Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

ΤΟΠΟΣ ΖΕΝΙΚΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ

 ΤΟΠΟΣ ΖΕΝΙΚΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ


     Στην αγγαλιά μιας καταπράσινης χαράδρας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, βρίσκεται το γραφικότατο χωριό στο οποίο έχουν την έδρα τους οι "Έλληνες Κένταυροι Σπάρτης".

     Η φυσικότητα αλλά και η καθαριότητα όλης της περιοχής καθιστούν όλη τούτη τη "γειτονιά" ιδανική για αυτοσυγκέντρωση κι εντρύφηση σε πνευματικές δραστηριότητες όπως η Έφιππη Τοξοβολία, ενώ η εγγύτητα προς την πρωτεύουσα του νομού , αλλά και η ύπαρξη δυνατότητος διανυκτερεύσεων μέσα στο χωριό καθιστούν την Κοιλάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" ιδανικό εκπαιδευτικό επίκεντρο.

     Ο τόπος αυτός, πλημμυρισμένος από καρπούς κι άλλα φυσικά δωρήματα, υπενθυμίζει σε όλους εμάς τους ατυχείς κατοίκους των συγχρόνων άστεων τον "προσανατολισμό" που θα πρέπει να ξανα-ανακαλύψουμε, αποκαθιστώντας λάθη δεκαετιών...

     Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι, εδώ, η φύση γίνεται συναρπαστική, αφήνοντας ένα "δακτυλικό αποτύπωμα" που, πραγματικά, ξαφνιάζει! 

     Σ΄ αυτή, λοιπόν, την απόμερη "γωνιά" της Λακεδαίμονος,  η "Ιππασία" δεν αποτελεί "προνόμιο" του τοπικού Παραρτήματός μας, αλλά, όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές για την ιπποτρόφο επαρχία, εδώ λειτουργεί ακόμη ένας σημαντικός και πολύ καλοφτιαγμένος Σταύλος ενός αγαπητού ομοεθνή από την Αμερική ο οποίος ακολουθεί την αγγλοσαξονική Ιππική και ιππεύει "western" καλότατους Ίππους. Και οι σχέσεις των κατοίκων σε ένα τέτοιο μέρος δεν μπορεί παρά να είναι θερμές με αποτέλεσμα, να είχαμε την Τιμή να υποδεχθούμε στην εγκατάσταση των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" τον εν λόγω Ιππαγωγό ακολουθούμενο από έναν ακόμη έφιππο συνοδό του.

     Ευγενέστατοι οι επισκέπτες μας οι οποίοι έχουν τον Σταύλο τους στο ψηλότερο σημείο του χωριού και εξαιρετικοί οι Ίπποι τους, πάραυτα είχαμε την πρόνοια πριν τους φέρουμε σε επαφή με τους δικούς μας Ίππους να επιχειρήσουμε μιαν επιμελή εξοικείωση προς αποφυγή δυσαρέστων, μιας και ήταν η πρώτη φορά που οι ετεροσταυλιζόμενοι Ίπποι έρχονταν σε επαφή.

     Αυτή η πρόνοια της εξοικειώσεως φάνηκε πολύτιμη όταν αργότερα δυστρόπησε η "οικοδέσποινα", τετραετής, φορβάδα η οποία προστατεύει την μονοετή θυγατέρα της και χρειάσθηκε προσεκτική επέμβαση αποτροπής των ...χειροτέρων!

     Ωστόσο, χαρήκαμε την παρουσία των επισκεπτών μας στον χώρο μας, αλλά και την ευγένειά τους να φέρουν σε επαφή τους εκπαιδευομένους μας με την δική τους, αγγλοσαξονική-"western", Ιππασία δίνοντάς τους την δυνατότητα να εφιππεύσουν και να δοκιμάσουν την σέλλα "western".

     Και ασκηθήκαμε ακόμη περισσότερο στο να κατανοούμε ακόμη πιο βαθιά εκείνο που το θεωρούμε ως λάθος (στομίδες, σπιρούνια κλπ) αναγνωρίζοντας ότι οι ανόμοιες προελεύσεις προσεγγίσεων πάντοτε θα οροθετούν τις διανοητικές διαφορετικότητες των οποίων η αντικειμενική σύγκριση θα άγει στις ορθότερες επιλογές.

     Στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" μαθαίνουμε να αποφεύγουμε δογματισμούς και αφορισμούς, μελετούμε τα πάντα και καταλήγουμε ανεπηρέαστοι προκαταλήψεων στο δικό μας ιππικό σύστημα, στο σύστημα της Φυσικής Ιππικής, μη χάνοντας ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε! 

     Στη Σχολή μιας πολεμικής τέχνης όπως αυτή της Έφιππης Τοξοβολίας, όλα ξεκινούν με την αποφυγή της ταραχής την οποία εντοπίζουμε όπως τα εκατομμύρια κύματα στην επιφάνεια της θάλασσας, καταφέρνοντας να τον ελέγχουμε παραμένοντας γαλήνιοι, όπως γαλήνια παραμένει παρά τους επιφανειακούς κυματισμούς της κι η θάλασσα, της οποίας ο βυθός απολαμβάνει μιας πλήρους και διαρκούς ηρεμίας.

     Και η διαδικασία της αποφυγής της ταραχής αφορμάται από την ζενική συνειδητότητα την οποία καλλιεργεί η αυτοσυγκέντρωση που προετοιμάζει τον πολεμιστή για την επιτέλεση του έργου του, αυτή δε η ζενική συνειδητότητα που χαρακτηρίζει τον Εφιπποτοξότη είναι και η "ασπίδα" του από την άκαιρη φθορά, το άκαιρο γήρας, τον άκαιρο θάνατο. Κι ετούτος ο απόμερος και φυσικός τόπος συντελεί ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλα τα παραπάνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.