Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΩΝ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 ΓΙΑ ΤΗΝ 

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΩΝ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"


     


Στο δεύτερο βιβλίο του "Χαγκακούρε" (Η Τέχνη του Σαμουράι) του Γιαμαμότο Τσουνετόμο, αναλύονται οι τρεις εσωτερικές αρετές, η σοφία (chi), η ανθρωπιά (jin) και το θάρρος (yu) τις οποίες ενστερνιζόμαστε και προσπαθούμε να καλλιεργούμε στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων". Εν προκειμένω, σοφία δεν είναι τίποτε άλλο από το να συζητάς τα πράγματα με τους άλλους, ανθρωπιά είναι να ενεργείς προς το καλό των συνανθρώπων και θάρρος είναι να είσαι προσηλωμένος στον σκοπό σου μέχρι να επιτελέσεις το χρέος σου. Και αυτό το τρίπτυχο, όπως ολόκληρη η οικογένεια των "Ελλήνων Κενταύρων" το ενστερνίζεται και ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ψωρομύτης ο οποίος από ετών διευθύνει την μοναδική, παγκοσμίως, Σχολή Τυφλών Εφιπποτοξοτών η οποία προσφέρει δωρεάν σε τυφλούς συνανθρώπους μας την δυνατότητα της απολαύσεως της Ιππασίας και της Τοξοβολίας ιδίοις αναλώμασι του περιορισμένου χρόνου του ως οικογενειάρχη και λειτουργου-πυροσβέστη, επενδύοντας σε ένα τόσο υψηλό αλλά και υπεύθυνο έργο την σοφία, την αναθρωπιά και το θάρρος του!

     Και το έργο αυτό, όσο, βεβαίως, επιτρέπει το περιεχόμενο ενός ντοκιμαντέρ, θέλησε να παρουσιάσει η "Ένωση Τυφλών Νοτίας Πελοποννήσου" και το "Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας" υπό την διεύθυνση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του κ. Τζίνας Πετροπούλου.

     Επίκεντρο της παρουσιάσεως οι δύο μαθητές της Σχολής, οι αγαπημένοι μας Γεωργία και Ιωάννης οι οποίοι εκπαιδεύονται απαιτητικότατα ώστε να μην υπολείπονται σε τίποτε από τους λοιπούς, βλέποντες, Συνασκουμένους τους και, πράγματι, αποδεικνύουν ότι διαθέτουν ικανότητες ισάξιες με τους βλέποντες ακόμη και στερούμενοι της οράσεως, τεκμηριώνοντας ότι το χαρίεν που λέγεται Άνθρωπος διαθέτει την δύναμη να ξεπερνά πολλά φυσικά μειονεκτήματα συνεχίζοντας απρόσκοπτα το προνόμιο της ζωής! 

     Και τόπος των γυρισμάτων οι φιλόξενοι "Σταύλοι Μανιάτη" ("Maniatis Stables") όπου δραστηριοποιείται η Σχολή Τυφλών Εφιπποτοξοτών των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" απολαμβάνοντας της ευγενούς αρωγής του νεαρού οικοδεσπότη Παναγιώτη Μανιάτη προς τον οποίο, όλοι οι "Έλληνες Κένταυροι" παραμένουμε ευγνώμονες! 

     Αν και αυτή την φορά απών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο Συνασκούμενος Χρύσανθος Δρίτσας, προετοίμασε, όπως πάντοτε, το σύστημα του προστατευόμενου μετρονόμου ο οποίος επισημαίνει, δια του ήχου του, την θέση του στόχου επί του οποίου τόξευσαν οι πρωταγωνιστές των σημερινών γυρισμάτων τα βέλη τους, λόγος για τον οποίο πάντοτε τον ευχαριστούμε όπως ευχαριστούμε και τον, επίσης, Συνασκούμενο Μελέτη Μοίρα ο οποίος μερίμνησε για την τήρηση του φωτογραφικού υλικού μας.

