Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΟΥ CHANTILLY

 ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΟΥ CHANTILLY



     Ανεξαρτήτως προς την όποια κριτική θα μπορούσε να ασκηθεί στους Γάλλους και στην Ακαδημαϊκή Ιππική που αναπτύχθηκε εις βάρος της ευημερίας του Ίππου στις αναγεννησιακές αυλές της Ευρώπης, η ευρύτητα πνεύματος η οποία πάντοτε θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει επιτάσσει την αναγνώριση του σεβασμού προς την Παράδοση. Και η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", ανεξαρτήτως των δικών της επιλογών, διαθέτει την οίκοθεν νοούμενη ευρύτητα της αναγνωρίσεως κάθε αξίου εκτιμήσεως, προσώπου ή πράγματος, εν οις και η γαλλική ιππική Παράδοση η οποία, ανεξαρτήτως των λαθών και μειονεκτημάτων της δεν παύει να αποτελεί ψηφίδα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

     Το δικαίωμα εκφοράς γνώμης προϋποθέτει την κατοχή γνώσεως και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" ενώ ήδη είχε ανακαλύψει την υπεροχή της Φυσικής Ιππικής δεν εδίστασε να σπουδάσει και την Ακαδημαϊκήν Ιππική, εσώκλειστος, στην Σχολή του Αυτοκρατορικού Ιπποφορβείου της Lipica ώστε να μπορεί να συγκρίνει και να έχει γνώμη. Και αυτή η γνώμη του η οποία, κατ΄ ανάγκην μεταφέρεται και στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" συντάσσεται με τον σεβασμό στην Παράδοση ανεξαρτήτως εθνικών και φυλετικών καταγωγών διότι, ακόμη κι ένα ψήγμα Παραδόσεως παραπέμπει σε ένα "εικαστικό" αποτέλεσμα Πολιτισμού. Γι αυτό και η δική μας Σχολή, ιστάμενη υπεράνω προκαταλήψεων οι οποίες δεν έχουν θέση σε μια σφαιρική κοσμοθέαση, είναι σε θέση να προσφέρει την αρτιότερην εκπαίδευση στους μαθητές της, ούσα σε θέση συγκρίσεων και βέλτιστων επιλογών διδασκαλιών. Και η περίπτωση του Chantilly την οποία, προ πολλών χρόνων, μελετήσαμε, μας παρέχει τα δικά της διδάγματα τα οποία λαμβάνουμε υπ΄ όψη.

     Ζωτικός "σπόνδυλος" της γαλλικής ιππικής Παραδόσεως, το Chantilly, μας "μεταφέρει" δια μέσου των αιώνων το ιππικό πνεύμα μιας χώρας με υψηλή συνεισφορά Πολιτισμού προς την γηραιά (και, δυστυχώς, "γηρασμένη"...) ήπειρο, εν αντιθέσει με την ολοκληρωτικώς, πλέον, εξαχρειωθείσα "Ελλάδα" της οποίας τα ιππικά "πράγματα" παραπέμπουν σε γυφτοκαταυλισμό υποβαλκάνιας χωματερής!

     Εδώ, η ίδια η Παιδεία ενός λαού υποβαστάζει σθεναρά τα ιππικά επιτεύγματα αιώνων και τα μεταλαμπαδεύει στους επερχομένους και όχι μόνον Γάλλους. 

     Και με υποστύλωμα τον ζωτικότερο σπόνδυλο μιας κραταιάς κοινωνίας, τον ίδιο τον Στρατό της στον οποίο είναι εμπεπιστευμένη η γαλλική Ιππική, παιδαγωγεί και εκπαιδεύει την νεότητα που επιλέγει να αποστασιοποιείται από τις, μοδάτες, παρδαλές σημαίες και τις ολέθριες σύριγγες!

     Εδώ, στα στιβαρά χέρια του Συνταγματάρχη Jean-Michel Faure, διοικητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας "Cadre Noir" στην οποία ανήκει και η Ιππική Ακαδημία του Chantilly, διδάσκεται η γαλλική Ακαδημαϊκή Ιππική με την συστηματικότητα ενός σοβαρού κράτους και όχι του κράτους των "αρλεκίνων" της γραικίας οι οποίοι κατήντησαν την ελλαδική "Ιππασία" κομματικό προθάλαμο μιας χρεωκοπημένης αντιφασιστικής δημοκρατίας!

     Κυρίως, εδώ διδάσκεται η πειθαρχία σε Αξίες και στην τάξη που επιβάλλεται για την ευημερία μιας κοινωνίας, λέξεις άγνωστες στην φαιδρή "Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας" στην οποία οι κομματικές ίντριγκες είναι το μόνο ...ιππικό αντικείμενο που ...διδάσκεται και αναπαράγεται!  

     Και εν αντιθέσει με τα εν ...γραικία ισχύοντα, η οργανωτικότητα της "Εθνικής Σχολής Ιππασίας" της Γαλλίας ακεραιώνει την επιτυχία του εγχειρήματος της εθνικής Ιππικής, είτε στην Saumur, είτε στο Chantilly, είτε στις Βερσαλλίες αφού, οι φωτισμένοι Μονάρχες, εν αντιθέσει με τους απαίδευτους ψοφοδεείς μαζοκράτες, αφήνουν πάντα πίσω τους ακλόνητα θεμέλια Πολιτισμού.

     Στο Chantilly, όμως, πέραν της Ιππικής, έχει την δική του θέση και το Ιππικό Θέατρο ως ακόμη μία μορφή υψηλής τέχνης!      

     Σ΄ αυτό το ιστορικό Ιππικό Κέντρο το Ιππικό Θέατρο έχει την δική του κυρίαρχη θέση και καλλιεργεί ως θέαμα, πλέον, το γαλλικό κοινό το οποίο, δι αυτού, ανανεώνει την εθνική Αισθητική του.


Βεβαίως και ως "Έλληνες Κένταυροι" επιμένουμε στις δικές μας Αξίες και πρότυπα, όπως επίσης και στην εναντίωση με τακτικές εκπαιδευτικής σκληρότητος οι οποίες στιγματίζουν την Ακαδημαϊκήν Ιππική, ταπεινώνοντας και, εν πολλοίς, πληγώνοντας τον Ίππο με στομίδες, μαστίγια, σπιρούνια, δίστυλα κλπ κλπ! Παρά ταύτα ποτέ δεν θα παύσουμε να συνιστούμε την ακόμη βαθύτερη σπουδή των όσων απορρίπτουμε εις διαρκή επικύρωση της ορθότητος των απόψεών μας, λόγος για τον οποίο συνιστούμε την προσεκτική παρακολούθηση του βίντεο του τίτλου! Διότι, οι διάκονοι της Ιππικής, είτε ως Ιππείς του Chantilly, είτε ως Ιππείς της Lipica, είτε ως "Έλληνες Κένταυροι" υποκείμεθα στην διαρκή υποχρέωση της μελέτης του ιππικού αντικειμένου ανεξαρτήτως εθνικών καταβολών, αδιαφόρως επιγραφικού "περιβλήματος", ως εντεταλμένοι της υπηρετήσεως του Ίππου και της ευημερίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.