Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 
ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΓΟΡΥΤΟΥ


     Δεν πρόλαβε να αριστεύσει  κ α ι  στις "εξετάσεις" συντηρήσεως παραδοσιακού τυμπάνου ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Δημήτριος Π. Χρήστου (Αρπάλυκος) και ξεκίνησε μία ιστορική ανακατασκευή οθωμανικού γορυτού όχι, μόνον, επί τη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου αλλά και με τη χρήση αυθεντικών υλικών εποχής!


     Mε κύριο υλικό ένα κομμάτι αυθεντικού οθωμανικού υφάσματος κεντημένου με τη κλασική τεχνοτροπία του "κεντί μπαστί" που έφτασε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, ένας αυθεντικός οθωμανικός γορυτός ανακατασκευάζεται από τον Αρχηγό των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ". Ένα κομμάτι οθωμανικής Ιστορίας που χρονολογείται από τον 17ο - 18ο αιώνα και της οποίας η αξία, σήμερα, σε μία ευρωπαϊκή δημοπρασία ξεπερνά τα 3000 ευρώ, στα χέρια του Αρπάλυκου θα αναδειχθεί σε ένα μουσειακό αντικείμενο τοξευτικής Ιστορίας στο "οπλοστάσιο" μιας Ομάδος η οποία επιμένει στη σοβαρότητα έργου!  


     Κεντημένο με αυθεντική χρυσοκλωστή και με τα καθιερωμένα οθωμανικά ανθοδιακοσμητικά μοτίβα εποχής επάνω σε βαρύ "βουργουνδιιανό" βελούδο, το ύφασμα αυτό μεταφέρει τη "σκόνη του χρόνου" και βρίσκει τη καλύτερη αξιοποίησή του προκειμένου να προσδώσει τη σφραγίδα της αυθεντικότητας σε μελλοντική εικόνα δράσεως των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Πολύτιμος "σύμβουλος" στη νέα αυτή δημιουργία είναι ο Οδηγός του Πολεμικού Μουσείου της Κωνσταντινουπόλεως, ευγενές δώρο του αγαπημένου μας φίλου και ρέκτη κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη προς τη Βιβλιοθήκη της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ". 


     Αυτός ο σημαντικός μουσειακός οδηγός με τα ευρύτατα περιεχόμενά του, αναδεικνύεται σε ένα ανεκτίμητο vade mecum μιας τόσο σημαντικής πτυχής Τοξοβολίας, όπως η Οθωμανική Τοξοβολία της οποίας το "φάσμα" εμφανίζεται προ των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Ομάδος μας.


    Και, ομολογουμένως, ο μουσειακός αυτός οδηγός, προσέφερε τα μάλα στη παρούσα προσπάθεια του Αρπάλυκου, λόγος για τον οποίο ευχαριστούμε και πάλι τον ευγενή δωρητή του κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.


     Η όλη ανακατασκευή θα βασισθεί σε πατρόν για το οποίο ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" βασίσθηκε σε ανάλογο (νεότερο) γορυτό το οποίο, τον Ιούνιο του 2012, προσέφερε ευγενώς ως δώρο προς την Ομάδα μας ο Δήμαρχος Σκουτάρι-Κωνσταντινουπόλεως με την ευκαιρία της συμμετοχής μας στους εκεί διεθνείς αγώνες όπου, Μέλη μας, κατέκτησαν κύπελλο και μετάλλιο. 


     Στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" η σοβαρότητα της κάθε δράσεως είναι ο σημαντικός παράγοντας του τελικού αποτελέσματος των προσπαθειών μας κι έτσι δεν αφήνουμε τίποτε στη τύχη ή στην επισφάλεια του αυτοσχεδιασμού! Κοπιάζουμε αλλά μόνον έτσι τελικώς καταφέρνουμε και το έργο μας να απολαμβάνουμε ως ωφέλιμο και να δικαιούμεθα να παραμένουμε υπερήφανοι γι αυτό!


     Ο οθωμανικός γορυτός δημιουργείται για τις ανάγκες μελλοντικής διεθνούς παρουσιάσεως των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αλλά και της συμμετοχής της Ομάδος μας σε ιστορικό ντοκιμαντέρ ξένης παραγωγής, μαζύ με πολλά άλλα αυθεντικά δημιουργήματα εποχής τα οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο Αρχηγός μας. Το τελικό αποτέλεσμα του οθωμανικού γορυτού θα παρουσιασθεί αναλυτικά σε προσεχή ανάρτησή μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.