Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ο ΑΧΟΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ


     όλεμος πάντων μεν πατήρ εστί..." είπε ο Ηράκλειτος και εμείς συμπληρώνουμε "και πανταχού παρών"! ακόμη και μέσα στα νερά των οποίων ο πολεμικός αχός "ξανακούστηκε" με τις τοξεύσεις των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" μπροστά στις κάμερες του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση "Ένας θεός γεννιέται", για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κρήτης.


     Υποκύπτοντας ανενδοίαστα στην "εικονολαγνεία" του φυσικού τοπίου το πέμπτο κατά σειρά "γύρισμα" του ιστορικού ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση μας μάγεψε όλους μέσα στο καταρράκτη και στο ποτάμι που μας φιλοξένησαν για ώρες αλησμόνητης κινηματογραφικής εμπειρίας με τη σκηνοθέτιδα και τους δύο εικονολήπτες. 


     Σ'  αυτό το "γύρισμα" το νερό υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής! Στούς παφλασμούς και στα ρυτιδιάσματά του καθρεφτίστηκε ο αχός και το κλέος της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μακρινή χώρα των Περσών και στην επιφάνειά του, με μιαν αιμάτινη πινελιά που την έσυρε το ρέμα στην αφάνεια, γράφτηκε ο επίλογος των γενναίων συγκρούσεων.


      Η μεγάλη "ανάβαση" των Μακεδόνων εκστρατευτών "χαρτογραφήθηκε" σ'  αυτό το ντοκιμαντέρ με τα βήματα των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα στα νερά που "αγκάλιασαν" αυτό το "γύρισμά" μας.


     Σ' αυτό το υγρό στοιχείο που έσπευσαν να βυθιστούν τα φρυγμένα πόδια των δρομάρηδων των ασιατικών στεπών που εγκατέλειψαν πίσω τους τις καταπράσινες ελληνικές πατρικές γαίες για την ατέλειωτη περιπέτεια του πολέμου!


     Συγκλονιστική η "εικόνα" των Ελλήνων στα πλάνα αυτής της παραγωγής, έδειξε να ξεπροβάλει από εύθραυστες περγαμηνές του Ηροδότου.


     Και οι εικονολήπτες έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να μη χαθεί "καρέ" από το πολύωρο αυτό "γύρισμα" για το οποίο δε θα μπορούσε να υπάρξει επί γης καλύτερο φυσικό "σκηνικό".


     Δολερές ενέδρες, ένοπλες συγκρούσεις, σκοτωμοί, όλα όσα συνθέτουν το έπος των Ελληνοπερσικών πολέμων εδώ έγιναν "εικόνα".


     Η κάμερα του εξαιρετικού εικονολήπτη Τζανέτου έβγαλε, κυριολεκτικώς, ..."σπίθες"!


     Κι αυτό το δίποδο τσακάλι της ...εικονοληψίας, για άλλη μια φορά μας δίδαξε την αυταπάρνηση για ένα ωραίο πλάνο, όταν σε κάποια στιγμή κινδύνεψε να πέσει από το χείλος του γκρεμού του καταρράκτη. O Tζανέτος απέδειξε ότι ο ίδιος συνδυάζει άνθρωπο κι ...ελικόπτερο όπου χρειαστεί...


     Το ίδιο ρηξικέλευθος κι ο εικονολήπτης μας ο Γιώργος ο οποίος, με το ένα πόδι του τρίποδος μέσα στο νερό κατέγραψε επικά τα πλάνα της ημέρας.


      Με την αγαστή σύμπραξη των δύο εικονοληπτών, τα αποτελέσματα ήσαν πλήρη ακεραιώνοντας στο μάτι μια πειστικότατη secance πολέμου!


     Η προετοιμασία της κυρίως μάχης ξεκίνησε λίγο πριν χαθεί το ημερήσιο φως σε ένα άλλο υδάτινο φυσικό τοπίο.


     Από το σημείο αυτό ξεκινούσε η μουντή υδάτινη διαδρομή  μιας ψυχοπομπού Αχερουσίας που δεν έχει τόπο, ούτε γεωγραφικό μήκος και πλάτος, αλλά είναι το ρέον μονοπάτι προς τα Ηλύσια πεδία "όπου γης πολέμου"!  


     Ο εχθρός, εξίσου ηρωϊκός κι αξιοσέβαστος, πανταχού παρών στο σκηνικό της συγκρούσεως. 


     Λένε πως ο υέτιος Δίας παρακολουθεί τους πιστούς του και, πράγματι, αυτό έδειξε και η συγκεκριμένη συγκυρία όταν, εκείνη ακριβώς τη στιγμή -αν και τέλος Ιουνίου, στο γέρμα μιας ηλιόλουστης καλοκαιρινής ημέρας- πάνω από το "σκηνικό" του πολέμου ήρθε και στάθηκε ένας απειλητικός, βροχερός, σωρειτομελανίας. 


     Ο υέτιος Δίας δε βιάστηκε να μας υγράνει περισσότερο από τα νερά της ημέρας! 


     Σε λίγο τα "τύμπανα" του πολέμου, μάλλον οι κλαγγές των όπλων και τα σφυρίγματα των μανιασμένων βελών θα ήσαν η μόνιμη "υπόκρουση" των πλάνων μας.


     Ο θεός Άρης, πια, είχε θέσει υπό τη ματωμένη αιγίδα του τους αντιμαχόμενους και η σύγκρουση θα έγραφε το δικό της ιστορικό αλλά και ...εικονοπλαστικό έπος στις κάμερες του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση!


     Η σφοδρότητα της μάχης υπήρξε "απτή" μπροστά στις κάμερες των εικονοληπτών.


     Σε λίγο τα νερά του ποταμού θα δέχονταν τους ανώνυμους αλλά όχι και απρόσωπους πρωταγωνιστές των ιστορικών συγκρούσεων, τον ένα μετά τον άλλο. 


     Και τότε, τι σύμπτωση! ο υέτιος Δίας μας έστειλε τον χαιρετιστήριο όμβρο του που μας συνόδεψε ως το πέρας του γυρίσματος και την αναχώρησή μας από το υπέροχο αυτό φυσικό σκηνικό, αργά το βράδυ!


     Ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" φρόντισε και πάλι για την αληθοφάνεια των ...σκοτωμένων, εφαρμόζοντας τα ...μακάβρια επινοήματά του για την απόδοση των "εικόνων" τους.  


    Και τα επινοήματα του Αρπάλυκου απεδείχθησαν τόσο πειστικά ώστε "άντεξαν" και στις πιο κοντινές λήψεις του φωτογραφικού, πλέον, φακού!


     Μετά, ο "λόγος" αφέθηκε στις κάμερες των εικονοληπτών να αναδείξουν την "εικόνα"!


      Ιδιαίτερη η παρουσία και εθελοντική συμβολή στο σημερινό "γύρισμα" των φίλων του "Συλλόγου Λουτρού Παλλήνης" με τους υπέροχους χαρακτήρες των μελών του και το διαρκές κέφι της συνεργασίας τους στη δύσκολη αυτή προσπάθεια.


Για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
2015
υπό την αιγίδα του 
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
και του 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.