Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

TA TRAKEHNER TOY MYSINEK


     Ακόμη και ο πιο δυνατός Ίππος όταν δει «περίφραξη» ανακαλύπτει το …χειρόφρενο! Ακόμη και στο πιο μεγάλο Ιπποδρόμιο μπορεί η ταχύτητά του να παραμένει αξιοπρόσεκτη, όμως, η αίσθηση της «περιφράξεως» θα του μειώσει αισθητά το δυναμισμό που το κάνει να ξεχωρίζει. Έτσι, όσοι πραγματικά θέλουμε να χαρούμε έναν δυνατό Ίππο με αμείωτο το φυσικό δυναμισμό του, υποχρεωτικώς, θα τον απολαύσουμε σε εξωτερική, απερίφρακτη, περιίππευση!


     Το Mysinek δεν είναι πόλη, δεν είναι καν χωριό αλλά ένα σημείο στο μεγάλο χάρτη της Πολωνίας. Βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, κοντά στο Danzig (Gdansk) και στο μεσαιωνικό κάστρο του Marienburg (Malborg) και δεν ορίζεται παρά από ένα εντυπωσιακό καστρόσπιστο που ένας περιπετειώδης Ολλανδός ναυτικός αναπαλαίωσε και μετέτρεψε σε σταυλική εγκατάσταση με Ίππους Trakehner, για να υποδέχεται φίλιππους που θα ήθελαν να ιππεύσουν υπό ιδανικές φυσικές συνθήκες αυτά τα δυνατά τετράποδα δημιουργήματα.


     O Dick Bosma, αυτός ο ιδιόρρυθμος «πωλονοποιημένος» Ολλανδός, αφιέρωσε πολλή δουλειά από τότε που περαστικός από αυτό το σημείο αγάπησε το καστρόσπιτο κι επένδυσε σ’  αυτό τα φίλιππα όνειρά του, σεβόμενος την αρχιτεκτονική, το τοπίο και, κυρίως, την Ιππική τέχνη που τότε δε γνώριζε αλλά φρόντισε να τη σπουδάσει στη συνέχεια με τον καλύτερο τρόπο. Κάπως έτσι, το Mysinek έγινε ένας πόλος έλξεως φιλίππων που θα ήθελαν να ιππεύσουν δυνατούς Ίππους σε ένα απέραντο φυσικό τοπίο γεμάτο δάση και ορεινά μονοπάτια που, όμως, είναι ιδανικά για τους πλέον ξέφρενους καλπασμούς.


     Ερχόμενος εδώ, ο Dick Bosma, φρόντισε να περισώσει ευλαβικά το «παρελθόν» του καστρόσπιτου τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του.


      Κάθε λεπτομέρεια του ιστορικού παρελθόντος αυτού του κτίσματος διατηρήθηκε από τον οραματιστή, νέο, ιδιοκτήτη του όπως ακριβώς είχε σχεδιασθεί εξ αρχής από τον Πολωνό ευγενή που το δημιούργησε.


      Η «ψηλοτάβανη» εσωτερική του μεγαλοπρέπεια, η φαρδειά ξύλινη σκάλα που οδηγούσε από την ισόγεια σαλοτραπεζαρία στα άνω δωμάτια των φιλοξενουμένων, τα πάντα παρέμειναν όπως στο παρελθόν, διότι, ο Dick Bosma δεν είχε κατά νου εισπρακτικές προτεραιότητες (όπως κάποιοι γραικύλοι οψίπλουτοι που καταστρέφουν τη Παράδοση για να φτιάξουν ένα επιπλέον “room to let”…) αλλά τη ποιότητα και μόνον!


     Το ίδιο και στο εξωτερικό αυτού του καστρόσπιτου, τα πάντα θύμιζαν το παρελθόν του και ο Dick Bosma σεβάσθηκε ακόμη και τα κατάλοιπα μιας άμαξας που …αναδύονταν μυστηριακά από το στρωμένο, με τα φθινοπωρινά φύλλα, έδαφος δημιουργώντας μιαν ατμοσφαιρική εικαστική παρέμβαση στο μεγάλο κήπο!


     Στο παρακείμενο Σταύλο, που κι αυτός διατηρήθηκε όπως χτίσθηκε κάποτε, η Catgina, ο Koncert, η Aronia, η Traviata, τα υπέροχα Trakehner του Μysinek περίμεναν να δείξουν τη δύναμή τους στα χιλιάδες περιβάλλοντα στρέμματα φυσικού δάσους, στους λάτρεις των δυνατών ιππικών συγκινήσεων, τόσο το υπέροχο καλοκαίρι όσο και τον εξίσου υπέροχο χειμώνα αυτής της πεντακάθαρης περιοχής. Κι εμείς φροντίσαμε να χαρούμε το Mysinek και τα Trakehner του και χειμώνα και καλοκαίρι χωρίς να καταλήξουμε πότε ήταν πιο όμορφο!


