Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"



     "ΟΥΚ ΕΞ ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΡΑΝΝΙΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Ή ΕΚ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ", μας επέστησε την προσοχή ο Πλάτων στο 8ο βιβλίο της "Πολιτείας" του, αλλά οι μετέπειτα ανόητοι ούτε που το πρόσεξαν... 'Ετσι, επί τυραννικής δημοκρατίας, του κοινοβουλευτικού, δηλαδή, χαμαιτυπείου που βιώνουμε, να παρατηρούμε μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος Ελλήνων επισκεπτών, ...πλαστικές καρέκλες και δύσοσμα τεκμήρια παρουσίας αταυτοποιήτων διερχομένων, όπως συμβαίνει στις κερκυραϊκές αρχαιότητες με εκπρόσωπο και δράστιδα την τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία με την οποία έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν! Άλλωστε, με πολιτική προϊστάμενο την αλήστου παρεμβάσεων... Τσιμενδώνη, ο τυραννικός χαρακτήρας της σημερινής δημοκρατίας εν τόπω ...γραικυλικώ, ολοκληρώνεται πανηγυρικώς! 

     Έτσι, η τοπική αρχαιοκαταθαπτική Υπηρεσία Κερκύρας "προστατεύει" σαν ...νταβατζής την ...ακεραιότητα των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση σε όσα δικαιούνται ως Πολίτες αυτής της χειμαζομένης "χώρας" (;) αλλά μας προσφέρει το θέαμα "εικόνας απείρου κάλλους" των χώρων που ...προστατεύει, υπογραμμίζοντας την σημασιολογική σύγχυση των όρων "προστασία" και "νταβατζιλίκι" από την οποία υποφέρει!

     Μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία του επικεφαλής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" έφερε αυτή την σημαντική για τον τόπο της και για όλους μας Ομάδα στις οχυρωτικές αρχαιότητες της πόλεώς της όπου ξεναγήθηκε στην Ιστορία.

     Ο Χριστόφορος Κασφίκης, επικεφαλής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" μας ενημερώνει γι αυτή την τόσο εύστοχη εκδήλωση της Ομάδος του:

     Χθες η Ομάδα μας, κατ' επιλογή του επικεφαλής της, έλαβε μέρος στην περιήγηση που διοργάνωσε τοπικός σύλλογος στην τάφρο του προμαχώνα Σκάρπονα και στην τοποθεσία όπου κρίθηκε η μάχη της πολιορκίας του 1716. 

     Δυστυχώς όταν φτάσαμε στο σημείο συνάντησης, ενημερωθήκαμε ότι δεν εγκρίθηκε η αίτηση ώστε να ανοίξει ο προμαχώνας με πρόσχημα την …ασφάλεια μας. Από τούτο το βήμα χαρακτηρίζω την υπηρεσία Αρχαιολογίας Κέρκυρας, απλά, τραγική και με προεκτάσεις ψυχικής νόσου. Παιδιά να το κοιτάξετε.

     Λοιπόν, από το φωτογραφικό υλικό θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω στο κλίμα.

     Η συνάντηση έγινε στον αντίκρημνο της λαϊκής αγοράς, κατασκευής μεταγενέστερα της πολιορκίας, από Βρεταννούς μηχανικούς. 

     Πίσω ακριβώς, ο προμαχώνας Σαραντάρη. Κατασκευής των Βενετών. Από την βάση της τάφρου μέχρι την κορυφή 19 μέτρα ύψος. Δεν φέρει γωνίες αλλά ωτίδες, δηλαδή, στρογγυλεμένες άκρες για καλύτερη απορρόφηση των εχθρικών πυρών. 

     Κατεβαίνοντας την κλίμακα μεταφερθήκαμε σε μια πλατεία. Στην φωτογραφία φαίνονται οι αντιρίδες του προμαχώνα που στην βάση τους υπάρχουν τρεις κανονιοθυρίδες για πλαγιοκάλυψη της πλατείας. («Φωτεινά μυαλά» …τσιμέντωσαν την πρόσβαση σε αυτές πριν λίγα χρόνια.)

     Τα υλικά του προμαχώνα ήταν δεύτερης χρήσης, δηλαδή, από κατεδάφιση σπιτιών και ναών. 

