Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ..."ΙΠΠΕΙΣ"


     «Και δεν θα αποσιωπήσουμε την ικανοποίησή μας απολαμβάνοντας τους μαθητές μας όχι μόνον να εκτελούν με τόση άνεση ένα τόσο εξειδικευμένο ασκησιολόγιο βασιζόμενο στους κανόνες της Φυσικής Ιππικής, της Γυμνιππευτικής ακόμη και στις αρχές της ιππευτικής των Κοζάκων (Djigitovka)».


     Πράγματι, η παραπάνω παράγραφος παλιότερης αναρτήσεώς μας εκφράζει το ευρύτερο εκπαιδευτικό πνεύμα της διδασκαλίας μας η οποία δεν αποβλέπει, απλώς στην ανάδειξη αξίων Ιππέων αλλά Ιππέων με κορυφαίες ικανότητες κάτι που επιδιώκεται με ένα πολυπρισματικό ασκησιολόγιο.


     Ακόμη και από το στάδιο του απολύτως αρχαρίου, ο μαθητής μας θα ενθαρρυνθεί σε μία προοδευτική και πολύ προσεκτική «κατάκτηση» υψηλής ισορροπίας χωρίς να εκτεθεί σε κανέναν απολύτως κίνδυνο η ασφάλειά του.


     Με πρώτην άσκηση την δυναμική αφίππευση δια ταχύτατης  εκτινάξεως, ο μαθητής μας θα εθισθεί στην άμεση εγκατάλειψη του Ίππου αλλά και στην ασφαλή προσγείωση σε ορθία στάση.


     Η άσκηση αυτή θα «καλλιεργηθεί» με όλες τις επακόλουθες παραλλαγές της ώστε να αποδώσει έναν Ιππέα ο οποίος θα μπορεί να διαχειρισθεί την πτώση ως επιλεγμένη αφίππευση.


     Και αυτές οι ασκήσεις θα εκτελεσθούν και με το Τόξο ανά χείρας διότι στην περίπτωση μιας Σχολής Έφιππης Τοξοβολίας, η διαχείριση του όπλου υπό διάφορες συνθήκες  είναι εκ των ούκ άνευ.


     Διάφορες καταστάσεις ακραίων ισορροπιών θα επαυξήσουν την ισορροπιστικήν ενσυναίσθηση του μαθητή μας και όταν, μετά από κάθε μάθημα, δει τις φωτογραφίες του θα αντιληφθεί ότι η Ιππασία είναι απολύτως διαχειρίσιμη ακόμη και στις ακραίες της καταστάσεις.


     Κι όλη αυτή η προοδευτική και πολύ προσεκτική προσέγγιση επιλογής ασκησιολογίου από μάθημα σε μάθημα, αναδεικνύει έναν Ιππέα ο οποίος, χωρίς να προϊδεασθεί, κατακτά τις βασικές αρχές του σπουδαίου ιππικού δόγματος των Κοζάκων Djigitovka.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.