     Φτάνοντας στο Mysinek το χειμώνα, o Dick Bosma σε ξαφνιάζει περιμένοντάς σε να σου προσφέρει τη συγκίνηση του ελκήθρου. 


      Έτσι ο χειμωνιάτικος επισκέπτης που θα έρθει να χαρεί μια ξέχωρη Ιππασία, θα γνωρίσει πάνω στο έλκηθρο τη δύναμη των Trakehner προσπαθώντας να γαντζωθεί σα το γατί πάνω στο συρόμενο κάθισμά του που κινείται δαιμονισμένα πάνω στους πάγους και συχνά, στις στροφές, η φυγόκεντρος τον εκτρέπει πάνω στα χιονοσκέπαστα αναχώματα της διαδρομής. Κι όταν πια ο νεοφερμένος επισκέπτης καταχαρεί τη ταχύτητα πάνω στο έλκηθρο, μέσα στο παγωμένο τοπίο, θα επιστρέψει να απολαύσει ένα υπέροχο δείπνο σε έναν χώρο γεμάτο θαλπωρή.


      Τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, ακριβώς όπως και παλιά, με όλη την άνεση για τον διαμένοντα αλλά και με όλη την «ατμόσφαιρα» της «εποχής» που εκπροσωπεί αυτή η παράξενη «επιχείρηση στην οποία μία δεκαήμερη διαμονή συμπεριλαμβανομένων των …πάντων (και με την Ιππασία απεριόριστη!) κοστίζει όσο τρεις μέρες στην άθλια Μύκονο.


      Ο σταυλίτης του καστρόσπιτου θα προετοιμάσει προσεκτικά κάθε πρωί τους Ίππους ώστε να είναι στη διάθεση των Ιππέων τους αμέσως μόλις αυτοί χαρούν το υπέροχο πρόγευμα.


     Οι σκληρές συνθήκες πάγου που επικρατούν, εδώ, το χειμώνα επιτάσσουν τη χρήση ειδικών αντιολισθητικών βιδών στα πέταλα. Κάθε πρωί θα τις βιδώσει ο σταυλίτης και μετά από την επιστροφή τους θα τις ξεβιδώσει.   


     Στη περίπτωσή μας αποφύγαμε να κουράσουμε το σταυλίτη θεωρώντας υποχρέωσή μας τη φροντίδα και τη περιποίηση των Ίππων μας μιας και η Ιππασία ξεκινά πάντοτε από το …Σταύλο!


     Η επίσαξη εδώ είναι η κλασική πολωνική στρατιωτική διότι ο Dick Bosma θεωρεί ότι και σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να τηρηθεί η Παράδοση του χώρου του οποίου ο πρώτος κτήτωρ ήταν στρατιωτικός. Όσο για τη γερμανική καταγωγή των ίδιων των Ίππων; Ο περίεργος Ολλανδός αναγνωρίζει ότι η περιοχή κάποτε ανήκε στους Γερμανούς που κατέληξαν στη γνωστή μειονότητα την οποία κατέσφαξαν απροκλήτως οι Πολωνοί, με αποτέλεσμα την εισβολή των Ναζί στη Πολωνία…


      Οι διαδρομές, μέσα σε χιλιάδες στρεμμάτων φυσικού δάσους είναι, ασφαλώς, ανεξάντλητες! Στο χαώδες τοπίο, θα ήταν αδύνατον να ξαναβρείς το δρόμο της επιστροφής στο θρυλικό καστρόσπιτο αν το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε φροντίσει να επισημάνει το ιστορικό κτίσμα με ευδιάκριτες πινακίδες.


      Έτσι, οι έφιπποι αυτής της μαγικής γωνιάς του πλανήτη δεν έχουν παρά να αυτοσχεδιάσουν τους καλπασμούς τους και να χαρούν το απέραντο λευκό στις χειμωνιάτικες «εξόδους» τους. Εκείνο που εμείς κρατήσαμε ήταν την πλήρη εξοικείωση των Trakehner με τις τοπικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες πλην μιας μικρής …λεπτομέρειας: πάντοτε ανησυχούσαν με τα αγριογούρουνα και τα ελάφια που έτρεχαν ασταμάτητα κάπου δίπλα μας, αθέατα μεν αλλά πάντοτε «ανιχνεύσιμα» από τις αισθήσεις των εκπληκτικών Trakehner. Σ’ αυτή τη περίπτωση αρκούσε η ηρεμία του Ιππέως και τα υπέροχα τετράποδα αμέσως ηρεμούσαν.


