Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021

ΤΕΛΕΤΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΟΡΑ ΠΟΤΑΜΟ

 ΤΕΛΕΤΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΕΩΣ 

ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΟΡΑ ΠΟΤΑΜΟ


     Στο πλαίσιο το Εκπαιδευτικού 10ημέρου Σπάρτης, ο επικεφαλής του τοπικού Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" Δημήτρης Έρης, διοργάνωσε δύο λαμπρές εκδηλώσεις προβάλλοντας τις αρχαίες παραδόσεις της Λακεδαίμονος πατρίδος του, αναβιώνοντας με αρχαιολογικήν ακρίβεια την αυθεντικήν «εικόνα» της εποχής.

    Μία από αυτές τις δύο τελετουργικές εκδηλώσεις έλαβε χώρα σε ένα μαγευτικό σημείο υπό την «σκιά» του Ταϋγέτου, στις κατάφυτες όχθες του εμβληματικού ποταμού Κάστορος, όπου οι αδελφοί σύλλογοι «Λακεδαιμονίων Πολιτεία», ο τοξευτικός σύλλογος «Δωριεύς», το αρχαιοπρεπές μουσικό συγκρότημα «Ευτέρπη», το εργαστήριο κατασκευής αρχαίας λύρας του Ιωάννη Σταθέα "Νέα Λύρα" και οι «Έλληνες Κένταυροι Σπάρτης», εν μέσω καλπασμών, αρχαίων λυρικών και θρησκευτικών ύμνων αλλά και ιστορικής επεξηγήσεως, ανεβίωσε ενώπιον πολλών επισκεπτών η λαμπρή ιστορία αυτού του ιερού τόπου! Και οι κριτικές, από όλους τους παρισταμένους πέραν πάσης περιγραφής…

     


Για την συγκεκριμένη εκδήλωση, ο ίδιος ο διοργανωτής της και επικεφαλής των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" σημειώνει: «Eπειδή η ιδέα της Σπάρτης ταξιδεύει στον χρόνο πολλές φορές με ρυθμούς ...δυσνόητους, υποχρέωσή μας είναι να φέρουμε το χθες στο σήμερα, να κοιτάξουμε πέρα, μακριά στ΄ αστέρια και να ψυχανεμιστούμε πως έζησαν 'αυτοί' ...τότε... Η ιδέα της Σπάρτης δεν αντιπροσωπεύει γεωγραφικά όρια αλλά 'δουλεύει' μέσα σε μια περίεργη κυψέλη όπου ο ένας είναι 'όλοι' και όλοι είναι 'ένας'. Η "Λακεδαιμονίων Πολιτεία", η "Ευτέρπη", ο "Δωριεύς", η "Νέα Λύρα" και οι "Έλληνες Κένταυροι Σπάρτης" καλούνται να ενώσουν το χθες με το σήμερα ώστε ο θεατής να βγάλει γόνιμα συμπεράσματα. Οφέλη τεράστια και για εμάς τους ίδιους και μέσα από την όλη εμπειρία αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από αυτά τα σκοτεινά μάτια εκείνων που φόραγαν τις περικεφαλαίες που βρίσκονται, πια, στα μουσεία...».

     Με αυτό το σκεπτικό, πλήθος κόσμου απόλαυσε στις σκιερές όχθες του Κάστορος το απόγευμα της 14ης Αυγούστου 2021 ένα μοναδικής αρχαιολογικής ακριβείας θέαμα στο οποίο ανεβίωσε η πολεμική και θρησκευτική Παράδοση της αρχαίας Σπάρτης με την εντυπωσιακήν εικόνα μιας τελετουργικής πομπής στην οποία κυριαρχούσε η αυθεντικότητα  ενδυμασιών, οπλισμού, μουσικών οργάνων, ιπποσαγών κλπ.

     Ας σημειωθεί δε ότι στους "Έλληνες Κενταύρους Σπάρτης" λειτουργεί παραδοσιακό ιδιωτικό εργαστήριο χειροποίητης κατασκευής όπλων και λοιπών χρειωδών για διοργανώσεις αναβιώσεων ώστε η αυθεντικότητα, κατόπιν ιστορικής μελέτης, να διατηρείται ακόμη και σε κατασκευαστικό επίπεδο.

     Η "υποδοχή" του κοινού έγινε κατά τον καλύτερο τρόπο με μία καλοστημένη έκθεση αρχαίων ενδυμασιών κι εξαρτύσεων, όπλων και μουσικών οργάνων αφημένων στην διάθεση μιας διαδράσεως των επισκεπτών.

