Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ΚΥΚΛΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ...ΑΡΒΥΛΑ

ΚΥΚΛΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ...ΑΡΒΥΛΑ



     Σήμερα δεν τετραγωνίσαμε τον κύκλο και, δυστυχώς, δεν κυκλώσαμε και το τετράγωνο Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Βασ, Όλγας και Βασ. Αμαλίας! Σήμερα τοξεύσαμε τον κύκλο και, μάλιστα σε πολλές πάρθιες και εύστοχες τοξεύσεις με όσα δύσκολα σημαίνουν αυτά για έναν αρχάριο έφιππο Τοξότη! Κι αυτός ο κύκλος δεν είναι γραμμένος με ..."κιμωλία" που τη σβήνουν οι πρώτες ψιχάλες της βροχής, αλλά είναι γραμμένος με ...αρβύλα και παραμένει ανεξίτηλος στο ένστικτο του πολεμιστή του οποίου διεγείρει και μια "μυική μνήμη" χρησιμότατη για την ασφαλή συνέχιση της εκπαιδεύσεώς του.

     Σε ένα ιδανικό σταυλικό περιβάλλον που εξασφαλίζει την πρόοδο της Ιππικής, τούτη την εκπαιδευτικήν ημερίδα, η Ταξιαρχία που "ρίχτηκε στη θάλασσα για να μάθει να κολυμπά", έδειξε πως αυτή η αιφνιδιαστική μέθοδος μόνον καλά έχει και ανταποκρίθηκε με μία εξαιρετικά υψηλή επιτυχία στην τόξευση επί επίγειου στόχου σε ...πάρθιες τοξεύσεις, επιδεικνύοντας μιαν υψηλή στοχαστική αντίληψη σ΄ αυτή την πρώτη της προσπάθεια στοχευμένων τοξεύσεων.

     Το σημερινό ασκησιολόγιο της Ταξιαρχίας ήταν τρισκελές: Ανάπτυξη στοχαστικής αντιλήψεως με Έφιππη Τοξοβολία και Ιππακοντισμό, μυική ενδυνάμωση με ανακουφιστικό τροχάδην άνευ αναβολέων και εισαγωγή στην υπερπήδηση. Και για όσους αντιλαμβάνονται, τίποτε καλύτερο δεν θα μπορούσε να σχεδιασθεί για έναν αρχάριο εκπαιδευόμενο στο, μόλις, τέταρτο μάθημά του.

     Βοηθός μας ανεκτίμητος μια υπέροχη χειμωνιάτικη ημέρα με ηλιοφάνεια χωρίς ανέμους και άλλα καιρικά φαινόμενα που άφησαν απερίσπαστο τον σχολικό Ίππο μας να μας χαρίσει την αυτοσυγκέντρωσή του αλλά και τα υπέροχα συναισθήματά του που τρέφει για μας.

     Μέρα με τη μέρα, η τακτική εξάσκηση φέρνει τα καλά της αποτελέσματα και παρά την αρχαριότητά της η Ταξιαρχία διαμορφώνει μια παραδεκτή τεχνική και, κυρίως, ένα καλό γυμνιππευτικό "κάθισμα" στην, κυρίως, Έφιππη Τοξοβολία. 

     Και όσο κι αν είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ευστοχία, σήμερα η Ταξιαρχία μας εξέπληξε με την ...ευστοχία της κατά την διάρκεια εκτελέσεως παρθίων τοξεύσεων σε βάδην.

     Όσο κι ακούγεται παράδοξο, η σημερινή της ευστοχία επί παρθίων τοξεύσεων έφθασε σε πολύ υψηλό επίπεδο και, μάλιστα, με, ενστικτώδη, πολύ καλή τεχνική και ευσταθές "κάθισμα". Και, ασφαλώς, το χειροποίητο Τόξο κατασκευής και ευγενούς δωρεάς του Συνασκουμένου Περικλέους Τελειορίδη αποδεικνύεται συνεχώς αξιόπιστο και σε έφιππη χρήση!

     Πολύ δυσκολότερος, όπως άλλωστε ανεμένετο, ήταν ο Ιππακοντισμός για την εκπαιδευόμενη κι εδώ διαπιστώνουμε ότι αυτή η έφιππη πολεμική τέχνη δεν είναι κάτι εύκολο.

     Παρά ταύτα, οι εξακοντίσεις της Ταξιαρχίας έγιναν με ασφάλεια "καθίσματος" και πολύ καλό έλεγχο διευθύνσεως.

     Και ο συνδυασμός αυτός, της Έφιππης Τοξοβολίας και του Ιππακοντισμού, "κάθισαν" ακόμη καλύτερα την Ταξιαρχία ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη άσκηση που ήταν το ανακουφιστικό τροχάδην, φυσικά, άνευ αναβολέων!

     Ίσως το δυσκολότερο ζήτημα στη μάθηση και στην εκπαίδευση είναι να ξεμάθεις αυτό που ήδη ξέρεις για να βάλεις στη θέση του κάτι άλλο. Σίγουρα, όμως, το δυσκολότερο είναι να διατηρήσεις εκείνο που ήδη ξέρεις, μαθαίνοντας και διατηρώντας και το ακριβώς αντίθετό του, όπως στην περίπτωση της Ταξιαρχίας η οποία ήδη έχει προχωρήσει στην "δυτική" Ιππασία ενώ κάνει τα πρώτα βήματα της και στην, αντίθετη, Φυσικήν Ιππική, χωρίς να θέλουμε να της ακυρώσουμε τίποτε από την μέχρι τώρα κτηθείσα ιππικήν εκπαίδευσή της. Κι αυτό απορρέει από την φιλοσοφία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" που θεωρεί ότι κάθε ιππική γνώση έχει την χρησιμότητα και την εφαρμογή της όπως άλλωστε κι ο Ιδρυτής της εκπαιδεύθηκε πολυπρισματικώς, τόσο στον φυσιοκεντρικό Οργανισμό "Kassai" όσο και στην ακαδημαϊκή Σχολή του Αυτοκρατορικού Ιπποφορβείου της Lipica διαπιστευόμενος στην Υψηλήν Ιππασία.

     H, για πρώτη φορά, εξάσκηση στο ανακουφιστικό τροχάδην της Ταξιαρχίας διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά αλλά αυτά ήσαν φυσικό να την κουράσουν ανεξαρτήτως εάν την προετοίμασαν για όσα ακολουθήσουν! 

     Και, βεβαίως, ως πρώτη φορά, δεν περιμέναμε κάτι εκπληκτικό, όμως, η εκπαιδευόμενη μπήκε στη σωστή "τροχιά" κι αυτό είναι αρκετό για ένα καλό ξεκίνημα.

     Ξεκινώντας, σήμερα και την διδασκαλία της υπερπηδήσεως, θεωρήσαμε αρκετή την κατάδειξη του διευθυντικού χειρισμού και με δεδομένη την κόπωση της εκπαιδευόμενης από το προηγούμενο πρόγραμμα. Ένας χαρακτήρας φιλότιμος που διαθέτει αυτοσεβασμό αλλά και υψηλό δείκτη νοημοσύνης φάνηκε κι εδώ κυρίως δε, ένας φυσιολογικός χαρακτήρας ο οποίος δεν πάσχει από την νόσο της "αναισθησίας", αλλά συναισθάνεται τους κινδύνους και αναπτύσσει προσοχή έναντι αυτών. Παραμένουμε σε πολύ καλό δρόμο  και είναι και πολύ ...νωρίς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.