Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


"ΑΛΟΓΟ, ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ"
[Φεβρουάριος 2006]

     Άγνωστη η Παραδοσιακή Τοξοβολία στην Ελλάδα, άρχισε να γίνεται γνωστή από τον Φεβρουάριο του 2006, όταν, ως πυρήνα της Έφιππης Τοξοβολίας, ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" την εισήγαγε σε μία χώρα της οποίας ακόμη και η Ομοσπονδία Τοξοβολίας(!) την αγνοούσε! Ήταν τότε που και το ειδικό περιοδικό "ΑΛΟΓΟ, ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ" (τ. Φεβρουαρίου 2006) σε σχετικό αφιέρωμά του μνημόνευσε το ξεκίνημα των "Ελλήνων Κενταύρων" με ό,τι αυτή η Ομάδα μετέφερε από την Ουγγαρία στην Ελλάδα, "εκπυρσοκροτώντας" και την "εκκίνηση" της Παραδοσιακής Τοξοβολίας πολλά χρόνια πριν την ..."ανακαλύψει" η Ε.Φ.Ο.Τ. και την ..."στεγάσει" στο Ιστολόγιό της. 

     Ένας προστατευόμενος χώρος στο Πεδίον Άρεως, φιλοξενούσε, νωρίς το πρωί, ένα προπονητικό ασκησιολόγιο το οποίο, τις απογευματινές ώρες "μεταφέρονταν" στο Ιππευτήριο ως έφιππη εφαρμογή.

     Και ο πρώτος Ίππος που αποδέχθηκε το Τόξο και την Τοξοβολία, εκπαιδευμένος από τον ίδιο τον Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων", ανήκε στο "δυναμικό" του Ιπποστασίου του εξαιρετικού Νοτιοαφρικανού Ιππαγωγού David Sauermann στο Κορωπί, όπου τότε ίππευε ο Ιδρυτής της Ομάδος και νεόλεκτος Εφιπποτοξότης. Εκείνη την εποχή το ημερήσιο πρόγραμμα του Ιδρυτή της Ομάδος ήταν δύο ώρες Παραδοσιακή Τοξοβολία και τρεις (συχνά και παραπάνω) ώρες Έφιππη Τοξοβολία, με επιπλέον τις ώρες μετακινήσεως από το κέντρο των Αθηνών στο Κορωπί και επιστροφή.

     Και αυτό το προπονητικό ασκησιολόγιο δεν ήταν άλλο από εκείνο το οποίο, ο Ιδρυτής της Ομάδος είχε διδαχθεί στην Κοιλάδα του Οργανισμού "Kassai" όπου εκπαιδεύθηκε στην Έφιππη (και, βεβαίως και Παραδοσιακή) Τοξοβολία. Ένα ασκησιολόγιο που ξεκινούσε με προθερμαντικές και βαδιστικές ασκήσεις αυτοσυγκεντρώσεως, καταλήγοντας σε τοξεύσεις. 

     Δυστυχώς, ενώ ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" συνέχιζε τις Προπονήσεις στο Πεδίον Άρεως, άρχισαν σιγά-σιγά να διαταράσσουν την αυτοσυγκέντρωσή του διερχόμενοι οι οποίοι παρατηρούσαν με ενδιαφέρον την προπονητική του δραστηριότητα και τον απασχολούσαν με συζητήσεις που διέκοπταν την εξάσκησή του, οπότε, για λόγους απομονώσεως, κατόπιν, το υποτυπώδες "Προπονητήριο" μετεφέρθη σε ένα σημείο του Λυκαβηττού όπου και πάλι άρχισαν οι διερχόμενοι να δείχνουν το καλοδεχούμενο, μεν, ενδιαφέρον τους για την Παραδοσιακή Τοξοβολία, κάτι όμως αρνητικό για την αυτοσυγκέντρωση του ασκουμένου. 

     Τον ίδιο χρόνο, η παρουσία του Kassai Lajos στην Αθήνα, ως επισήμου προσκεκλημένου για την κήρυξη της ενάρξεως των "Πανευρωπαϊκών Αγώνων Τοξοβολία 2006", έδωσε την ευκαιρία της διεξαγωγής του πρώτου δημοσίου Σεμιναρίου Έφιππης (και, ασφαλώς, Παραδοσιακής) Τοξοβολίας στην Ελλάδα για την διοργάνωση του οποίου φρόντισε ο μαθητής του και Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" με την βοήθεια φίλων της Ομάδος οι οποίοι, εν τω μεταξύ, άρχισαν να πλαισιώνουν την Ομάδα μας.


