Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ




     Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η προθέρμανση αποτελεί το "θεμέλιο" του προπονητικού προγράμματός μας και "σημείο αναφοράς" πλέον σημαντικό και από αυτό καθαυτό το αγωνιστικό αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή διαθέσιμου χρόνου, ποτέ μα ποτέ δε σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε μια Προπόνηση χωρίς να αφιερωθούμε σε ένα προθερμαντικό ξεκίνημα με την πρέπουσα  προσοχή. Αφορμή αυτής της εμφάσεως στην προθέρμανση υπήρξε η πικρή εμπειρία του επί κεφαλής της Ομάδος από την "επαφή" του με τα αθλητικά "πράγματα" της Χώρας μας, όπου, οι αθλούμενοι "μπαίνουν" κατ' ευθείαν στο αγωνιστικό τους αντικείμενο με, συχνά, ολέθρια μυοσκελετικά αποτελέσματα.



     Για τον καταρτισμό του προθερμαντικού προγράμματος της Ομάδος μας ελήφθησαν υπ΄όψη, κατ' αρχήν, τα όσα διαλαμβάνονται στο σοφό βιβλίο του πρωτεργάτη της Φυσικής Αγωγής στην Ελλάδα Ιωάννου Γ. Φωκιανού ("ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ", 1883). Βαθύς γνώστης της Αθλήσεως, ο Ιωάννης Γ. Φωκιανός υπήρξε από τους μεγάλους ευεργέτες της Ελληνικής Νεολαίας, συστηματικοποιώντας ένα πλήρες πρόγραμμα φυσικής αγωγής το οποίο, με την υποστήριξη του αειμνήστου Βασιλέως Γεωργίου Α' των Ελλήνων ετέθη σε εφαρμογή (22 Νοεμβρίου 1882) συντελώντας στην βελτίωση ολοκλήρου του Ελληνικού Λαού. Κάποτε, αυτός ο Τόπος είχε πλέον ουσιαστικά ενδιαφέροντα από την ...δημοκρατική αποσύνθεση!



      Η αγωνία μας για το ορθότερο φυσικό αποτέλεσμα επί των Μελών της Ομάδος μας, μας "ταξίδεψε" πολύ μακρύτερα από τα "σύνορα" της εγχώριας γνώσεως αφήνοντάς μας "ελεύθερους" να εκτιμήσουμε την σοφία της ανατολικής Ανθρωπολογίας και Υγιεινής και να υιοθετήσουμε στο προθερμαντικό πρόγραμμά μας τα πλέον φωτεινά κι ευεργετικά  "απανθίσματά" της.


      Όμως, κι αυτό δε μας ήταν αρκετό! Η επιθυμία μας να προσφέρουμε όσο το δυνατόν το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα στους Εφιπποτοξότες μας μας "έστειλε" έως τη Βέρνη και το Solothurn της Ελβετίας για να δούμε "από κοντά" τις εξελίξεις στον τομέα της αθλητικής σκοποβολής στον οποίο ή Ελβετία έχει παράδοση αιώνων.









      Σ' αυτή τη Χώρα της διαχρονικής Τέχνης του Πολέμου, στα υπέροχα Μουσεία της και τους Οργανισμούς της που σχετίζονται με τα όπλα και τη βέλτιστη χρήση τους,  ανακαλύψαμε με πολύ ενδιαφέρον  αρκετούς "θησαυρούς"  οξύνσεως της σκοπευτικής αντιλήψεως αλλά και σωματοδομικής αναπτύξεως του σκοπευτού εν γένει. Ανάμεσα σε αυτούς και η εκεί λειτουργούσα "Ελβετική Σκοπευτική Σχολή Τυφεκίου" με το πλήρες εκπαιδευτικό εγχερίδιό της " Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΤΥΦΕΚΙΟΥ".



     Ένα πόνημα σαφές, κατατοπιστικό και πλήρες από το οποίο ..."κλέψαμε" τα ...καλύτερα. Αν τα "καλύτερα" δεν τα αξίζουν οι Έλληνες Εφιπποτοξότες, τότε, "ποιός" πραγματικά τα αξίζει;


     Έτσι, καταφέραμε να συνθέσουμε το προθερμαντικό πρόγραμμά μας κατά τον καλύτερο και πλέον ωφέλιμο τρόπο του οποίου τα αποτελέσματα χαιρόμαστε σε κάθε Προπόνησή μας, απολαμβάνοντας τα σχεδόν 200 (πιά!) Μέλη μας να εναρμονίζονται μεταξύ τους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σωματοδομής! 