     Οι εντυπωσιακές περικεφαλαίες, οι μάχαιρες, τα δόρατα και οι ασπίδες, όλα στη ελεύθερη διαδραστική πρόκληση των επισκεπτών της εκδηλώσεως οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, με τον Δημήτρη Έρη και τους λοιπούς εμπλεκομένους να επεξηγούν τα πάντα και να απαντούν σε κάθε ερώτηση, καλύπτοντας κάθε απορία.

     Εξίσου εντυπωσιακή και η θρησκευτική, εν κύκλω, τελετουργία με αρχαίους ύμνους, υπό την επιμέλεια του υπευθύνου Πελοποννήσου της "Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας" Κυριάκου Χιώτη. 

     Λακωνικότατη, ως θα ...έδει και η παρέμβαση του Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" στον οποίο ο διοργανωτής προσέφερε, ευγενώς, τον λόγο: «"Δει δει χρημάτων" ακούμε συχνά, όσο και λανθασμένα, να αναμασούν πολλοί στην παρακμιακή εποχή μας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τον συρμώδη υλιστικό προσανατολισμό. Εμείς, στους "Έλληνες Κενταύρους" επιμένουμε στο "Δει δε Παιδείας του Ήθους!" » και όποιος αντελήφθη ...μας αντελήφθη!

     Εδώ μας εντυπωσίασε η αναπαράσταση της αρχαίας πομπής των Κρονίων από την Σπάρτη στον Αμυκλαίο Απόλλωνα και το οπλιτικό άγημα της μάχης των Θερμοπυλών, ενώ η μουσική ανεβίωσε το μουσικόν αγώνισμα (Μόα) που λάμβανε χώρα στην Ορθία Αρτέμιδα.

     Σκοπός αυτής της εκδηλώσεως ήταν, όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης Έρης ο οποίος ήταν και ο αφηγητής της, η ανάδειξη του σπαρτιατικού παρελθόντος μέσα σε ένα αυστηρό αρχαιογνωστικό πλαίσιο, η διαμόρφωση μιας ακριβούς ιστορικής "σκηνογραφίας" η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άρτιο θέαμα για τους μελλοντικούς περιηγητές κι επισκέπτες της Σπάρτης και, μάλιστα, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τέλος δε, η σύσφιγξη των σχέσεων των ομάδων που την συνεκρότησαν ως πυρήνος, παραπέρα, ιστορικών αναπαραστάσεων.   

      Εν αντιθέσει με την τουριστική "φολκλορικότητα" που χαρακτηρίζει ανάλογες εκδηλώσεις στη χώρα μας (και όχι μόνον...) αυτή η τελετή ήταν ένα απόγαιο αυθεντικότητος τόπου, συντελεστών και παραμέτρων, μια μοναδική ευκαιρία κατανοήσεως της αρχαίας σπαρτιατικής πραγματικότητος και η "εικόνα" που προσέφερε ήταν ό,τι "πειστικότερο"!

     Με προπομπούς τους μουσικούς του σχήματος "Ευτέρπη" οι οποίοι έφεραν αυθεντικής ανακατασκευής αρχαία όργανα και απέδιδαν αρχαίο μέλος, με τον Ιεροφάντη πολέμαρχο βασιλιά και τους οπλίτες τεταγμένους ιεραρχικώς, η πομπή ξεκίνησε από το βάθος της διαδρομής της, πλάι στον ρέοντα ποταμό Κάστορα, αιφνιδιάζοντας με την αρχαϊκή "αλήθεια" της τους θεατές οι οποίοι προσήλθαν για να καταλάβουν ακόμη βαθύτερα το παρελθόν του τόπου στον οποίο βρίσκονταν...

     Όμως, η παρούσα διοργάνωση δεν αρκέστηκε, απλώς, στην ιστορική πομπή αλλά την επαύξησε με μία συμβολική "προέκταση", με δύο έφιππους οπλίτες οι οποίοι επανενσάρκωσαν την αγάπη των Σπαρτιατών προς τον Ίππο και την Ιππική καθώς και την Παράδοση των 300 Ιππέων. 

     Και γι αυτή την συμβολική προσθήκη προηγήθηκε μια επιμελής προετοιμασία Ίππων και Ιππέων ώστε να διασφαλισθεί η αποτροπή κάθε δυσαρέστου απροόπτου από ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις των Ίππων ή ιππευτικές αδυναμίες των Ιππέων εν μέσω κοινού και επί ανοικτού, φυσικού, εδάφους!  

     Έτσι, ο Εκπαιδευτής ανέλαβε την ευθύνη της "καταλληλοποιήσεως" Ίππων και Ιππέων για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, μεθοδεύοντας επιμελώς την αγελαιοποίηση της τετράδος και εισάγοντάς την στο "πνεύμα" της συν-εργασίας επί ανοικτού, φυσικού, εδάφους.