     To Σεμινάριο Έφιππης Τοξοβολίας ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2006 στις πέντε το απόγευμα στο Κλειστό Ιππευτήριο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, όμως, κατά την προκαταρκτική επιθεώρηση του χώρου από τον ίδιο τον Kassai Lajos και όλους μας διεπιστώθη ότι ο στίβος ήταν απολύτως ακατάλληλος με …λιμνάζοντα σημεία και ακόμη με …θάμνους που φύτρωναν κατόπιν αμελείας συντηρήσεως, δύο χρόνια μετά τους χρυσοπληρωμένους «Ολυμπιακούς» του 2004. Έτσι, απεφασίσθη το Σεμινάριο να γίνει στην «Αίθουσα VIP» του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου με ελεύθερη συμμετοχή Κοινού, όπως και τελικώς έγινε. 
     Η προσέλευση στο Σεμινάριο υπήρξε απρόσμενα μαζική με αποτέλεσμα, πολύ πριν από την έναρξη, η αίθουσα να γεμίσει ασφυκτικά από νεαρούς, κυρίως, αθλητές της Ιππασίας και της Τοξοβολίας, Έλληνες και ξένους. Η αφισέτα που τοιχοκολλήθηκε και πάλι από εμάς είχε κάνει τη …δουλειά της.
     Αν και «στριμώχναμε» συνεχώς καθίσματα, αρκετοί παρακολούθησαν όρθιοι και κάποιοι και εκτός αιθούσης, ενώ το τραπέζι με τα παραδοσιακά τόξα τα οποία είχε φέρει επί τούτου ο Ksassai Lajos συγκέντρωνε γύρω του πολλούς που για πρώτη φορά μπορούσαν να περιεργασθούν ένα τέτοιο τόξο. Δίπλα, η σέλλα του Kassai Lajos περίμενε τη …σειρά της να επιδειχθεί στο Κοινό με τη σχετική παρουσίαση της Φυσικής Ιππικής.
     Το Σεμινάριο κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες (από το προβλεπόμενο δίωρο του αρχικού προγραμματισμού)  με τον Kassai Lajos να αναλύει κατά τον καλύτερο τρόπο την Φυσική Ιππική και την Παραδοσιακή, ενστικτώδη, Τοξοβολία σε ένα Κοινό που συμμετείχε ενεργά με παρεμβάσεις και πολλές ερωτήσεις. Εξαιρετική η μεταφραστική συμβολή της επίσημης μεταφράστριας που μας παρεχώρησε ευγενώς η Ουγγρική Πρεσβεία Αθηνών κ. Κάλαϊ Χριστίνας.
     Στο τέλος, ο Kassai Lajos παρέμεινε για αρκετή ώρα απαντώντας σε ερωτήσεις για την πρωτόγνωρη, στο Ελληνικό ακροατήριο, Έφιππη Τοξοβολία και την Παραδοσιακή, ενστικτώδη, Τοξοβολία. Μια μοναδική διδασκαλία είχε ολοκληρωθεί. Η μύηση είχε επιτευχθεί!
     Αυτό το εξαιρετικό Σεμινάριο υπήρξε και η επισφράγιση της επίσημης καθιερώσεως της Παραδοσιακής Τοξοβολίας στην Ελλάδα από τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos. Kαι, αμέσως μετά από αυτό, ο Δάσκαλός μας, μαζεύοντάς μας όλους στην Πεντέλη, μας προσέφερε μιαν "εσωτερική" διδασκαλία Παραδοσιακής Τοξοβολίας η οποία μας έμεινε αξέχαστη, θεωρώντας ευτυχείς τους εαυτούς μας που την απολαύσαμε.
     Για τον Ιδρυτή, όμως, των "Ελλήνων Κενταύρων" ήταν ζωτικής σημασίας η επιπλέον εκπαίδευση στην Παραδοσιακή Τοξοβολία και, μάλιστα, στο γνωστικό πεδίο των τοξευτικών τακτικών μάχης, κάτι για το οποίο προσφέρεται μόνον η Μογγολία στην οποία, βεβαίως πήγε όπου, εκτός αυτών, ήρθε σε επαφή με την ουσιαστικήν Ιππική και Φυσικήν Ιππασία. 
     Η "συγκομιδή" όλης αυτής της πολυσχιδούς τεχνογνωσίας, συνοψίσθηκε στο ασκησιολόγιο των "Ελλήνων Κενταύρων" και σε ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο 268 σελίδων (2013) που συνέγραψε (μαζύ με πολλά άλλα) ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων", προσφερόμενο δωρεάν για μελέτη και εφαρμοζόμενο στις Προπονήσεις της Ομάδος μας.
     Και η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" είχε την χαρά να αναδείξει σχεδόν ό,τι απετέλεσε, εν συνεχεία, την Έφιππη αλλά και την Παραδοσιακή Τοξοβολία, προσφέροντας (πάντοτε δωρεάν, όπως αρμόζει σε μία Σχολή πολεμικής τέχνης!) εκπαίδευση στους μαθητές της!
     Και, όπως συμβαίνει πάντα, όταν πια οι, αμαρτωλοί, αθλητικοί "φορείς" με τους καλομπουκωμένους παράγοντες πρόσεξαν τον μεγάλο αριθμό Συνασκουμένων που πλαισίωσαν την Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ...μυρίστηκαν ...πελατολόγιο και οι δύο Ομοσπονδίες (Τοξοβολίας και Ιππασίας) χωρίς καμία τεχνογνωσία και υποδομή, έσπευσαν, μετά από χρόνια, να δηλώσουν στα Ιστολόγιά τους ότι ...πατρονάρουν την Έφιππη και Παραδοσιακή Τοξοβολία, αναλαμβάνοντας ρόλο "κεραμιδιού" ανυποψίαστων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.