     Σε κάθε προθέρμανση καταπιανόμαστε με όλο το σώμα. Προσπαθούμε να "ζωντανέψουμε" ει δυνατόν από το ..."τριχωτό" μέχρι τα ..."πέλματα"! Ξεκινώντας από το κεφάλι καταλήγουμε στα πόδια ακολουθώντας μιαν εξελικτική αλληλουχία ασκήσεων, χωρίς βιασύνη, χωρίς να "κοιτάμε ρολόι", φροντίζοντας για την σωστή εκτέλεση κάθε κινήσεως. 



     Καθ' όλη την διάρκειά της επικρατεί η ίδια προσήλωση και σιωπή η οποία χαρακτηρίζει ολόκληρη την Προπόνησή μας, με κινήσεις αργές, βιωματικές που μετατρέπουν σε μια βαθειά τελετουργία όλη την διαδικασία.




     Ο ρυθμικός συντονισμός επιτυγχάνεται από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και εάν η προθέρμνανσή μας δεν διέθετε έναν υπεύθυνο συντονιστή, από μόνη της διεκπεραιώνεται με τον καλύτερο τρόπο! Κάθε φορά που την επαναλαμβάνουμε το κάνουμε κλείνοντας τα μάτια και απολαμβάνοντας τις ευεργετικές διατάσεις της σαν θεία ανάταξη που λυτρώνει ένα σώμα "πιασμένο" από τη καρέκλα του γραφείου.



     Το πόσο "βαρετή" είναι η άθληση για τον σύγχρονο Άνθρωπο του γραφείου και του ...καναπέ, είναι γνωστό! 'Ομως, καθήκον της Ομάδος μας είναι να τον ...γυμνάσει χωρίς να τον κάνει να βαρεθεί. Έτσι, η προθερμαντική διαδικασία οφείλει να χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της ευρηματικότητος αλλά και της επιτάσεως του προθερμαντικού αποτελέσματος στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Η παραπάνω άσκηση, σωστά εκτελούμενη,  διατηρώντας τον προθερμαινόμενο σε διαρκή εγρήγορση τον βοηθά να μη βαρεθεί, του αυξάνει το αίσθημα της προσοχής και της ισορροπίας με την συνέργεια σχεδόν όλων των μυϊκών ομάδων του σώματος, του ρυθμίζει την αναπνοή στο πλέον αποτελεσματικό επίπεδο, ενώ, κορυφώνει την ευεργετική διαδικασία του κυκλοφορικού! Και ιδού το αποτέλεσμα! Ο ασκούμενος δεν προετοιμάζεται απλώς για την Προπόνηση που ακολουθεί αλλά και για όλες τις διαμεσολαβούσες ημέρες μέχρι την επόμενη συνάσκηση! Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές "ευφυείς" προθερμαντικές ασκήσεις του προγράμματός μας.


     Κάπως έτσι φθάνουμε στο ποθητό αποτέλεσμα, να χαιρόμαστε όλοι το βελτιωτικό προπονητικό αποτέλεσμα με χαλαρή και μη ανταγωνιστική διάθεση, εκεί που ένας πιτσιρίκος ανοίγει το ίδιο "πολεμικά" το Τόξο του με έναν καλογυμνασμένο ενήλικα! Άλλωστε και αυτή την συναγωνιστική και μη ανταγωνιστική νοοτροπία που καθοδηγεί την Ομάδα μας, από τον Ιωάννη Γ. Φωκιανό την "κληρονομήσαμε". Όπως είναι γνωστό, σε κανέναν από τους αθλητικούς αγώνες που διωργάνωσε ο Ιωάννης Γ. Φωκιανός δεν υπήρξε μέριμνα καταγραφής επιδόσεων... Και ο νοών...




     Τέλος, πολλοί απορούν γιατί την λέξη "Προπόνηση" την γράφουμε πάντοτε με κεφαλαίο... Μήπως, εν μέρει, είμαστε επηρεασμένοι από την Γερμανομάθειά μας όπου, όλα τα ουσιαστικά γράφονται με κεφαλαίο; Ασφαλώς, όχι! Είναι διότι για μας η Προπόνηση αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της φυσικής καθημερινότητός μας, το πλαίσιο βίου μας που χωρίς αυτό θα ήμασταν καταδικασμένοι στην αναπαραγωγή του σύγχρονου μαζανθρώπου, δέσμιου της τυραννίας του ...καναπέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.