Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΞΙΦΗ ΤΟΥ KECSKEMÉT

 ΤΑ ΞΙΦΗ ΤΟΥ KECSKEMÉT



     Το Kecskemét, μια πολίχνη της Ουγγαρίας αφιερωμένη στο ...αγριοκάτσικο, είναι ένας γαλήνιος τόπος με δυναμικούς κατοίκους, με ήρεμη ζωή, αλλά και υψηλό πολιτισμό! Μια τυπική, δηλαδή, Ουγγρική μικρή πόλη όπου όμως, στους πεντακάθαρους πεζοδρόμους του μπορείς να απολαύσεις ένα ζωντανό, ποιοτικότατο, κονσέρτο κλασικής μουσικής ή μία παράσταση "δρόμου" που δεν θα τα δεις ούτε στις πιο "ονομαστές" σκηνές της Ευρώπης (και δεν συζητάμε βεβαίως σε καμία περίπτωση για την ...γραικία!). 

     Εκεί, π.χ. θα χαρείς ένα εντυπωσιακό Μουσείο Ορυκτών που το δημιούργησε ένας εντόπιος και τα εκθέματά του δεν υπολείπονται σε τίποτε από ένα αντίστοιχο μεγάλο Μουσείο της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και πολλά παρόμοια. Αυτή είναι η Ουγγαρία απ΄ άκρη σ΄άκρη, μια χώρα με έναν λαό ο οποίος συνεχίζει επαξίως την πολιτιστική παράδοση προγόνων πολεμιστών αλλά και πνευματικών δημιουργών στους οποίους πιστώνεται το πρώτο (1222) Σύνταγμα Ευρωπαϊκής χώρας! 


Kecskemét

     Βεβαίως το Kecskemét διαθέτει και την δική του, τοπική, τηλεόραση η οποία δεν προβάλλει ούτε ...τσόντες, ούτε ...σαπουνόπερες προς "τέρψη" "υπογαστρίων γουργουρισμάτων" (όπως τα "κανάλια" της γυφτογραικίας) αλλά παράγει Πολιτισμό και ανάλογες "σειρές" οι οποίες προορίζονται να διαπαιδαγωγήσουν ένα Έθνος επί τη βάσει προγονικών Αξιών! Μία από αυτές και τα "Ξίφη του Kecskemét" με την οποία, η τοπική τηλεόραση, αναδεικνύει την υψηλή παράδοση των Ούγγρων στην Ξιφασκία και προωθεί το παιδαγωγικό μήνυμα της ειλικρίνειας, της τιμής, της επιμονής και του θάρρους ως αρετών των Ούγγρων! Και ιδού το επίσημο κείμενο της πρεμιέρας της ταινίας:

Τα ξίφη του Kecskemét

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ παραγωγής της

«Kecskemét Television» 

     Το Πολιτιστικό Κέντρο Arany János στο Nagykőrös έκανε μια ειδική ταινία για το πρόγραμμά του. Στο ντοκιμαντέρ της «Kecskemét Television» που δημιούργησε η ίδια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν μια εικόνα για την παράδοση της Ξιφασκίας του Kecskemét και των περιχώρων του. Στη βραδιά της Κινηματογραφικής Λέσχης, που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαρτίου, θα είναι ο H. Boglárka Molnár, σκηνοθέτης της ταινίας.

     Ειλικρίνεια, τιμή, επιμονή και θάρρος! Αυτές είναι οι αρετές που έχουν διδάξει οι Δάσκαλοι της Ξιφασκίας στους μαθητές τους, δείχνοντας έτσι πώς είναι να είσαι πραγματικός Ούγγρος. Πώς διαμορφώθηκε αυτή η πνευματικότητα στην παράδοση της Ξιφασκίας του Kecskemét και των περιχώρων του, και πώς καθορίζει τη ζωή της περιοχής μέχρι σήμερα; Οι θεατές μπορούν να μάθουν για τις ιδιαιτερότητες και την πνευματική κληρονομιά της ζωής της Ξιφασκίας πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ημερομηνία: 23 Μαρτίου 2022 18:00

Χώρος: Kőrös Art Cinema Nagykőrös, Szabadság tér 7.

Η είσοδος είναι δωρεάν!


Kecskemét

      Ας συγκρίνουμε τώρα την ποιότητα της ζωής και των αξιών στην Ουγγαρία και στην γυφτογραικία με ίδιο σχεδόν αριθμό κατοίκων και την πρώτη να στερείται και την σημαντικότατη πλουτοπαραγωγική πηγή της θάλασσας!  Ας αναλογισθούμε ένα οποιοδήποτε "κανάλι" της γυφτογραικίας και την υποστάθμη των "παραγωγών" του κι ας αναλογισθούμε τους γυφτογραικύλους οι οποίοι αποτελούν ύβρη εναντίον των Ελλήνων κι ας καταλάβουμε γιατί στη γυφτογραικία μαχαιρώνονται οι ποδοσφαιρικοί οπαδοί, γιατί η τηλεόραση πουλάει "κρέας" και γιατί ο, τάχα, "Πολιτισμός" περιορίζεται σε έναν παράτονο μπαγλαμά από το μπράτσο του οποίου κρέμεται ...σταυρουδάκι από το ...Κουτλουμούσι και που ...παιανίζει τούρκικα τσιφτετέλια από γυρολόγους τουρκόσπορους που επαίρονται ότι είναι απόγονοι του ...Λυκούργου! 

     Για φαντασθείτε να προτείνετε σε κανάλι της γυφτογραικίας να αναλάβει παραγωγή σχετική με την ...Ξιφασκία ή την Οπλιτομαχία και να ακούσετε τον παράγοντα ..."κραουνάκη" να σας λέει ότι "αυτά δεν τα θέλει το κοινό" αντί του ορθού "αυτά δεν μας τα επιτρέπει το ξένο αφεντικό που κηδεμονεύει από δεκαετιών τη χώρα"! Και, άλλο και άλλο γυφτογραικία!

     Είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ, γυφτογραίκυλα! Κι όταν στους "Έλληνες Κενταύρους" προτάσσουμε την αναγκαιότητα αναπτύξεως της Παιδείας του Ήθους και της, εξ αυτής, απορρέουσας Αισθητικής είναι διότι η παραγωγή "Τα ξίφη του Kecskemét" είναι Ουγγρική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.