Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Carl Orff: "ANTIGONAE" Μια έφιππη εκδοχή.

 Carl Orff: "ANTIGONAE"

Μια έφιππη εκδοχή.



     Ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτός ο Εκπαιδευτής ο οποίος ουδέποτε ενεθυλάκωσε χρήματα από τους εκπαιδευομένους του είναι και ο πλέον «χορταστικά» αμειβόμενος αφού μπορεί και απολαμβάνει εμπειρίες σαν αυτή του σημερινού μαθήματος όπου, μια αγαθή συγκυρία, τον έκανε να ξανακούσει μέσα σ’ ένα γαλήνιο Ιππευτήριο την φωνή της Inge Borkh, πλαισιωμένη από τα συγκλονιστικά κρουστά του Carl Orff σε μιαν ανατριχιαστικήν  "Antigonae", με υποβολέα τον ίδιο τον …Σοφοκλή. 

     Δίπλα, ορθός ο …άταφος Πολυνείκης, ραντισμένος από το χώμα του …Ιππευτηρίου που του συγχώρεσε η ευσπλαχνία της Αντιγόνης η οποία απαξίωσε την αδιαλλαξία του Κρέοντος, επιμένοντας στο δικαίωμα των νεκρών να καταλαγιάζουν αξιόπρεπα στο μνήμα κατά πως οι άγραφοι θεϊκοί νόμοι ορίζουν.

     Ο σημερινός Πολυνείκης, ο Μάνος μας, οδηγήθηκε στο μνήμα του σε μένδεια ίππευση, με νεκροπομπό τον Μέλανα, ατιμασμένος από την ύβρη της προδοσίας αλλά και νικητής της άκαμπτης εφαρμογής του Νόμου για κάθε ένοχον εγκλήματος καθοσιώσεως!

     Εν τω μεταξύ, κραδαίνοντας τα όπλα του τα απαστράπτοντα, σήμερα, αυτός ο Πολυνείκης "ζωγράφισε" στον στίβο του Ιππευτηρίου το έφιππο κλέος του, τροχάζοντας υπεράνω βαλβίδων εν απολύτω ισορροπία και...

     ...και, βεβαίως, τοξεύοντας από το υπερπέραν κατά του αστόχαστου Κρέοντος, ενώ, αθέατη η Αντιγόνη τον κατευόδωνε στο υστερνό ταξίδι του...

     Η Αντιγόνη..., ναι, η ίδια ...αυτοπροσώπως και ιδιοφώνως, μελανηφόρα ως πενθούσα την πατρικήν αστοχασιά και την βάσκανη μοίρα των Λαβδακιδών, αυτή η τραγική αντήχηση των θείων προσταγών για την απόδοση νεκρικών τιμών προς κάθε πεσόντα, παρούσα στο Ιππευτήριο για το πρώτο της μάθημα το οποίο, τελικώς, το παρέδωσε προς εμάς... Έτσι, διότι τα απρόσμενα του Ιππευτηρίου πουθενά αλλού δεν μπορούν να συμβούν...

     Αυτή η Αντιγόνη, κατά κόσμον Εύα, αφέθηκε, από την πρώτη έφιππη στιγμή της, να δείξει την πλαστικότητά της και να "δεθεί" εν κινήσει με τον Μέλανα, αφού, προηγουμένως κατέστη η αρχηγός του εφαρμόζοντας τον Κύκλο προσεγγίσεως του αρχηγού της αγέλης και εφαρμόζοντας την σωστή συραγώγηση όπως της τα δίδαξε ο Μάνος.

     Ναι, θα μπορούσε να είναι και έφιππη η Αντιγόνη, όπως κι Εύα. Υπόθεση σκηνοθετικής προσεγγίσεως είναι και υπέρβαση θυμελικών εμμονών η οποία για μας, τουλάχιστον, αποτελεί κανόνα... Και θα μπορούσε να ιππεύει όπως η Εύα με πλήρην επίγνωση της γεωμετρίας του σώματός της, με πλήρην επίγνωση ρυθμού κινήσεως και στάσεως κορμού.

     Kαι σήμερα ήταν το πρώτο μάθημα Ιππασίας της Αντιγόνης, συγγνώμη, της Εύας η οποία, ως τελειόφοιτη Δραματικής Σχολής, ετοιμάζεται για τις εξετάσεις της με τον ρόλο της "Αντιγόνης" του Σοφοκλέους.

    Η Εύα, σήμερα, αντιμετώπισε με θάρρος την πρόκληση του Εκπαιδευτή της να δώσει ένα δείγμα του ρόλου της έφιππη καθώς ήταν και για πρώτη φορά επάνω από την ράχη του Ίππου της. Και, περιέργως πως, ευτυχώς, δεν μας θύμισε τίποτε από εκείνη την παράσταση της Επιδαύρου της 6ης Ιουλίου 1990, αλλά... Και, κατόπιν έστειλε τα βέλη της σ΄ έναν άτεγκτο Κρέοντα έτοιμο να υποστεί την φρικτή οσμή του άταφου λειψάνου του Πολυνείκη... Και το έκανε τόσο σωστά, τόσο γεωμετρημένα όσο η υψηλή της αντίληψη από την πρώτη στιγμή συνέλαβε το "δέον γενέσθαι": Να αναγνωρίζεται ακόμη και στον έσχατο θνητό το απαράγραπτο δικαίωμα που του πίστωσαν οι Θεοί!

Τα υπόλοιπα ΕΔΩ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.