Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η XEIΡΟΠΟΙΗΤΗ ΣΕΛΛΑ
ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"
 

 
     Για τις ικανότητες του Αρχηγού των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκου έχουμε ήδη κάνει μνεία! Ως γνήσιος και επί κεφαλής εκπρόσωπος μιας πολύ ιδιαίτερης πολεμικής Ομάδος δε θα μπορούσε παρά να είναι και ο ίδιος πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα με πολλές αρετές και δεξιότητες. Έτσι, ο Αρπάλυκος, πέραν όσων άλλων έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, προχώρησε και στη χειροποίητη κατασκευή της πρώτης σέλλας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" μελετώντας και βελτιώνοντας την σέλλα της Έφιππης Τοξοβολίας, καταλήγοντας  σε μία σχεδίαση η οποία πέραν της λειτουργικότητός προσιδιάζει και στην εποχή (Αναγέννηση) κατά την οποία έδρασαν τα ιστορικά "πρότυπα" της Ομάδος μας, οι 'Ελληνες Στρατιώτες! 
 
 
     Η σέλλα την οποία κατεσκεύασε ο Αρπάλυκος βασίζεται σε μία αστράβη από ξύλο κέδρου χειροποίητα κατεργασμένο, υφασμάτινο εσωτερικό γέμισμα (πίλημα) και επίστρωση βοδινού δέρματος.

 
     Η έδραση της σέλλας επί του Ίππου είναι παρόμοια με την έδραση των σελλών των νομαδικών ευρασιατικών λαών.

 
     Ένα μικρό έργο Τέχνης, η σέλλα την οποία σήμερα μας παρουσίασε ολοκληρωμένη ο Αρπάλυκος, δεν έδειξε απλώς όμορφη και πιστά αναπαραστατική μιας εποχής, αλλά κατά τις δοκιμές εντός του Ιππευτηρίου απέδειξε ότι είναι και απολύτως λειτουργική, ελαφρά και  με άνεση για τον Ίππο, αλλά και σταθερότητα και καλή στήριξη για τον Ιππέα.
 
 
     Ενώ διατηρήθηκε δεδομένη η άνεση και καλή υποστήριξη του Ιππέως, χαμήλωσαν οι δύο αψίδες ώστε να επιτρέπουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στη περίπτωση ακροβατικής ιππεύσεως στον Ιππέα.
 
 
     Και τούτο μετά τις πρόσφατες εμπειρίες του Αρπάλυκου επιστρέφοντας από τους πρόσφατους διεθνείς Αγώνες Έφιππης Τοξοβολίας "E.O.C.H.A. 2013" της Τουρκίας όπου διεπίστωσε ότι οι υψηλές αψίδες (ιδιαιτέρως η εμπροσθία) των κλασικών σελλών Έφιππης Τοξοβολίας δεν επιτρέπει στον Εφιπποτοξότη να σκύψει αρκετά ώστε να περισυλλέξει το βέλος από το έδαφος για να συνεχίσει την τόξευση, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί.

 
     Επίσης, κατά τις καλπαστικές εξόδους Έφιππης Τοξοβολίας η νέα σέλλα απέδειξε σήμερα ότι μπορεί να υπηρετήσει άψογα τις ανάγκες της Πολεμικής Τέχνης μας!
 
 
     Το ίδιο επαρκέστατη απεδείχθη η σέλλα την οποία κατεσκεύασε ο Αρπάλυκος κατά τις σημερινές δοκιμές της σε εξωτερικές περιιππεύσεις στα ορεινά σημεία του Υμηττού με τον νέο Ίππο του Dorje Chang.
 
 
 
     Όταν οι διάφοροι ...βαθυστόχαστοι "ποζεράδες" reenactors εισάγουν από την ...Ινδία (!!) τενεκεδένια "σπαρτιατικά" αξεσουάρ για τις φωτογραφικές τους ανάγκες, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" κατασκευάζουν με τα χέρια τους ένα αυθεντικό κομμάτι ιπποσαγής -και το πιο δύσκολο!- όπως είναι η σέλλα για τις πρακτικές πολεμικές τους ασκήσεις! Και η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", έχει ακόμη έναν λόγο για να είναι υπερήφανη για τον Αρχηγό της Αρπάλυκο, όπως είναι υπερήφανη και για όλους τους Εφιπποτοξότες της!
 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.