Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

 ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ - ΒΕΛΗ... 
ΤΑ ΒΕΛΗ - ΛΕΞΕΙΣ...

Ένας πολεμιστής του φωτός 
γνωρίζει την δύναμη των λέξεων...
Paulo Coelho



     To Σχολείο των "Ελλήνων Κενταύρων" επιμένει στον λόγο, στη διδασκαλία της γλώσσας ως "κλειδάριθμου" επικοινωνίας και ταυτίζει τις λέξεις με τα βέλη και τα βέλη με τις λέξεις, όπως μας δίδαξε και ο μέγιστος Ιάπων πολεμιστής και κορυφαίος λογοτέχνης, Yukio Mishima.

     Oι ανυποψίαστοι νομίζουν ότι τα Τόξα εκτοξεύουν, απλώς, βέλη, ο Μύστης γνωρίζει ότι, απλώς, φθέγγονται, εκπέμποντας αιχμηρό λόγο και, επίσης, γνωρίζει πόσο θανατηφόρος μπορεί να είναι αυτός ο λόγος.

     Οι τρόποι, τα "μονοπάτια" της διδαχής του λόγου είναι πολλά και ένα από αυτά και η Τοξοβολία, στατική ή Έφιππη δεν έχει σημασία..., σημασία... Πολλοί θα απορήσουν, ο Μύστης ποτέ...

[Με αφορμή μια Προπόνηση]




      Η τελευταία Προπόνηση Τοξοβολίας, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν το Σάββατο λόγω ελλείψεως στόχου για την μύηση του καινούργιου μαθητή μας Ιωάννη διεξήχθη ομαλά και με μεγάλη επιτυχία.


     Ο Ακάδημος, ως Αρχηγός Βολής, ανέθεσε στον Υπαρχηγό Μάριο να κάνει την μύηση του Ιωάννη στην Τοξοβολία σε ένα ανηφορικό, μαλακό λόγω βροχοπτώσεως, χωμάτινο σημείο και με την επιλογή ενός χαμηλών λιβρών Τόξου ώστε να μπορεί ο μαθητής να κάνει πλήρες άνοιγμα για την σωστή επίτευξη της τυποποιήσεως της στάσεώς του, δίχως τα βέλη να καταστρέφονται.


     Στην Γραμμή Βολής, αφού ολοκληρώθηκε η προθέρμανση που προετοιμάζει τις μυϊκές ομάδες του εξασκούμενου, δόθηκε το παράγγελμα για τις προθερμαντικές βολές για να ετοιμάσει και τον Τοξότη να συντονιστεί μαζί και με την υπόλοιπη Ομάδα. Μετά το πέρας αυτών διαπιστώθηκε από τον Ακάδημο πως η Γραμμή Βολής ήταν αρκετά πυκνή και είχε σαν αποτέλεσμα να προσκρούουν τα βέλη μεταξύ τους και η εφευρετικότητα του τον οδήγησε σε μια σειρά από τις παρακάτω ασκήσεις:


    Αρχικά εκτελέστηκε η χαρακτηριστική άσκηση «ντόμινο» με τον πρώτο Τοξότη από τα αριστερά να ρίχνει πρώτος και ο δεξιός του να τον ακολουθεί και ούτω καθεξής.  Στην συνέχεια, πέρασε την Γραμμή Βολής σε μία πλέον παράλληλη ευθεία από τον στόχο με τον έναν πίσω από τον άλλον και ο πρώτος της σειράς θα διήνυε μία προκαθορισμένη πορεία όπου θα έριχνε το πρώτο του βέλος στον στόχο παίρνοντας στην συνέχεια θέση πίσω από τον τελευταίο δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο 'οβάλ' καθώς συνέχιζαν οι βολές.     
  

    Τελείωσε και αυτή η άσκηση και η Γραμμή Βολής έδειχνε πως μετά από τρεις εβδομάδες αναγκαστικής 'αποχής' είχε βρει πλέον τα ‘’πατήματά’’ της. Τελειώνοντας, το 'οβάλ' έδωσε την ιδέα για μία πιο σύνθετη άσκηση σε κεκλιμένο έδαφος σχηματίζοντας έναν κύκλο ο οποίος θα χαλούσε την τελειότητα του καθώς οι Συνασκούμενοι θα έπρεπε να διανύσουν μία πορεία ανάμεσα από θάμνους και στο τέλος μόλις εμφανιζόταν σε αυτούς ο στόχος για κλάσματα του δευτερολέπτου τους έκλεβε την ματιά αυτή ένα δέντρο το οποίο στεκόταν ανάμεσα στον Τοξότη και στην πηγή λύτρωσής του, που δεν είναι άλλη από το να βρει το βέλος του τον πολυπόθητο στόχο. 


     Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Εκπαιδευτής Τοξοβολίας μας με το που η Γραμμή Βολής τελείωσε την άσκηση και πήγαν όλοι να μαζέψουν τα βέλη τους, δίχως κανείς να τον προσέξει - ούτε ακόμα ο φωτογράφος της ομάδας - κρέμασε ένα κομμένο κλαδί στον κορμό του δέντρου με αποτέλεσμα να αλλάξει τόσο έντονα η γεωμετρία της βολής που ο πρώτος Τοξότης έφτασε σε σημείο μέχρι και να τρομάξει. Ο τρόμος αυτός από τους Τοξότες εξελίχθηκε σε χαμόγελα αφού πλέον όλοι είχαν ευχαριστηθεί την Προπόνηση και σαν κλείσιμο επαναλάβαμε τις προθερμαντικές βολές με τον Ιωάννη που είχε μυήσει ο Μάριος πλέον να είναι 'κομμάτι' της Γραμμής Βολής μας.


Κωνσταντίνος Δαμιανάκης
Αρχηγός Ομάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.