Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΙΠΠΟΣ

 Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΙΠΠΟΣ



     Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και, ειδικώς, για καθημερινές "πολυτέλειες" όπως η ...Ιππασία και η ζωή οικονομικώς αφόρητη ακόμη και για πρώην "πλουσίους" οι οποίοι υπόκεινται, πλέον στο γενικό κανόνα της πτωχοποιήσεως με αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι διδικτυακές σελίδες που σχετίζονται με τον Ίππο και την Ιππασία από αγγελίες για πωλήσεις ή και ...χάρισμα Ίππων! Ειδικώς στη χώρα μας όπου κατεβάζει ρολά και ο Ιππόδρομος, με αποτέλεσμα πολλά τετράποδα να κινδυνεύουν να μείνουν "στο δρόμο"!  Τα άλλοτε υψηλότατα ποσά που απαιτούσε η αγορά για την απόκτηση ενός Ίππου έχουν, πια, μετατραπεί σε "ψίχουλα" αφού η προσφορά είναι τεράστια όταν όλοι θέλουν να "ξεφορτωθούν" ένα ..."κοστοβόρο" πλάσμα του οποίου, όμως, η συντήρηση εξακολουθεί να παραμένει εξωφρενικά υψηλή στην Ελλάδα! Κάποιοι ελάχιστοι, όμως, ακόμη κι εδώ, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έναν Ίππο για τους δικούς τους, κυρίως ψυχολογικούς, λόγους, αφού η κρατούσα Ιππασία έχει καταρρεύσει προ πολλού εξ αιτίας των χειριστικών ανομημάτων της Ελλαδικής Ομοσπονδίας Ιππασίας! Και, δυστυχέστατα, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν Ίππο τούτες τις αντίξοες "ώρες" δεν ανήκουν στη κάστα των επαϊόντων (οι οποίοι έχουν οπισθοχωρήσει...) αλλά στην χορεία των συμπαθέστατων, επιμόνων, εραστών του συγκεκριμένου ζώου οι οποίοι, έστω και "εκτός εποχής" έλκονται από το κόστος διαθέσεως και θέλουν να το χαρούν αγνοώντας το, μετέπειτα, κόστος συντηρήσεως, αγνοώντας, όμως και τα κριτήρια επιλογής.

    Για την Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" όλοι ανεξαιρέτως οι Ίπποι είναι αξιολάτρευτοι και καθένας μπορεί να επιστρέψει στον Άνθρωπο ό,τι ο Άνθρωπος έχει επενδύσει στον Ίππο! Για μας, ουδέποτε ετέθη θέμα "ιδανικού" ή μη, Ίππου και θεωρούμε όλους τους Ίππους ιδανικούς, καθέναν στον τομέα του! Επί 17 χρόνια διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε με την ίδια επιτυχία πάμπολλους διαφορετικούς Ίππους, ετεροκλήτων προδιαγραφών και με όλους καταφέραμε να έχουμε ιδανική συνεργασία και, κυρίως, σχέση! Διότι ο Ίππος είναι "Η" σχέση! Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ίπποι που διαχειριστήκαμε ήσαν "ιδανικοί" όπως αυτός ο χαρακτηρισμός νοείται από την αυστηρήν Ιππολογία και Ιππογνωσία η οποία έχει συγκεκριμένους κανόνες αναγνωρίσεως της ιππείας ιδανικότητος.  

     Τα κριτήρια, λοιπόν, του ιδανικού αγωνιστικού Ίππου μας τα παρουσιάζει μία έγκυρη ιππική έκδοση την οποία υπογράφει ο ειδήμων Monty Mortimer, με τίτλο "Competition Training" (έκδ. David and Charles, 1996) και τα οποία en gros μας τα επισημαίνει στην φωτογραφία του τίτλου (click on για καλύτερη μελέτη). 

     Προσοχή, όμως! Ο πραγματικός αριθμός των κριτηρίων του ιδανικού αγωνιστικού Ίππου είναι πολύ μεγαλύτερος από όσα εμφανίζονται στη παραπάνω φωτογραφία, πολύ ειδικότερος και η πλήρης κάλυψή τους προϋποθέτει βαθύτατη γνώση Ιππολογίας και Ιππογνωσίας από τον ενδιαφερόμενο παρατηρητή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω φωτογραφία με όσα επισημαίνει βοηθά κατά πολύ σε μια πρώτη εκτίμηση ενός ιδανικού αγωνιστικού Ίππου κι ως εκ τούτου παραμένει χρήσιμη!

     Α! Και το σημαντικότερο! Μπορεί το διεφθαρμένο δημοκρατικό σύστημα να κάνει τα πάντα για να καθυποτάξει τους πολίτες ώστε να είναι πλέον ευχείριστοι, αποκόπτοντάς τους από την Φύση και κάθε φυσική δραστηριότητα όπως και η Ιππασία, καθήκον μας όμως είναι η επιμονή μας σε ό,τι μας διατηρεί φυσικά όντα διότι μόνον έτσι παραμένουμε ικανοί να το ανατρέψουμε παντί τρόπω και μέσω! Άλλωστε, εμείς δεν έχουμε τις μάστιγες για τους Ίππους ...τους οποίους λατρεύουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.