Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΤΕΡΝΙΣΤΗΡΑΣ


     Ο πτερνιστήρας, ή εγκεντρίς, ή σπιρούνι, αποτελεί ένα "μαύρο κεφάλαιο" της παγκόσμιας Ιππικής, ως μέσον οδυνηρού εκβιασμού κινήσεως του Ίππου.

Aμερικανικοί πτερνιστήρες αρχών 20ού αι, 
επίσης από τη μουσειακή συλλογή μας.

      Από ένα απλό φυτικό επίμηκες και σκληρό αγκάθι στερεωμένο στο σάνδαλο ή την ενδρομίδα του αρχαίου Ιππέως, εξελίσσεται σε μεταλλικό προσάρτημα και λαμβάνει τρομακτικές χρηστικές διαστάσεις από τον μεσαίωνα κι εντεύθεν με τον άνθρωπο να επιθυμεί να υποχειριάζει όσο πιο ακόπιαστα τον Ίππο, αδιαφορώντας για τον πόνο και τα τραύματα που του καταφέρει.


     O εν θέματι αναγεννησιακός πτερνιστήρας προέρχεται από τη μουσειακή Συλλογή της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" αγορασμένος προ χρόνων από δημοπρασία, στη Γερμανία απ΄ όπου και προέρχεται. Είναι κατασκευασμένος από σφυρήλατο σίδηρο, ακέραιος χωρίς τα δερμάτινα ή αλυσιδωτά μέρη στερεώσεώς του αλλά με πλήρη τον ενδεικτικό πόρπακα και τη συνδεσμολογία του, φέρει ακτινωτό τροχίσκο με αιχμηρά άκρα και πλήρως περιστρεφόμενο, χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνος έως την αρχή του 17ου αιώνος και, δυστυχώς, είναι μεμονωμένος χωρίς το ζευγάρι του.


     Παρά το ότι ο πλήρως περιστρεφόμενος αστεροειδής τροχίσκος με τα αιχμηρά άκρα και το προτεταμένο στέλεχός του, μοχλικώς, δε προμηνύει τίποτε το ουμανιστικό κατά την χρήση του από τον Ιππέα, εν τούτοις, οι οδυνηρές του επιπτώσεις εμφανίζονται πολύ μικρότερες από αντίστοιχα δείγματα πτερνιστήρων διαφόρων εποχών.


     Ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" αποτελεί η όλη στυλιστική σχεδίαση τόσο του κυρίως σώματος του πτερνιστήρος όσο και η σχεδίαση του πόρπακος στερεώσεώς του.


      Με τις χαρακτηριστές αναγεννησιακές διακοσμητικές καμπύλες του, το εν λόγω παρελκόμενο του πτερνιστήρος αποκαλύπτει την έμφαση διακοσμήσεως που εδίδετο και στο τελευταίο σημείο  της εξαρτύσεως του Ιππέως, αλλά και της εν γένει ιπποσαγής, κατά την αναγεννησιακή περίοδο.


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" διεπόμενοι από ουμανιστικό ιππικό πνεύμα, ακολουθώντας τους κανόνες της Φυσικής Ιππικής και σεβόμενοι τον Ίππο ως πολύτιμο συνεργάτη, απορρίπτουμε, αυστηρώς, την χρήση πτερνιστήρων, αλλά και μαστιγίου, στομίδος και ό,τι άλλου ανθρωποκατασκεύαστου μέσου που καταφέρει οδύνη στον Ίππο προκειμένου να τον υποχειριάσει  στον Ιππέα. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος αγαστής συνεργασίας με τους Ίππους μας χωρίς δυστροπίες και ατυχήματα.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.