Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

IN SITU ...ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΩΣ


     Μας φταίνε οι Γερμανοί που μας "έκλεψαν" ...αρχαιότητες, μας φταίνε οι Βρεταννοί που μας "εκλεψαν" τα γλυπτά του Παρθενώνος, αλλά εμείς επιδεικνύουμε τέτοιαν ασέβεια προς την Ιστορία μας και τα αρχαιολογικά ευρήματά της που δεν έχουμε την ανάγκη κανενός ξένου για να μιλήσουμε για τον εξευτελισμό της Ιστορίας μας!


     Προχθές Σάββατο 8η Αυγούστου 2015, τετραμελής ομάδα εργασίας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο σταύλο του αττικού λεκανοπεδίου προς αναζήτηση χώρου για τις δραστηριότητες της Ομάδος μας. Και, ω! τι έκπληξη, σε μια γωνιά, ανακαλύψαμε εγκαταλελειμμένα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών μέσα σε σακούλες σουπερμάρκετ συνοδευόμενες από καρτέλες ταυτοποιήσεων των ευρημάτων και των θέσεων ανευρέσεώς τους από τον αρμόδιο (προφανώς!) αρχαιολόγο της ανασκαφής! Αφήσαμε ανέγγιχτες τις σακούλες ...in situ εγκαταλείψεως, τις φωτογραφήσαμε και από σήμερα θα αναζητήσουμε την αρμόδια υπηρεσία ώστε να την κατευθύνουμε να τις παραλάβει, εφ'  όσον βεβαίως δε θεωρούνται ...σκουπίδια! Φροντίσαμε από τις φωτογραφίες να αφαιρέσουμε το εργοτάξιο ανευρέσεώς τους προς ίδια αυτού προστασία μέχρι να παραληφθούν ασφαλείς οι σακούλες και θα αναμείνουμε τη νέα ψηφοθηρική ρητορική που θα μιλά για τους κακούς Ναζί και τον κακό Έλγιν για να διασκεδάσουμε με την αχρειότητα των γραικύλων! 


     Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, από πρόσφατο γκράφιτι στο χώρο, οι Αλβανοί U.C.K. που πέρασαν από εδώ και διέμειναν (όπως δείχνουν ίχνη εγκαταλελειμμένων στρωμάτων) σεβάστηκαν τα αρχαιολογικά μας ευρήματα τα οποία οι γραικύλοι δείχνουν να περιφρονούν!
ΥΓ: Ήδη αποστείλαμε ενημερωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Υπουργό Πολιτισμού ώστε να μεριμνήσουν για την περισυλλογή των εγκαταλειφθέντων αρχαιολογικών ευρημάτων από τους ..."αρμοδίους" υπαλλήλους τους.


η συνέχεια...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

     Σήμερα το πρωί και παρά τον εποχιακό καύσωνα, ο Ιδρυτής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" συνοδευόμενος από τον μηχανικό-Μέλος της Ομάδος, επισκεφθήκαμε και πάλι το παραπάνω εγκαταλελειμμένο ακίνητο προκειμένου να προβούμε σε μία πλήρη αυτοψία περί των δυνατοτήτων αποκαταστάσεώς του, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί από την Ομάδα μας για τις δραστηριότητές της. Bλέπετε, ο "ιδιωτικός τομέας" εργάζεται και μεσούντος του θέρους και, ειδικώς, σε μία Ομάδα-διάκονο Πολιτισμού. Και, ω του θαύματος (!) διεπιστώσαμε ότι τα παραπάνω αρχαιολογικά αντικείμενα "απουσίαζαν" από τη θέση στην οποία τα είχαμε φωτογραφήσει και ενημερώσει τις αρμόδιες ...άναρχες Αρχές!


     Με την εύλογη καχυποψία ενός Πολίτη ο οποίος ζει εν μέσω ενός κράτους ..."τριμπούρδελου" (η "βικτωριανή" μου ευγένεια με αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσω ακριβέστερους χαρακτηρισμούς...) ανησύχησα ότι τα ευρήματα είχαν διαρπαγεί από διερχομένους αλλά, ευτυχώς, επιστρέφοντας στο γραφείο με υπεδέχθη ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προερχόμενο από:


το οποίο υπογράφει μία ευγενέστατη Κυρία (δε μπορώ να πω...) και το οποίο, δυστυχέστατα, προσπαθώντας να "δικαιολογήσει" τα ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ, ανέφερε τα εξής ...ανατριχιαστικά:


     Διατηρώντας όσον ένεστι το εφιπποτοξοτικό φλέγμα μου, άλλωστε το βαρβάτο σταυλίζεται σε δροσερή φάτνη και δε προσφέρεται, επί του παρόντος, για καλπαστικές διεισδύσεις σε πυριφλεγή -εν όψει πολιτικών εξελίξεων...- υπουργικά γραφεία,  θα σημειώσω ηπίως προς την υπογράφουσα τα παρακάτω:

