Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ"

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ"



     Πολλοί επιπολής "ιστορικοί", αναφερόμενοι στην αρχαία Σπάρτη την παρουσιάζουν, στερεοτυπικώς παραμορφωμένη, με την εικόνα ενός δήθεν "στρατοπέδου" αγροίκων χωρίς Πολιτισμό! Κι όμως, οποιοσδήποτε εμβαθύνει σ΄ αυτή την μοναδική των Λακεδαιμονίων Πολιτεία θα ανακαλύψει μιαν αρμονική σύζευξη μεταξύ πολεμικού και ειρηνικού Πολιτισμού, καταγεγραμμένη από αρκετά αρχαιολογικά τεκμήρια.

     Κι αυτή η εναρμόνιση δύο αντιθετικών πολιτιστικών πόλων, του πολέμου και της ειρήνης, φαίνεται να χαρακτηρίζει και το ..."dna" της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" τα Μέλη της οποίας επιδίδονται με την ίδιαν αφοσίωση στη πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας, όσο και στην αναδημιουργία αρχαίων λυρών, όπως και με πολλά άλλα αισθητικά έργα ειρηνικού πολιτισμού!

     Όλα τούτα εξάγονται από την τελευταία δραστηριότητα των αγαπημένων μας Σπαρτιατών Κενταύρων στο πλαίσιο της οποίας παρατηρήσαμε την πρώτη διδασκαλία βασικής Παραδοσιακής Τοξοβολίας  την οποία μας προσέφερε ο τοπικός Εκπαιδευτής Τοξοβολίας Συνασκούμενος Ευθύμιος Γεωργακάκος, όπως επίσης χαρήκαμε και το φωτογραφικό υλικό από τις προσπάθειες του Συνασκουμένου μας Σταύρου Γεωργάκη να ανακατασκευάσει μιαν αρχαία ελληνική λύρα υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου, τοπικού, Δασκάλου κ. Γιάννη Σταθάκου, στο εργαστήριο του τελευταίου στο Ξηροκάμπι.

     Στις εγκαταστάσεις, λοιπόν, των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" ο Συνασκούμενος Ευθύμιος φρόντισε ώστε η Γραμμή Βολής του, να δώσει την πρέπουσα "εικόνα" στάσεως και τεχνικής από όλους τους παρισταμένους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. 

     Και ο πολυτάλαντος Σταύρος μας, κατάφερε να φανεί κι αυτός το ίδιο συνεπής στη Γραμμή Βολής και στο εργαστήριο ακτασκευής λυρών του κ. Γιάννη Σταθάκου.

     Ειδικώς, εγκύπτοντας στην αρχαία λύρα, ο μέλλων Εφιπποτοξότης μας δείχνει μια μάλλον επαυξημένη αυτοσυγκέντρωση λες και θεωρεί ότι το Τόξο είναι η αυτονόητη προέκτασή του ενώ η λύρα χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής που αγγίζει την ...ευλάβεια.  

     "Ορθή" η εικόνα των Τοξοτών της Γραμμής Βολής αυτής της Προπονήσεως δείχνει την προπονητικήν αποτελεσματικότητα αλλά και την επίτευξη ενός ομαδικού πνεύματος συνεργασίας που ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση και οδηγεί στην επιτυχία.

     Κι όλα τούτα φαίνεται να τα κατέχει καλά ο Εκπαιδευτής Τοξοβολίας, Συνασκούμενος Ευθύμιος, "αντικατοπτρίζοντάς" τα στους εκπαιδευομένους του.

     Καλήν αρχή, λοιπόν και πάντα με σύμπνοια και συνεργασιμότητα της Γραμμής Βολής! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.