Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
ΤΩΝ
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"


     Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", στο πλαίσιο της αναπτύξεως εθνικής και αισθητικής Παιδείας των Μελών της, είχε την Τιμή να επισκεφθεί την Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων και το Μουσείο του ανωτάτου στρατιωτικού μας καθιδρύματος.


     Η επίσκεψη μας έδωσε την χαρά να "επικοινωνήσουμε" με την ιστορία όχι μόνον αυτού του διακεκριμένου στρατιωτικού Σχολείου αλλά και με "σελίδες" της εθνικής μας Ιστορίας των οποίων η γνώση και επίγνωση χαράσσει την πορεία μας ως Ελλήνων πολιτών. Ο ιδρυτής της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων 
Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας
η σφραγίδα και η υπογραφή του.


     Αξίζει να σημειωθεί ότι η Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, ιδρυθείσα το 1828 από τον πρώτο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο,  αποτελεί το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδος αλλά και το πρώτο ίδρυμα ανωτάτης παιδείας.


Το ιδρυτικόν έγγραφο της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων


      Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων άρχισε να λειτουργεί εννέα ολόκληρα χρόνια προ της ενάρξεως λειτουργίας του Οθωνείου Πανεπιστημίου το οποίο, ψευδώς, αποκαλείται "Καποδιστριακό" διότι ιδρύθηκε από τον Βασιλέα Όθωνα Α'.


Tα τέσσερα ιστορικά κτήρια της Σχολής Ευελπίδων
προ του σημερινού.


     Ένα σύντομο αλλά πολύ περιεκτικό ιστορικό της Σχολής Ευελπίδων αντλούμε από μία πολύ σημαντική έκδοση η οποία τηρείται στη Βιβλιοθήκη της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", το επετειακό λεύκωμα "ΤΑ ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, 1828-1938", μία έκδοση της ιδίας της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων διοικούντος του Υποστρατήγου Ναπολ. Μπατά, που εκτυπώθηκε στα τυπογραφεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού τον Δεκέμβριο του 1938:

     Πολλά τα, εκ της Ιστορίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, διδάγματα! Η "πορεία" της μέσα στο χρόνο αποτυπώνει την ίδια τη "πορεία" του Ελληνισμού και των αγώνων του όχι μόνον επί των πεδίων των μαχών αλλά και της ίδιας της ιδιοσυστασίας του.


     Ποιος, άραγε, από τους σημερινούς κατοίκους αυτής της μοιραίας χώρας θυμάται ότι, όταν ο μαρτυρικός, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας και ιδρυτής της Σχολής των Ευελπίδων παρακαλούσε τους (τότε) προκρίτους να στείλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στη Σχολή εκείνοι θεωρούσαν την ...π ε ι θ α ρ χ ί α  της Σχολής ως ...υποτιμητική (!) για τη "τάξη" τους (νεόπλουτοι κατσικοκλέφτες ήσαν διότι οι πραγματικοί Αγωνιστές του ΄21 ουδέποτε ανεδείχθησαν σε προκρίτους!) εξαναγκάζοντας, μάλιστα τον, εν τέλει, δολοφονημένο Κυβερνήτη ακόμη και να ...πληρώνει τους απείθαρχους κατσικοκλέφτες για να στείλουν τα παιδιά τους να μορφωθούν στο στρατιωτικό καθίδρυμα... Ανέκαθεν οι γραικύλοι, από την απελευθέρωση της Ελλάδος μέχρι σήμερα, στιγματίζουν τον Ελληνισμό με την άναρχη συμπεριφορά τους και με τα γνωστά, ορατά, αποτελέσματα και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων συμβάλλει στην αναγνώριση και θεραπεία και αυτού του σημαντικού προβλήματος για το σύγχρονο Ελληνισμό.


     Παραδέρνοντας στη τρικυμία της μαζοκρατικής λαμογιάς η οποία αναδεικνύεται σε δημοκρατικότατη «αξία», ξεμακρύναμε επικίνδυνα από τα ασφαλή αραξοβόλια της αρετής και του ήθους! Η παρακμή που σαρώνει την κοινωνία των αφρόνων οι οποίοι  απεμπολούν κάθε αξιακό κώδικα είναι αδυσώπητη και μετατρέπει σε ναυάγια όσους χάνουν τη «Σημαία» από τα χέρια τους…

     Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» εντασσόμενοι σε τούτη την Ομάδα παραμένουμε πεισματωμένοι σημαιοφόροι της «Σημαίας» αρετής και ήθους, υπείκοντες σε παραδείγματα τα οποία δε ξεθωριάζει ο χρόνος, ορθόπρωροι μέσα στο χαλασμό! Κι αυτά τα παραδείγματα δεν είναι άλλα από εκείνους που «πέρασαν» αφήνοντας πίσω τους τεκμήρια Πολεμικής Αρετής, μόνης «πνοής» για όσους θέλουν να επιζήσουν μεσοπέλαγα του χαμού!

     Εν μέσω αυτών των λαμπρών παραδειγμάτων Πολεμικής Αρετής και οι διατελέσαντες Διοικητές της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων των οποίων οι σεπτές υπογραφές μας υπενθυμίζουν την ευγενή τους προσφορά μαχητικού αλλά και πνευματικού μόχθου προς εδραίωση και ανάπτυξη του ανεκτίμητου φυτωρίου Στρατιωτικής Παιδείας, της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων.

     Και, ευγνώμονες προς την ευγενή προσφορά τους, οι «Έλληνες Κένταυροι» υποκλινόμεθα!      Η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ευχαριστεί θερμώς τον Στρατηγό-Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και τους ευγενείς Επιτελείς του, για την, κατ΄εξαίρεση του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου αποδοχή του αιτήματος της επισκέψεώς μας, διευκολύναντες τα εργαζόμενα Μέλη μας να επισκεφθούν αυτό το Μνημείο της στρατιωτικής Ιστορίας της Πατρίδος μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.