Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

ΣΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ

 ΣΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ 

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ


     Για κάθε Σχολή, η συμμετοχή σε οποιανδήποτε εκδήλωση οιουδήποτε χαρακτήρος αποτελεί, πρωτίστως, εκπαιδευτικήν ευκαιρία κι έτσι, η συμμετοχή των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" σε δημόσια τελετή, την 17η 8ου 2021, στο κέντρο της Σπάρτης κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Δημάρχου Σπαρτιατών κ. Πέτρου Δούκα τον οποίον και ευχαριστούμε, υπήρξε μια, αμιγώς, εκπαιδευτική ευκαιρία επί του άξονος ενός τρισκελούς σχεδιασμού: (α) Η εκπαίδευση Ίππων και Ιππέων στην ελεγχόμενη και ασφαλή κίνηση και ακινησία εν μέσω ανθρωπίνου πλήθους, κάτι που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο Ιππικής, (β) Η, για πρώτη φορά, δημόσια επίδειξη της αρχέγονης εικόνας της Έφιππης Τοξοβολίας στο σύγχρονο Σπαρτιατικό Κοινό και (γ) Η εξοικείωση και επανασύνδεση των Σπαρτιατών με τον Ίππο και την Ιππική. Και οι στόχοι αυτοί, όπως εν συνεχεία τεκμηριώνεται, επετεύχθησαν με ασφάλεια και εντυπωσιακή συμμετοχή του Κοινού!

      Όπως πάντα, έτσι και στην παρούσα εκδήλωση οι "Έλληνες Κένταυροι Σπάρτης" δεν ήσαν μόνοι, αλλά είχαν την Τιμή να συνευρίσκονται με τον λαμπρό τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο "Λακεδαιμονίων Πολιτεία", τον παραδοσιακό τοξευτικό Σύλλογο "Δωριέα", το εξαιρετικό μουσικό σχήμα αρχαίας Ελληνικής μουσικής "Ευτέρπη" και το εργαστήριο κατασκευής αρχαίας λύρας του Ιωάννη Σταθάκου, συνιστώντας μιαν αρχαιοπρεπή ενότητα της οποίας την δυναμική, δυστυχώς, δεν κατάφερε να αποδώσει η δημοτική διοργάνωση μη διαθέτουσα, προφανώς, ανάλογη σκηνοθετικήν εμπειρία και παραλείπουσα να συμβουλευθεί εγκαίρως και τα Στελέχη των "Ελλήνων Κενταύρων" που διαθέτουν τεράστια εμπειρία από την 16ετή και άνευ οιουδήποτε ατυχήματος, λειτουργία της, διεθνώς βραβευμένης, Ομάδος μας. Δυστυχώς, η άγνοια αλλά και η περιρρέουσα φοβικότητα έναντι του Ίππου κι εδώ έπαιξαν τον ρόλο τους...

     Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός των "Ελλήνων Κενταύρων" προς την Σπάρτη και την ιστορική της Παράδοση και οι σχεδιάσεις μας μελλοντικών δράσεων είμαστε βέβαιοι ότι θα απολαύσουμε ένα πλέον "ευήκοον ους" εκ μέρους του Δήμου Σπαρτιατών ώστε, πραγματικά να προσφέρουμε τα όσα, κατά πολύ περισσότερα, δυνάμεθα.

      Μεθοδικά, όπως πάντοτε και λαμβάνοντας υπ΄ όψη την ασφάλεια του κοινού και της εκδηλώσεως, πολύ προ της ώρας ενάρξεως, ασχοληθήκαμε με την διακρίβωση των δυνατοτήτων της ασφαλούς και ομαλής εργασίας σε δημόσιο χώρο των Ίππων και των Ιππέων μας, με τον Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων", πρώτος, να ιππεύει και να διατηρεί σε μακρά στάση την Αίθρα, τον ένα εκ των δύο Ίππων τους οποίους προσέφερε ευγενώς ο τοπικός Ιππαγωγός Ιωάννης Παυλάκης, διότι ο δεύτερος εκ των Ίππων (η πλαγιοτροχάστρια φορβάδα) ήταν ήδη γνωστού, ασφαλούς, χαρακτήρος και διαγωγής.

