Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

KINHΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ

KINHΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ


 
     Όσο αυξάνονται οι ικανότητες του Εφιπποτοξότη τόσο αυξάνεται και  ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων του Ιππηλασίου στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί!

 
     Το Ιππηλάσιο, πια, εκτός Ιππευτηρίου, σε ανοικτό ορεινό χώρο με φυσικό έδαφος αλλά πρόσφορο για καλπασμό αφού η έφιππη μάχη, κατά κανόνα, διεξάγεται στον ταχύτερο βηματισμό προς αιφνιδιασμό του εχθρού και ετοιμότητα διαφυγής από το σημείο εμπλοκής.

 
     Όμως, "καλπασμός", παρά τα μαχητικά πλεονεκτήματά του, σημαίνει δυσκολίες στην ακρίβεια διευθύνσεως και χειρισμού του Ίππου από τον Ιππέα, δυσκολίες που πολλαπλασιάζονται με την χρήση των όπλων.

 
 
     Σήμερα η αντικαταστάτρια Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είχε να εκτελέσει ένα απαιτητικό ασκησιολόγιο που ήθελε να πλήξει με αλλεβάρδα, ελλοχεύοντα πεζό. Δύσκολη άσκηση διότι η αλλεβάρδα βαρειά και δύσχρηστη, ιδίως για γυναικείο χέρι, ενώ η θέση του ελλοχεύοντος στόχου σε χαμηλό σημείο που πολλαπλασιάζει το βάρος του όπλου ενώ ο στόχος, ταυτοχρόνως, να κινείται από την πνοή του ανέμου, αφημένος να αιωρείται στο μίσχο ενός ...αγκαθιού. Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά:


 
     Ο στόχος δύο ανεξάρτητοι αλλά κοντινοί κρίκοι διαμέτρου 30 εκτμ., σε ύψος 60 εκτμ από το έδαφος. αιωρούμενοι σε δύο μίσχους αγκαθιών.  

 
     Το έδαφος ημι-κατηφορικό, πλαισιωμένο με αγκαθερή βλάστηση "επώδυνη" για τα πόδια του Ιππέως στη περίπτωση επαφής η οποία, ναι μεν βοηθά στη περισυλλογή των στόχων με την αλλεβάρδα, όμως οι συνέπειες της επαφής υπαγορεύουν στον Ιππέα να την αποφύγει, έστω κι αν κινδυνεύει να μην ευστοχήσει.


 
     Ο κίνδυνος πτώσεως του Ιππέως μεγάλος, εάν προσπαθήσει να πλησιάσει με επιμήκυνση της λαβής της αλλεβάρδας τους υπό περισυλλογή στόχους διότι, έτσι, μετατοπίζει πολύ "εκτός" το κέντρο βάρους του 
"καθίσματός" του. Πάντως, η αντικαταστάτρια Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" τα κατάφερε μια χαρά, συλλαμβάνοντας ακόμη και διπλούς κρίκους!


     Η συνεργασία Ίππου και Αμαζόνας, εν προκειμένω, είναι καθοριστική! Χωρίς μετάπτωση του καλπασμού σε χαμηλότερο βηματισμό,η διατήρηση του κέντρου βάρους του "καθίσματος εντός",  η ακριβέστερη διεύθυνση εγγύς του στόχου και ο ακριβέστερος χειρισμός του όπλου είναι οι παράμετροι επιτυχούς περισυλλογής του στόχου (κρίκων).Και από τα εξαγόμενα της σημερινής ασκήσεως, όπως αποτυπώθηκαν και ...φωτογραφικώς, η Χαρά δεν αντιμετώπισε καμιά δυσκολία!


     Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να μην υπόσχονται άμεση εφαρμογή στο πεδίο της ...μάχης (άλλωστε η πυρίτιδα εφευρέθηκε προ αιώνων...) αλλά βοηθούν τον Ιππέα και, εν προκειμένω, την Αμαζόνα να ανελιχθεί, δίνοντας εικόνες όπως αυτή που ακολουθεί.


     Και, εμείς οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ακολουθούμε πολλά "μονοπάτια" για να παραγάγουμε άριστους Ιππείς και Εφιπποτοξότες!


         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.