      Διακρίνεται σε μια πέτρα προφανώς από ναό ο Αρχάγγελος που παραδίδει κρίνο στην Παναγία. Η τοποθέτηση εκεί ήταν εσκεμμένη. 

     Μέσα στο στενό υπάρχει η Porta Stopa. Με τυφεκιοθυρίδες άνωθεν και κανονιοθυρίδες πλαγιοκάλυψης. Αν έμπαιναν εκεί οι γενίτσαροι τώρα θα βλέπαμε τα τουρκοκάναλα άνευ …μεταφράσεως.

     Και πάμε στο κρίσιμο σημείο, όπου, στην πλατεία αυτή δόθηκε η κρίσιμη μάχη. 

     19 Αυγούστου 1716 ....... Οι Τούρκοι έχουν ήδη καταλάβει τα υψώματα των οχυρών του Αβράμη (γηροκομείο) και Σωτήρος (Φυλακές) έτσι έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τι γίνεται μέσα στο προμαχώνα. Σκάβουν ορύγματα και πλησιάζουν όλο και περισσότερο. Ο Σουλεμπουρκ διατάζει ο προμαχώνας να ενισχυθεί από 400 Γερμανούς και Σκλαβούνους μισθοφόρους. Και με έξοδο εκκαθαρίζει το ορύγματα. Δύο μέρες μετά οι Τούρκοι διστάζουν γενική επίθεση . Κάτω από την πίεση του όγκου οι Γερμανοί και οι Σκλαβούνοι εγκαταλείπουν τον προμαχώνα ΑΜΑΧΗΤΊ το ίδιο και την κορακοφωλιά, δηλαδή, την προωθημένη θέση στην θάλασσα. 

     Ο προμαχώνας είναι χαμηλός μια και δεν ήταν στην σημερινή μορφή που τον διατρέχει ο δρόμος και για τους Γενίτσαρους ήταν ευκολάκι η κατάληψη του. Έτσι, στήνουν λάβαρα καταλαμβάνοντας τον προμαχώνα.

     Ο Σουλεμπουρκ μαθαίνοντας για την υποχώρηση των «ομόσταυλων» του βγαίνει στο πεδίο της μάχης. Διατάζει να φράξουν τον δρόμο στο ύψος της σημερινής λαϊκής αγοράς ώστε να μην μπορέσουν οι Τούρκοι να βγουν στα νώτα αυτών που ήδη πολεμούσαν έξω, διατάζει να σφραγίστουν όλες οι πύλες  Porta Reale και Porta Raymondo, λέγοντας ότι εδώ θα πολεμήσουμε και θα πεθάνουμε. 

     Θα δείτε στις φωτογραφίες μία στην οποία είμαστε όλοι μαζί σε μια πύλη σε ένα επικλινές επίπεδο .Σε εκείνο το σημείο γράφτηκε ο επίλογος της ενδοξότερης μάχης των οχυρών.

     Οι Κερκυραίοι και Δαλματοί βρίσκουν σκάλες και επιχειρούν άμεση ανακατάληψη. Και ναι!. Σπάνε την άμυνα των Γενίτσαρων και με λυσσαλέα μάχη ανακαταλαμβάνουν τον προμαχώνα. Σε αυτό το σημείο σε αυτή την πύλη. Τα συναισθήματα πολλά και οι δονήσεις πανίσχυρες. 

     Φεύγοντας, στο πίσω μέρος μας έγινε εκτενής ανάλυση των μετά την πολιορκία αμυντικών επεμβάσεων. 

     Ένα νησί με τέτοιο πολιτισμό, έρμαιο της κρατικής αναλγησίας!... Αν γνώριζαν οι Κερκυραίοι υπερασπιστές την κατάληξη, ίσως να μην επιχειρούσαν την ανακατάληψη. 

      Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" συμπάσχει με την αγωνία των Αδελφών Κερκυραίων επιμένοντας να μάχεται κάθε τύραννο και τυραννία, αντιτιθέμενη στα παρατύπως υπάρχοντα χαμαιτυπεία οιασδήποτε εθνίζουσας "κολορατούρας" διότι, ως γνωστόν, τα χαμαιτυπεία τυγχάνουν παντελώς ανέθνιστα!


Πλήρες φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.