     Μετά την έγκριση της καταλληλότητος της Αίθρας, ο Ιδρυτής της Ομάδος την παρέδωσε στον Αρχηγό του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης", Εφιπποτοξότην-Εκπαιδευτήν Αθανάσιο Ψωρομύτη ο οποίος την υπέβαλε σε επιμέρους δοκιμασίες ομαλής κινήσεως επί πεζοδρομίων κλπ, δεδομένου ότι κατά την τελετή οι Ίπποι είχαν ορισθεί από την δημοτική διοργάνωση να ίστανται επί του, προ του κενοταφίου του Λεωνίδα, πεζοδρομίου.

     Τέλος, το ζεύγος Ίππων και Ιππέων (με τον δεύτερον Ίππο ιππευόμενο από την εξαιρετική θυγατέρα του Ιππαγωγού, Μαρία Παυλάκη) υπεβλήθησαν σε κίνηση σχηματισμού στις οδούς της πόλεως, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη και για πολλούς λόγους, "αγελαιοποίηση".

     Πολύ πριν φθάσουν οι πρώτοι επισκέπτες της εκδηλώσεως οι δύο Ίπποι με τους αναβάτες τους εξοικειώθηκαν με τον, κυρίως, "χώρο εργασίας" τους, δηλαδή με το, προ του κενοταφίου του Λεωνίδα, πεζοδρόμιο.

     Δεν παραλείψαμε, ως Ομάδα, προ της ενάρξεως της τελετής να αποτίσουμε και την οφειλόμενη Τιμή στο κενοτάφιο του Λεωνίδα του οποίου η "σκιά" πλανάται ολοζώντανη σε τούτη τη ιερή γη της οποίας η διαχρονική διδασκαλία υπογραμμίζει  Αξίες, ακόμη και εν καιρώ καθολικής δημοκρατικής σήψεως! 

   Σημειωτέον ότι η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι η πρώτη η οποία εισήγαγε στην Ελλάδα (2005) την ουμανιστική Φυσικήν Ιππική η οποία κήδεται της ευημερίας του Ίππου αποκλείοντας την χρήση στομίδος, μαστιγίου, σπιρουνιών κλπ. Κατ΄ εξαίρεση, στην παρούσα εκδήλωση και για λόγους αρχαιολογικής ακριβείας οι δύο Ίπποι, δυστυχώς, ιππεύθηκαν ενστομισμένοι και με δεδομένες τις άριστες "χείρες" των Στελεχών μας!

      Μετά την έναρξη της τελετής, εντυπωσιασθήκαμε με την διάδραση του Σπαρτιατικού Κοινού και τους αθρόως προσεγγίζοντες τους Ίππους μας, Σπαρτιάτες, οι οποίοι ήθελαν να φωτογραφηθούν πλάι στους ενόπλους, με Τόξα και βέλη, αναβάτες τους και σημαντική ήταν και η προβλεφθείσα παρουσία του Συνασκουμένου μας Σταύρου Γεωργάκη ο οποίος επιμελώς μερίμνησε για την ασφάλεια του Κοινού προς αποφυγήν ατυχήματος!

     Συνεχώς προσερχόμενοι ευγενέστατοι και φιλοφρονέστατοι Σπαρτιάτες, όλων των ηλικιών, εγκατέλειπαν τις θέσεις τους στην τελετή και κατέφθαναν στους Ίππους μας για να φωτογραφηθούν μαζύ τους και να μας εκφράσουν την ευχάριστην έκπληξη για την παρουσία μας κάνοντάς μας να θυμηθούμε την παλαιότατη σχέση το τοπικού πληθυσμού με τον Ίππο και την Ιππική.

     Πολλοί γονείς ζήτησαν να εφιππεύσουν τα σπαρτιατόπουλά τους και να φωτογραφηθούν αγκαλιά με τους αναβάτες μας και, φυσικά, το δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά, ενώ ιδιαίτερη ήταν η χαρά μας διαπιστώνοντας ότι κάποιοι εξ αυτών των γονέων ήσαν αλλοεθνείς οι οποίοι ένιωσαν υπερήφανοι βλέποντας τους γόνους τους εφίππους και ευσταλείς επάνω στους Ίππους μας οι οποίοι συμβόλιζαν την αρχαιότητα του τόπου που τους φιλοξενεί.

