Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΝΗΜΑ 
ΤΟΥ 
ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



     O αφανής αλλά πάντα κορυφαίος οπλικός ερευνητής Δημήτρης Νικολακόπουλος "ξαναχτύπησε" με μια πολύ ευχάριστη έκπληξη κάνοντάς μας "κοινωνούς" ενός πολύ σημαντικού τμήματος των πολυετών ερευνών του που σχετίζεται, πάντοτε, με τα αγχέμαχα, "λευκά" όπλα.


     Ο Δημήτρης Νικολακόπουλος του οποίου τα οπλικά δημιουργήματα κοσμούν μία αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών είναι ένας διακεκριμένος "γνώριμος" της Ομάδος μας, έχοντάς μας δεχθεί φιλόφρονα στο προσωπικό του εργαστήριο αλλά στο ιδιωτικό του Μουσείο, όπως επίσης έχοντάς μας ευγενικά ξεναγήσει στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου όπου εκτίθενται τα αγχέμαχα όπλα δικής του μελέτης και κατασκευής.  Τέλος, είναι ο συγγραφέας μιας από τις λίγες μελέτες σχετικές με τα "λευκά" όπλα με το καταστάλαγμα των, επί δεκαετίες, ερευνών του. 


     Σήμερα λάβαμε και διαβάσαμε μιαν ακόμη πολυσέλιδη μελέτη του για τις παραδοσιακές μάχαιρες, σπαθομάχαιρες και τα, ανά τον κόσμο, εγχειρίδια, με πλούσια εικονογράφηση αλλά, κυρίως, χρησιμότατο πληροφοριακό κείμενο.


     Ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, όπως πάντα, καταπιάνεται με διεξοδικότητα με το αντικείμενό του και καταφέρνει στις 90 σελίδες του νέου του πονήματος να καλύψει με ιστορική αλλά και τεχνική επάρκεια 78 διαφορετικά αγχέμαχα όπλα που συνιστούν τη "ραχοκοκκαλιά" των αγχεμάχων του κόσμου!


     Βεβαίως, από την ερευνητική "ματιά" του Δημήτρη Νικολακόπουλου δε θα μπορούσε να ξεφύγει ακι το ωτιόσχημο εγχειρίδιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες Στρατιώτες της Αναγεννήσεως των οποίων η Παράδοση αποτελεί τον πυρήνα της Ομάδος μας!


     Είναι παρήγορο, μέσα στις, πολιτισμικώς, "δίσεχτες μέρες" που διανύουμε, Άνθρωποι σαν το Δημήτρη Νικολακόπουλο να μας δίνουν την αίσθηση ότι ο Πολιτισμός εξακολουθεί να υπηρετείται με αυταπάρνηση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.