Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

 ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ



     Οι νομιζόμενοι σαν «νικητές» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας πολεμήσει λάθος «εχθρό», μετά από 78 χρόνια οδύρονται βλέποντας τις κοινωνίες τους να μαστίζονται από το αίμα, τον θάνατο, τον πόλεμο, την πείνα και την δυστυχία! Οι απανταχού άφρονες ηττημένοι «νικητές», από το 1945 μέχρι σήμερα συνειδητοποιούν το περιεχόμενο της εβδόμης Ωδής «Το Φάσμα» (ΧVΙΙ, ια’, 51-55) του μεγάλου μας Ανδρέα Κάλβου:

Ματαίως το ακονισμένον

εγύμνωσαν σπαθί τους ‘

δάφνας ματαίως εμάζωξαν ‘

πάσαν ελπίδα ο άνεμος

έξαφνα επήρε. 

     Δυστυχώς, δεν είχαν όλοι την οξυδέρκεια αλλά και το σθένος εκφοράς ορθού λόγου, όπως του Αμερικανού Στρατηγού George S. Patton, έτοιμοι να πληρώσουν και το τίμημα της ίδιας του της ζωής με την οποία εκείνος «επλήρωσε» την παρρησία του! Και η «ελπίδα», η ελπίδα για μια καλύτερη μεταπολεμική ζωή …εξέπνευσε τελευταία, αλλά …εξέπνευσε! Και μέσα στην οριστικήν εκπνοή αυτής της ελπίδας εξέπνευσε και κάθε προσδοκία ανακτήσεως της οριστικώς απωλεσθείσας παιδευτικής ουσίας την οποίαν, ήδη από το τέλος του μεγάλου πολέμου υποκαθιστά ένα τεχνοκρατικό «δεκανίκι» το οποίο δεν προάγει την πνευματικότητα αλλά την δεξιότητα του ενός δακτύλου να πατά «κουμπιά» τα οποία, από χρόνων, συντελούν στην εξωτερική «μηχανικήν υποστήριξη» του ανθρώπου. Και πάλιν ο Ανδρέας Κάλβος, ως προάγγελος του Oswald Spengler, προφητεύει «σκιτσάροντας» το οικτρό μεταπολεμικό αποτέλεσμα, με έναν ακόμη στίχο των Ωδών του («Το Φάσμα», XVII, ιγ’, 61-65):

Εγκρημνισμέναι πόλεις

φαίνονται αυτού, και λείψανα

πύργων, ναών, χωρίων ‘

άροτρα, βάρκες και άρματα

ημελημένα. 

     Δυστυχώς, η Δύση ζει το δράμα της! Και η δική μας πρόταση εξόδου εξ αυτού δεν είναι άλλη από την υπόδειξη της αναπτύξεως μηχανισμών ανακτήσεως της χαμένης Παιδείας της, αντλώντας διδάγματα από την Ανατολή στην οποία, χωρίς να υπολείπεται η τεχνολογική πρόοδος, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της η πνευματικότητα και η παράδοση! Και, προς αυτή την κατεύθυνση άγει, εν μέσω πολλών άλλων, η προσπάθεια της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων» να παρουσιάσει στο ελληνόγλωσσο Κοινό την παραστατική ανάλυση του εμβληματικού έργου του Eugen Herrigel «Ζεν, στην Τέχνη της Τοξοβολίας».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.