Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΟΥΤΩ ΜΟΙ ΔΟΚΕΙ...!

ΟΥΤΩ ΜΟΙ ΔΟΚΕΙ...!



      Είναι δεδομένο ότι ο Ίππος και η Ιππική αποτελούν καθαρά "στεριανά" αντικείμενα..., παρά ταύτα φαίνεται ότι το έργο της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" είναι αισθητό ώστε να προκαλέσει ακόμη μία δωρεά βιβλίων και προσωπικών αντικειμένων σεβαστού Ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού (όπως ο ίδιος επικαλείται, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της ευγενούς δωρεάς του!) που σχετίζονται με την ...θάλασσα!


     73 σπάνια βιβλία και χειρόγραφα του 19ου αιώνος, ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα, σχετικά με την πολεμική και εμπορική ναυτοσύνη, την πράξη και την ιστορία της, είναι το κύριο "σώμα" της δωρεάς του σεβαστού Ναυάρχου, ο οποίος σεμνύνεται για την "εύορκη υπηρέτηση της Πατρίδος και των θαλασσίων Αξιών της", όπως ο ίδιος υπογραμμίζει και τονίζει ότι "αισχύνεται για την ύβρι του συνενστόλου του Νίκου Παππά ο οποίος επρόδωσε την Πατρίδα παραδίδοντας Ελληνική πολεμική μονάδα σε ξένη δύναμη!".


     Ιστορικές αποτυπώσεις λιμένων, σκαφών και ναυτικών εγκαταστάσεων ξαναγυρνούν τον μελετητή δύο αιώνες πίσω για να "ιχνηλατίσει" την ίδια τη θάλασσα και τους "δρόμους" της ανά τον κόσμο!

  
    Παμπάλαιες εκδόσεις που "ζωγραφίζουν" ανταριασμένους ωκεανούς και απάνεμους κόλπους, φλοτίλες σε παράταξη μάχης και ιστορικά παραφερνάλια από διαχρονικές ναυτικές "στιγμές" προκαλούν ακόμη κι εμάς, τους στεριανούς αλογατάρηδες να στραφούμε έστω για λίγο και, ξεχνώντας για λίγο την αναζωογονητική οσμή της φρέσκιας κοπριάς, να οσμιστούμε "αύραν αλός"... 


      Παλαιά εκπαιδευτικά εγχειρίδια του άλλοτε, κραταιού, Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και της Σχολής των Ναυτικών Δοκίμων, με παραστατικές εικονογραφήσεις και τεχνικά στοιχεία μας έβαλαν στον πειρασμό να τα "φυλλομετρήσουμε"...


     Μέρος της ειδικής Βιβλιοθήκης του αειμνήστου Ράδου με έναν φάκελλο γεμάτο ανέκδοτες σημειώσεις του μας εντυπωσίασε με τις πληροφορίες που προλάβαμε να "στραγγίξουμε" πριν καλά-καλά προλάβουμε να ξεφυλλίσουμε όλα τα χειρόγραφα που περιείχε!


     Διάφορα χαλκογραφημένα "διαμάντια" με αποτυπώσεις φάρων σε ελληνκές γωνιές αλλά και σχεδιάσματα σκαφών που ανήκουν, πια, στη βαθειά ιστορική "μνήμη" γίνονται το αναγνωστικό "προσφάι" μας μετά την πρώτη ταξινόμηση αυτού του ενδιαφέροντος υλικού στα ράφια της Βιβλιοθήκης της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ".


     Mα πάνω απ΄ όλα μας συγκίνησε το περιεχόμενο ενός μοναδικού αρχείου που αφορά στη Κρήτη κατά την διάρκεια του Ελληνο-τουρκικού πολέμου και στον, τότε, ρόλο του Ναυτικού μας.


     Είναι μοναδική αίσθηση να κρατάς στο χέρι σου ενυπόγραφα κείμενα εθνικής αγωνίας του μοιραίου Αρχηγού της Θωρηκτής Μοίρας Κ. Γ. Σαχτούρη, ή του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου της εποχής με την κήρυξη Πολέμου του οποίου η έκβαση ήταν τόσο τραγική για τη Πατρίδα μας, η οποία, μετά την αγνώμονα και αυτοχειριαστική εκδίωξη του Βασιλέως Όθωνας Α' δεν είδε "άσπρη μέρα" !


      Με το δωρηθέν υλικό διαπιστώσαμε πόσο επιστημονικά και επαγγελματικά το Ελληνικό Κράτος του 19ου αιώνος αντιμετώπιζε το Πολεμικό Ναυτικό και την τέχνη του ναυτικού Πολέμου, πόσο φρόντιζε για την κατάρτιση των στελεχών του και, παρά τα μέσα εκείνης της εποχής εφοδίαζε ακόμη και με ναυτικές γνώσεις παγκόσμιας εμβελείας τον Έλληνα ναυτικό!


     Χάρτες με τις ακολουθούμενες διελεύσεις των ιστιοφόρων από τους ωκεανούς και χάρτες με τις κινήσεις των θαλασσίων ρευμάτων, όλοι στη διάθεση των ναυτικών μας.


     Αναλυτικοί πίνακες ναυτικής ορολογίας και ναυπηγικής μιας εποχής που το καρνάγιο ήταν το τέμενος τούτης της ναυτικής χώρας...


      ...Τέλος, κάποια αντικείμενα-λάφυρα από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό, συμπληρώνουν τα όσα, σήμερα, ο σεβαστός Ναύαρχος του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού ευγενώς μας προσέφερε και τον οποίο ευγνωμονούμε!


     Απομεινάρια μιας περιόδου που κόστισε στη Πατρίδα μας ανυπολόγιστη εθνική ζημία, εξ αιτίας του φιλοτομαρισμού και της ανευθυνότητος των κατοίκων της και των αείποτε προδοτών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν κατάλαβαν ότι τίποτε δεν κερδίζεται σε ατομικό επίπεδο αλλά ό,τι μπορεί να κερδηθεί είναι μόνο σε πανεθνικό επίπεδο με μόνο κριτήριο τον αλτρουϊσμό!     


     Απομεινάρια που μας επαναλαμβάνουν ότι τίποτε απ΄τα κακά του παρελθόντος δε μπορεί ν' αλλάξει, αν εμείς οι ίδιοι δεν θεραπεύσουμε τα συμπλέγματά μας που μας θέλουν ανεύθυνους "πολίτες του κόσμου" και όχι υπεύθυνους Πατριώτες μιας και μόνης, φυσικής, Πατρίδος!


     Λίγους μόνον μήνες μετά την ευγενή δωρεά της ερίτιμης κ. Κλ. Παπαδήμα, η σημερινή δωρεά του σεβαστού Ναυάρχου του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού επιβραβεύει καθ'  υπερβολή το έργο της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" και είναι χαρακτηριστική η απάντηση του δωρητή όταν του υπεδείξαμε μήπως θα ήταν σκόπιμο να αξιοποιήσει καλύτερα την δωρεά του προορίζοντάς την σε μία σημερινή ναυτική Αρχή ή Βιβλιοθήκη: "Oύτω μοι δοκεί!".  
          
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.