     Μεγάλη έκπληξη η προσέγγιση ενός εντοπίου νεαρού και, παρά την ηλικία του, ήδη εγκρίτου επιστήμονος ορθοπεδικού ιατρού, ο οποίος μας εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του να ιππεύσει, κάτι που μας έκανε αμέσως να αποσυρθούμε στον παραπλεύρως αναπεπταμένο μνημειακό χώρο και να του προσφέρουμε ένα σύντομο εισαγωγικό μάθημα στο οποίο, ο αγαπημένος μας ιατρός όχι μόνον ανταποκρίθηκε αξιοπρόσεκτα, αλλά και κατάφερε να βρει αμέσως το ιδανικό ιππικό "κάθισμα" ώστε να συνεχίσει με ασφάλεια την περαιτέρω ενασχόλησή του με την Ιππασία για την οποία του ευχόμεθα καλήν επιτυχία!

     Με την ίδια χαρά καλοδεχθήκαμε και τον Δήμαρχο Σπαρτιατών κ. Πέτρο Δούκα ο οποίος φωτογραφήθηκε πλάι στην τοξοφόρο Μαρία Παυλάκη, αλλά, δυστυχώς, λίγο αργότερα, όταν ο τοπικός άρχων προσπαθούσε να μας εξηγήσει ότι διέθετε γραβάτα αλλά στην ...τσέπη του και όχι στον λαιμό του, ίσως, υποκύτοντας στον ...συρμό "Τσίπρα"..., απεκάλυψε ότι δεν έχει μελετήσει το "Συμπόσιο" του Ξενοφώντος το οποίο υπογραμμίζει "όταν γαρ ο αυλός φθέγγηται,  π α ν τ ά π α σ ι  σ ι ω π ώ μ ε ν"! Κι ενώ ηχούσαν οι καλλικέλαδοι αυλοί της "Ευτέρπης", ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Δούκας ζήτησε να ...σιωπήσουν(!) προκειμένου να καταφέρει να αυτοσυγκεντρωθεί επί του ...μικροφώνου! Αγαπητέ Δήμαρχε, το "Συμπόσιο" έχει συγγραφεί προ πολλών ...αιώνων, μεταξύ 370 και 390 π.χ.χ. αν δεν απατώμεθα, οπότε δεν δικαιολογείται η άγνοιά του και, δη, από Έλληνες, τον ... μ.χ.χ. 21ο αιώνα!

     Κι όταν η πολυπληθέστατη σύναξη Κοινού, δημοτικών αρχόντων και παρεπιδημησάντων ...ευρωβουλευτών άρχισε να διαλύεται μετά την ολοκλήρωση της τελετής, εμείς επιμείναμε να αποχαιρετήσουμε "ως θα έδει", με τον δικό μας παραδοσιακό τρόπο, την νυκτερινή Σπάρτη και τους αγαπητούς κατοίκους της.

     Μετ' ου πολύ, με προπομπούς τους δύο Ίππους των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" και το εντυπωσιακό άγημα της "Λακεδαιμονίων Πολιτείας", αρχίσαμε να διασχίζουμε τους δρόμους προκαλώντας την έκπληξη κατοίκων και διερχομένων.

     Παρά το αιφνιδιαστικό της εμφανίσεώς μας σε κεντρικά σημεία, προνοώντας για την ομαλότητα της οδικής ασφαλείας με τον πανταχού παρόντα Συνασκούμενό μας Σταύρο Γεωργάκη, διανύσαμε πομπικώς αρκετήν απόσταση και πάντοτε επευφημούμενοι και απαθανατιζόμενοι από όσους μας παρακολουθούσαν.

     Έτσι, ξαφνικά ακούσαμε έναν κύριο να φωνάζει από έναν όροφο πολυκατοικίας: "Ελένη τρέξε στο μπαλκόνι!"


Άξιος επαίνου, ο αγαπημένος μας επικεφαλής του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης", Βορδονιάτης, Δημήτρης Έρης ο οποίος εμόχθησε, όπως πάντοτε αφανώς, ώστε να εξασφαλίσει όλες τις ποικίλες και πολλές ενδυμασίες κι εξαρτύσεις για την πληρότητα της τελετής κα να φιλοξενήσει στο σπίτι του εμπλεκομένους! Ένας αυθεντικός Λάκων που τιμά τον τόπο του και τον σύγχρονο πολιτισμό μας με ένα συνεχές έργο στο οποίο από πολλών χρόνων είναι αφιερωμένος! Ένας Σπαρτιάτης που τιμά την φοινικίδα που φορά και που, σε πείσμα της σεμνότητός του που τον κάνει "αθέατο", εμείς θα του απευθύνουμε πάντοτε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας!


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.