      Αυτό το ανακύπτον, ειδικό, εργασιακό πλαίσιο Ίππων και Ιππέων, όπως είναι ευνόητο, εμπεριείχε απαιτήσεις όχι μόνον Φυσικής Ιππικής αλλά και Ιππικού Θεάτρου μιας και το "έδαφος", αυτομάτως, προσελάμβανε χαρακτήρα "σκηνής" επί της οποίας τα πάντα, πλην της ιστορικής αναφοράς, θα έπρεπε να "παραπέμπουν" και σε θέαμα, λόγος για τον οποίο, εξ αρχής, οι Ίπποι και οι Ιππείς "καθοδηγήθηκαν" έτσι ώστε να αποτελέσουν μέρη μιας ευρύτερης σκηνοθεσίας.

     Οι δύο Ίπποι, η τετραετής φορβάδα Αργώ και η μονοετής θυγατέρα της Ηώ, ανήκουν στον Σταύλο του Δημήτρη Έρη και στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" με την πρώτη ιππευόμενη απί διμήνου βάσει των κανόνων της Φυσικής Ιππικής και άνευ στομίδος και με την δεύτερη ανίππευτην ακόμη. 

     Παρά ταύτα και μόνον για τις ανάγκες της παρούσας εκδηλώσεως, αυτή την φορά η Αργώ ιππεύθηκε, κατ εξαίρεση, με στομίδα για λόγους ιστορικής ακριβείας από τον νεαρό εκπαιδευόμενο της Σχολής Γιώργο Μέρμηγκα, ενώ την Ηώ χειρίσθηκε από εδάφους ο, επίσης εκπαιδευόμενος της Σχολής μας, Δημήτρης Αθανασόπουλος.   

     Ο ύπατος "έφορος", η Έφιππη Τοξοβολία, στο Παράρτημα των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" ξαναζωντανεύει τους αρχαίους Ιππαγρέτες ώστε, σιγά-σιγά, η Παράδοση των 300 Ιππέων να εγκαταλείψει το μνήμα της λήθης και να ξανασταθεί όρθια όπως της αξίζει!

     Για την σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης", οι δύο, υπό εκπαίδευση Ίπποι, με τους δύο, επίσης υπό εκπαίδευση, δεξιότατους χειριστές τους, σε αυτό το άτυπο αλλά ουσιώδες υπαίθριο μάθημά τους, είχαν την ευκαιρία να "ανέβουν ένα παραπάνω σκαλοπάτι", εκπαιδευόμενοι εν στάσει και εν κινήσει σε ένα πρόγραμμα εξωτερικής περιιππεύσεως, στο μαγευτικό περιβάλλον των οχθών του εμβληματικού ποταμού Κάστορος, που περιελάμβανε εφιππεύσεις δι εφάλσεως με τις δυσκολίες της αρχαίας στρατιωτικής ενδυμασίας και της περικεφαλαίας, με διευθυντικούς χειρισμούς ακριβείας επί στενής λωρίδος εδάφους και με εντυπωσιακές καλπαστικές εφορμήσεις επί ημιπετρώδους διαδρομής, ακριβώς, όπως συνήθιζαν οι αρχαίοι έφιπποι πολεμιστές! 

     Εξαιρετική η, εν τέλει, συμπεριφορά των δύο Ίππων μας αλλά εξίσου εξαιρετικοί και οι χειρισμοί των δύο Ιππαγωγών τους, με τον Γιώργο Μέρμηγκα να παρίσταται "κλέβοντας" από τον ελάχιστο χρόνο του ως υπηρετών την θητεία του στις Ειδικές Δυνάμεις και, ομοίως, τον νεαρό Δημήτρη Αθανασόπουλο αφήνοντας πίσω του επαγγελματικές, αγροτικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, κάτι για το οποίο τους είμαστε ευγνώμονες, εκτιμώντας την ανιδιοτέλεια και τον αλτρουισμό τους, ως άξιοι απόγονοι του σπαρτιατικού "στρατοπέδου"!   

     Θερμές ευχαριστίες, τέλος και προς τον βοηθό του επικεφαλής του Παραρτήματος, Συνασκούμενο Σταύρο Γεωργάκη ο οποίος παραμένει πάντοτε ο κοπιών αφανής "εργάτης" κάθε ομαδικής δραστηριότητος με τον σημαντικό όσο και "αθέατους", πολλαπλούς, ρόλους και στην παρούσα διοργάνωση. 

     Το Παράρτημα των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" τα Μέλη του και ο επικεφαλής του Δημήτρης Έρης, μπορούν να είναι υπερήφανοι, διότι στην, μόλις, δίμηνη περίοδο λειτουργίας τους κατάφεραν να αποσπάσουν τον θαυμασμό για την ποιότητα του έργου τους το οποίο "υπόσχεται" τα καλύτερα για το μέλλον!


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.