Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΤΙ-ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΠΠΟΥ

 ΑΝΤΙ-ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΠΠΟΥ



     Ο Ίππος είναι ένα ζώο φυγής, ένα ζώο που υπόκειται σε φοβικές αντιδράσεις αποφυγής του κινδύνου οι οποίες φθάνουν μέχρι σημείου πανικόβλητου αφηνιασμού, κάτι διόλου ασφαλές για τον Ιππέα! Και μία βασική αιτία αρνητικών αντιδράσεών του είναι και οι διάφοροι θόρυβοι των οποίων το άκουσμα μεταδίδει στον εγκέφαλο σινιάλα φόβου εξωθώντας τον Ίππο σε πανικόβλητη συμπεριφορά.

     Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν οι ήχοι που προκαλούν φοβία στον Ίππο είναι όντως ήχοι που χαρακτηρίζονται από ένδειξη επικινδυνότητος (π.χ. σύρσιμο φιδιού) ή όχι (π.χ. ήχος μουσικού οργάνου). Όμως, έχει αποδειχθεί ότι ο Ίππος μπορεί και στις δύο περιπτώσεις, ανεξαρτήτως υποβάθρου πραγματικού κινδύνου ή όχι, να τρομάξει το ίδιο διότι ακόμη και ο αιφνιδιασμός ενός μελωδικού ήχου μπορεί να προκαλέσει τις φοβικές αντιδράσεις του.

 

     Συνεπώς, εάν θέλουμε έναν ασφαλή Ίππο θα πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε, κατά προτεραιότητα, να μην αιφνιδιάζεται από τον οιονδήποτε ήχο, θόρυβο ή και κρότο, αλλά να τον αξιολογεί ψύχραιμος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τον αναβάτη του. Και αυτό σημαίνει «Αντι-Κροτοφοβική» εκπαίδευση.

      Αναφερόμενοι, δε, σε κάθε ήχο, θόρυβο ή και κρότο, εκκινούμε από τον, «αμελητέο» για τον Άνθρωπο αλλά επαισθητότατο για τον Ίππο, συριγμό της αφέσεως της χορδής του Τόξου, μέχρι και τυχαίο ...πυροβολισμό παρακείμενου και, εν πολλοίς, αθέατου κυνηγού!

     Στην Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» αποδίδουμε πρώτιστη σημασία στην ασφάλεια των δραστηριοτήτων μας, λόγος για τον οποίο πάντοτε αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στην θεραπεία της φυσικής κροτοφοβίας του Ίππου ακολουθώντας, κατά περίπτωση, την πλέον ενδεδειγμένη «οδό» απαλλαγής κάθε σχολικού Ίππου από κροτοφοβικά συμπτώματα! Πάντοτε επιχειρούμε μιαν αντι-κροτοφοβικήν εκπαίδευση στο μέτρο που κάθε ζώο απαιτεί με διάφορους τρόπους για κάθε περίπτωση Ίππου.

     Επειδή δε, στη δική μας Σχολή, οι εκπαιδευόμενοί μας προορίζονται όχι απλώς να εξελιχθούν σε αρίστους Ιππείς αλλά σε Ιππο- και γενικώς σε Εκπαιδευτές, αποφασίσαμε να τους επιδείξουμε το πλαίσιο της Αντι-Κροτοφοβικής εκπαιδεύσεως του Ίππου ώστε να μπορούν οι ίδιοι να το εφαρμόζουν όταν τους χρειασθεί.

     Έτσι, μετά τις εορτές και σε ημερομηνία και ώρα που θα καθοριστούν σύντομα, θα προσφερθεί σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευομένων μας (διότι το πλαίσιο της πρακτικής εφαρμογής θέτει όριο συμμετεχόντων) ακόμη ένα δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο  Αντι-Κροτοφοβίας του Ίππου. Ήδη αναρτάται ειδική σελίδα εκδηλώσεως στο “Facebook” αλλά και στην Κλειστή Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» του”Facebook”. Και όσοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή εγκαίρως, τηρουμένης αυστηρώς της σειράς προτεραιότητος λόγω του προαναφερθέντος περιορισμού.

     Aξ'ιζει να σημειωθεί ότι κατά το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν θα χρησιμοποιηθεί Ίππος ήδη εκπαιδευμένος σε Αντι-Κροτοφοβικήν αγωγή, δηλαδή, ένας ήδη "έτοιμος" Ίππος όπως συνηθίζεται σε ανάλογες επιδείξεις/σεμινάρια, αλλά ένας Ίππος ο οποίος θα εισαχθεί για  π ρ ώ τ η   φ ο ρ ά   σε μια τέτοιαν εκπαίδευση!  


Σελίδα εκδηλώσεως Facebook ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.