     Η κινηματογράφηση εφίππων δραστηριοτήτων και, πολύ περισσότερο, με την επιπρόσθεση και του τοξευτικού στοιχείου δημιουργεί πολλές δυσκολίες λήψεως σε έναν εικονολήπτη αλλά το συνεργείο έδρασε αποφασιστικότατα και το αποτέλεσμα θα φανεί στο μοντάζ.

     Το σταυλικό περιβάλλον με τους περιορισμούς του, από την εκτενή εμπειρία κινηματογραφήσεων που έχουμε ως "Έλληνες Κένταυροι" παρουσιάζει πολλά και απρόσμενα εμπόδια σε όσους εικονολήπτες επιχειρούν στο ιδιότυπο πλαίσιό του, αλλά οι συγκεκριμένες κυρίες έδειξαν ότι διαχειρίζονται την κάμερά τους με την ίδια "φονικότητα", φαντασία και τόλμη, όπως κι εμείς τα ...τοξάκια μας!

     Από πλευράς των εκπαιδευομένων μας η ίδια ομαλή "ροή" δράσεως σε όλες τις φάσεις των εφίππων τοξεύσεών τους.

     Άλλωστε, παρόμοιες ευκαιρίες θεωρούνται από την Σχολής της Καλαμάτας ιδανικές για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών της, αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή τους λόγω της παρουσίας της κάμερας και τούτη τη φορά αυτό επιβεβαιώθηκε. 

     Βεβαίως, προ της κυρίως εφιπποτοξοτικής δράσεως, προηγήθηκε και για τους δύο εμφανιζομένους όλη η προθερμαντική διαδικασία όπως ακριβώς προβλέπεται από το εκπαιδευτικό μας ασκησιολόγιο προς αποφυγή μυοσκελετικών "απροβλέπτων". 

     Όμως, ανάμεσα στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μας προσέφερε ο φακός του Μελέτη μας σταθήκαμε σε μία φωτογραφία η οποία αφορά στα intra muris των "Ελλήνων Κενταύρων" και η οποία μας επιβεβαιώνει τις ιδιαίτερες ικανότητες του Αρχηγού των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" τεκμηριώνοντας την ενστικτώδη δεξιότητα επικοινωνίας του με τον Ίππο. Όπως βλέπουμε στο παραπάνω στιγμιότυπο, ο Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ψωρομύτης διαχειριζόμενος επιτυχέστατα την "γλώσσα του σώματος" όχι μόνον προσελκύει το ενδιαφέρον του Ίππου αλλά και τον διατηρεί σε πλήρη ηρεμία (αφτιά και κάτω χείλος) και, βεβαίως, όλα τούτα χωρίς καν ο ίδιος ο Εκπαιδευτής να το συναισθάνεται. Πολύ υπερήφανοι για τον Αθανάσιο, πάντοτε είμαστε βέβαιοι για τις υψηλές ικανότητες επικοινωνίας με τον Ίππο που διαθέτει και η συγκεκριμένη φωτογραφία το επιβεβαιώνει. 

     Περιμένοντας με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του μοντάζ των γυρισμάτων είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες προς το "Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας" και την κ. Τζίνα Πετροπούλου, όπως και προς την "Ένωση Τυφλών Νοτίας Πελοποννήσου" για την πρωτοβουλία της παρουσιάσεως της Σχολής μας και την ωραία συνεργασία μας, θα υπογραμμίσουμε ότι η προβολή των προσπαθειών των τυφλών συνανθρώπων μας και, μάλιστα, στο επίπεδο της απαιτητικότατης Έφιππης Τοξοβολίας, είναι ανεκτίμητη ως προς την ενθάρρυνση και άλλων μη βλεπόντων να αποτολμήσουν πολύ περισσότερα,

     Τέλος, δε, να τονίσουμε ότι το ιδανικό σταυλικό περιβάλλον των "Σταύλων Μανιάτη" ("Maniatis Stables") με τις πλήρεις εγκαταστάσεις του και το εξαιρετικό ζωικό δυναμικό του παραμένει πάντοτε ιδανικός τόπος για δράσεις ιππικού Πολιτισμού, όπως εκ της εμπειρίας της Σχολής μας μπορούμε να προσυπογράψουμε!   


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.