Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΑΚΡΑΙΑ ...ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
EXTREME TRAINING


     Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της δεκεμβριανής ημέρας, οι προπονήσεις και τα μαθήματα είχαν έναν ιδιαίτερα ακραίο χαρακτήρα, όχι ως προς τους χαμηλούς βαθμούς Κελσίου, αλλά ως προς τις υψηλές απαιτήσεις από όλους όσους έλαβαν μέρος.


     Η κλασική, ξύλινη, κυλινδρική βαλβίδα ενός Ιππευτηρίου έχει ένα υπολογίσιμο βάρος αλλά και ένα σχήμα που κάθε άλλο παρά την καθιστά ευχείριστη σε οποιανδήποτε άλλη κατάσταση πλην εκείνης επί του εδάφους ή επί των εμποδίων. Παρά ταύτα, η βαλβίδα είναι πάρα πολύ χρήσιμη στην απαιτητική εκπαίδευση Ιππέων διότι τα δύο σοβαρά μειονεκτήματά της (βάρος και σχήμα) είναι αυτά που γυμνάζουν τον Ιππέα τόσο στο να διαχειρίζεται πολλές και σοβαρές αντιξοότητες οι οποίες μπορούν να εμφανισθούν απρόοπτα κατά την ίππευσή του. Παραλλήλως, η βαρειά και δύσχρηστη βαλβίδα μπορεί να λειτουργήσει και ως, άτυπος, "ζυγός" ...συζεύξεως δύο ή περισσοτέρων Ίππων υποχρεώνοντάς τους σε στατική και κινητική συνεργασία. Καμία άλλη Σχολή δεν έχει ανακαλύψει την μεγάλη αξία της βαλβίδος ως εκπαιδευτικού μέσου διδασκαλίας της Ιππικής, όμως, η εμπειρία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" την θεωρεί ως ένα εξαιρετικό μέσο για τον προαναφερθέντα εκπαιδευτικό σκοπό και αυτό έχει αποδειχθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της, σχεδόν, δεκαετούς και ασφαλέστατης λειτουργίας της Σχολής μας.   


     Σήμερα, λοιπόν, οι αρχάριοι μαθητές μας ανέλαβαν εφίππως τη ...βαλβίδα και ξεκίνησαν το μάθημά τους διαχειριζόμενοι επιτυχέστατα και το βάρος και το σχήμα της ιππεύοντας σε κινητικό σχηματισμό και διερχόμενοι συντονισμένα και  επίγειες βαλβίδες. Παραλλήλως, με το ένα χέρι εναλλάξ, ανύψωναν τη βαλβίδα, γυμναζόμενοι αλλά και βελτιούμενοι ως προς τη διεύθυνση του Ίππου, αλλά και το ευσταθές κάθισμα, απομακρυνόμενοι από τη "στήριξη" επί των χειρών, με τους Ίππους "κουρδισμένους" σε παράλληλο σχηματισμό ζεύγους. Βεβαίως, ο Αρχηγός της Ομάδος δε παρέλειψε να τοξεύσει ...σκαρφαλώνοντας στη βαλβίδα με τους μαθητές του όχι μόνον να τον υποβαστάζουν ...αγόγγυστα αλλά και να τον καλούν να συνεχίσει να τοξεύει ...ασταμάτητα! 


     Άλλοι μαθητές. σήμερα, εφίππευσαν σπαθηφόροι, συντονίζοντας τις διελεύσεις τους με τους Ίππους τους, επίσης, σε παράλληλο σχηματισμό ζεύγους και ανυψώνοντας τις (βαρύτατες!) σπάθες τους  σε προκαθορισμένο σημείο ώστε να αποενοχοποιείται το "βλέμμα" από τις επίγειες βαλβίδες από τις οποίες διέρχονταν με ακρίβεια.


     Αρκετά τα σημερινά μαθήματα στο Ιππευτήριο καθώς η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι ένας Οργανισμός Έφιππης Τοξοβολίας και Εφίππων Μαχητικών Τεχνών και μεταβαίνοντας στο γειτονικό Τοξευτήριο για το εβδομαδιαίο μάθημα Σπαθασκίας ο Αρχηγός έκρινε σκόπιμο να αρχίσουν πλέον να το παρακολουθούν και έφιπποι μαθητές. Έτσι, δύο επιλεγμένοι έφιπποι μαθητές με δύο Ίππους ξεκίνησαν σε μία ορεινή διαδρομή κατευθυνόμενοι προς τον τόπο του μαθήματος, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές προτίμησαν να κινηθούν με τα οχήματά τους οδικώς.


     Ο Πρωτεσίλαος και πάλι "επί σκηνής" διηύθυνε το μάθημα Σπαθασκίας και με ασκήσεις ευκαμψίας καρπού.


     Τόσοι οι πεζοί μαθητές όσο και οι έφιπποι εξετέλεσαν με ακρίβεια όλες τις προβλεπόμενες ασκήσεις και ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους η ευπείθεια των δύο Ίππων οι οποίοι, παρά το βρέθηκαν εν μέσω κινουμένων ομοιωμάτων σπαθιών αλλά και με τον πειρασμό του ολόφρεσκου γρασιδιού γύρω τους, εκείνοι, επέδειξαν αξιοπρόσεκτο ...αυτοέλεγχο!


     Τα μαθήματα Έφιππης Σπαθασκίας των "Ελλήνων Κενταύρων" σε λίγο θα διδάσκονται εξ ολοκλήρου σε έφιππους μαθητές διότι ο Πρωτεσίλαος είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικός.


     Μετά το μάθημα Σπαθασκίας, η τακτική εβδομαδιαία Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας σήμανε για τους παρόντες αυτής της πολύ κρύας ημέρας στο μικρό οροπέδιο που μας φιλοξενεί κι έκανε σήμερα πολλά "χέρια" να μη μπορούν εύκολα να οπλίσουν το βέλος.


     Παρά τις καιρικές αντιξοότητες και η προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας υπήρξε απολύτως επιτυχής με ακρίβεια εκτελέσεως του προγράμματος του "Σχολείου Σιωπής" αλλά και με λαμπρή ευστοχία.



     Το τσουχτερό κρύο δεν εμπόδισε διόλου τους "Έλληνες Κενταύρους" να επαναβεβαιώσουν ότι αποτελούν πολεμικήν Ομάδα αλλά και Ομάδα ...παντός καιρού!


     Και ο στόχος, αδιάψευστος μάρτυρας της ευστοχίας αυτής της μοναδικής Ομάδος της οποίας το εσωτερικό "κλίμα" μπορεί να αντισταθμίσει τις δυσκολίες του όποιου "εξωτερικού".


     Επιμένουμε στη ποιότητα των Μελών μας για να χαιρόμαστε το αποτέλεσμα της προηγούμενης εικόνος όχι ως προϊόν "δεξιοτήτων" αλλά ως δώρημα Ήθους! Και αυτό είναι ό,τι μας ενδιαφέρει!




ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ:
Oι ασκήσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος των "Ελλήνων Κενταύρων" σχεδιάζονται και εκτελούνται με κύριο γνώμονα την ευημερία του Ίππου και την ασφάλεια των μαθητών μας επί τη βάσει μιας, σχεδόν, δεκάχρονης ασφαλούς και συνεχούς λειτουργίας και της εξ αυτής τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Η μίμηση των ασκήσεων αυτών από ξένους προς τη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" και το πνεύμα της, συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ευημερία των εμπλεκομένων Ίππων και Ιππέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.