     Eρίτιμη Κυρία Νίκη Βασιλικού,

     1. Στις πολιτισμένες χώρες με σεβασμό στην Ιστορία τους και στην αρχαιολογική επιστήμη, ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, όσον 'ασήμαντα' και εάν κρίνονται, ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ απορρίπτονται σε ...αποθέτες, αλλά πωλούνται στις εισόδους των Μουσείων επ΄ αδεία σε επισκέπτες ώστε δια των χρημάτων που εισπράττονται να χρηματοδοτούνται ανασκαφές και να συντηρούνται Μουσεία! Η ομολογία σας ότι στη σημερινή, τάλαινα, γραικία τα αρχαιολογικά ευρήματα απορρίπτονται σε ...αποθέτες (!) ερμηνεύει, εν σημαντικώ μέρει, τόσο τη στασιμότητα των αρχαιολογικών ανασκαφών όσο και την αθλία κατάντια των περιφερειακών Μουσείων μας (για να μην αναφερθώ και στο Αρχαιολογικό Αθηνών...). Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μεταφέρετε στους εγκληματικώς για τον Πολιτισμό δρώντες "αρμοδίους" συναδέλφους σας να αναθεωρήσουν την τακτική της απορρίψεως στους ...αποθέτες (!) των αρχαιολογικών ευρημάτων όσον ασήμαντα και εάν η ...αυθεντία τους τα κρίνει, διότι μεγάλως θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον Πολιτισμό!


     2. Η νομικώς και ποινικώς "ευαίσθητη" φύση των εν λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων εκπροσωπούντων αντικείμενα προστατευόμενα υπό του Νόμου θα έπρεπε να είχε ...κουλάνει τα χέρια των συναδέλφων σας από το να τα πετάξουν όπου βρήκαν διότι θα μπορούσαν να προβληματίσουν έναν ανυποψίαστο και ευαίσθητο Πολίτη ο οποίος θα προτιμούσε να τα περισώσει κι έτσι να βρίσκονταν εμπεπλεγμένος σε δίωξη αρχαιοκαπηλείας! Πέντε ολόκληρους μήνες τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα παρέμεναν εγκαταλελειμμένα στο έλεος κάθε διερχομένου μέχρι να τα εντοπίσει ο γράφων, φαντασθείτε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί και, βεβαίως, οι λαλίστατες "υπηρεσίες" να θριαμβολογούσαν για "εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπήλων"...!  Η πράξη εγκαταλείψεως των συγκεκριμένων αρχαιολογικών και προστατευόμενων αντικειμένων ανασκαφής αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως για έναν επιστήμονα αρχαιολόγο ο οποίος δε δικαιούται να επικαλεσθεί ούτε άγνοια, ούτε αμέλεια σε μία ανάλογη περίπτωση! Οπότε, θα σας παρακαλούσα να θέσετε υπ΄ όψη της αρμοδίας Εισαγγελικής Αρχής την βαρύτατη "αμέλεια" των υπαιτίων συναδέλφων σας, άλλως η παρασιώπηση εγκλήματος θα σας βαραίνει προσωπικώς διότι επαφίεμαι στη νομική σας συνείδηση ώστε να μη προβώ κι εγώ σε παράλληλες ενέργειες Αναγγελίας Αξιοποίνων Πράξεων. Και επιφυλάσσομαι...


     3. Από που και ως που αντικείμενα αρχαιολογικής σημασίας τα οποία προέρχονται από ανασκαφή και για το καθένα έχει γίνει  π ο λ ύ ω ρ η  εργασία αναγνωρίσεως, ταυτοποιήσεως και καταγραφής, με την τοποθέτηση σχετικών καρτελών για το καθένα, τελικώς θεωρούνται "σκουπίδια για τους αποθέτες"; Όλες αυτές οι προηγηθείσες εργατώρες υπό ποία λογική σπαταλώνται από τους αρχαιολόγους? Τα καρτελάκια, τέλος, γιατί να συνταχθούν με τόσες λεπτομέρειες, μήπως για να ενημερωθεί δεόντως ο ...αποθέτης? Τα σκουπίδια από το επιστημονικό "μάτι" αναγνωρίζονται εν ριπή οφθαλμού, δε συντάσσονται καρτελάκια και δε συσκευάζονται επιμελώς...!

     4. Τέλος, οι αρχαιολόγοι ακόμη δεν έμαθαν ότι τα σκουπίδια δε τα εγκαταλείπουμε τήδε κακείσε αλλά τα διαχειριζόμαστε, αν όχι με ...αρχαιολογική, τουλάχιστον με οικολογική συνείδηση;

      Γενικώς, η απαντητική επιστολή είχε και το μεγάλο καλό της: Την επόμενη φορά που θα βρω τον Ηνίοχο εγκαταλελειμμένο θύραθεν σε καφωδείο της παραλιακής δε θα ανησυχήσω διότι θα γνωρίζω ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών μεταφέρεται, υπηρεσιακώς, στους ...αποθέτες! 

      Ερίτιμη Κυρία Νίκη Βασιλικού, με εκτίμηση αλλά και εν αναμονή ενεργειών σας,

Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης
τ. 6977764737        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.