     Με την άριστη οργάνωσή του, το Mysinek αντιμετωπίζει «χαλαρά» τους χειμώνες που οι θερμοκρασίες τους, εδώ, φθάνουν έως και -30 Κελσίου όταν τα ρεύματα κατεβαίνουν από τη Βόρεια Θάλασσα σπρωγμένα από βόρειους ανέμους. Τα ζώα ασφαλισμένα στο κλειστό Σταύλο τους, οι ζωοτροφές άφθονες και καλά προστατευμένες για όλη τη δύσκολη περίοδο μιας κι εδώ δύσκολα θα φθάσει φορτηγό κι όλα φροντίζονται από το καλοκαίρι.


     Το καλοκαίρι, τώρα, το Mysinek είναι το ίδιο ελκυστικό και τα Trakehner του το ίδιο …συναρπαστικά!


     Αυτά τα τετράποδα πλάσματα εμφανίζουν ένα υπερκινητικό ταμπεραμέντο, ίδιο το χειμώνα όπως και το καλοκαίρι. Λες και είναι γεννημένα …αεικίνητα, γεμάτα κέφι για παιγνίδια.


     Όποια στιγμή κι αν τα παρατηρήσεις αυτά θα είναι σε φιλοπαίγμονες ανορθώσεις ή σε ασυγκράτητα τρεχαλητά! Κι εδώ, αυτούς τους δυνατούς χαρακτήρες έρχεσαι να χαρείς στο πλέον αχανές τοπίο.


     Πάνω στη ράχη τους, το καλοκαίρι μπορείς να «ανοίξεις φτερά» για όλες τις γύρω, πανέμορφες, περιοχές με υπέροχες εξοχές και ιστορικές κωμοπόλεις και χωριά μέχρι να φτάσεις ακόμη και στο μεσαιωνικό κάστρο του Marienburg (Malborg) που είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερα συντηρημένο Τευτονικό κάστρο.


    Εδώ φτάσαμε για να μελετήσουμε τη μεσαιωνική οχυρωτική και τη τοξοθυρίδα, καθώς και την ίδια τη μεσαιωνική Τοξοβολία μέσω των αρχιτεκτονικών στοιχείων του αλλά και των εκθεμάτων του εκτενούς Πολεμικού Μουσείου που περιλαμβάνει στο εσωτερικό του. Ευτυχώς, η αναγκαιότητα της υποχρεωτικής αναπτύξεως των γνώσεων και, κυρίως, των πνευματικών οριζόντων κάθε ενασχολουμένου με τις πολεμικές τέχνες και, ειδικώς, με την αρχέγονη Έφιππη Τοξοβολία περνά από τέτοιες «ομορφιές»! 


     Το καλοκαιρινό Mysinek παραμένει μοναδικό «ορμητήριο» φυσικής Ιππασίας με ανεξάντλητα διδάγματα ιππικών εμπειριών αλλά και ευρύτερων ιστορικών γνώσεων, αφού αυτή η γεωγραφική περιοχή είναι γεμάτη ιστορική «πληροφόρηση».


     Στη καταπράσινη αυλή του περάσαμε δροσερά απόβραδα μετά τις ημερήσιες περιιππεύσεις έχοντας γύρω μας τα πάντοτε ακούραστα Trakehner να μη σταματούν το παιγνίδι τους.


     Ευτυχής και φιλοφρονέστατος ο ευγενής οικοδεσπότης έχει τον τρόπο να διαμορφώνει εξαιρετικές σχέσεις με τους επισκέπτες του προσφέροντάς τους όχι μόνον τη χαρά μιας μοναδικής Ιππασίας αλλά και μιας αξέχαστης φιλοξενίας.


     Εδώ ακόμη κι ο σκύλος συναγωνίζεται το κέφι των Trakehner και απαιτεί να πρωταγωνιστεί στη ζωή του καστρόσπιτου κατά τον πλέον αξιολάτρευτο τρόπο!


     Στις καλοκαιρινές εξωτερικές περιιππεύσεις, με τα αγριογούρουνα και τα ελάφια να κινούνται διαρκώς παντού, τα Trakehner έδειχναν να ανησυχούν κάπως περισσότερο. Και πάλι η ηρεμία του Ιππέως αμέσως τα γαλήνευε.


     Η δύναμη σε συνδυασμό με την αγαθότητα ψυχής σε … «συσκευασία» ενός Trakehner, ενός πολύ ιδιαίτερου Ίππου που αξίζει να χαρεί κάθε Ιππέας. Κι αν τον χαρεί, εδώ, στο Mysinek, ακόμη καλύτερα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.