Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΠΑΡΘΕΙΟΣ ΕΜΠΗΚΤΙΚΟΣ ΚΑΛΠΑΣΤΙΚΟΣ ΔΟΡΑΤΙΣΜΟΣ


     Ένα, ακόμη, βήμα μπροστά προχώρησε στην ατομική Εκπαίδευσή του σήμερα ο Αρχηγός της Ομάδος μας Αρπάλυκος, εξασκούμενος στον πάρθειο εμπηκτικό καλπαστικό δορατισμό!


     Η συγκεκριμένη άσκηση εφίππου δορατισμού ανταποκρίνεται σε δορατικό πλήγμα εναντίον θωρακισμένου εχθρού που εμφανίζεται εκ των όπισθεν ενός καλπάζοντος Ίππου και απαιτεί άριστο "κάθισμα" Ιππέως ο οποίος δορατίζει σφοδρά και προς τα πίσω ενώ ο Ίππος καλπάζει προς τα εμπρός. Ο δορατισμός θα πρέπει να αποσκοπεί, ασφαλώς στην ευστοχία του πλήγματος αλλά και στη διάτρηση του θώρακος του εχθρού, κάτι που σημαίνει ευστοχία αλλά και σφοδρότητα καταφοράς. 


     Άσκηση ακριβείας και πολύ ωφέλιμη για τον Ίππέα ο οποίος θα πρέπει να αντισταθμίσει την ζωηρή εκτρεπτικότητα που προκαλεί ο δορατισμός του προς κατεύθυνση αντίθετη εκείνης που τηρεί ο Ίππος, ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να είναι και εύστοχος! Ασφαλώς και θεωρούμε περιττό να επαναλάβουμε ότι οι πολεμικές ασκήσεις του προγράμματός μας εκτελούνται χωρίς τη χρήση σέλλας και αναβολέως, χωρίς τη χρήση πτερνιστήρων και/ή άλλων βοηθημάτων, υπό κανόνες πλήρους Γυμνιππευτικής! Και ο Αρπάλυκος δε θα ήταν δυνατόν να μη τα καταφέρει και μάλιστα, πέραν της ευστοχίας, με τέτοια σφοδρότητα καταφοράς που τελικώς έσπασε και ο ...ιστός του δόρατος!


     Είναι γεγονός ότι, ό,τι γίνεται σε αυτή την Ομάδα γίνεται με πνεύμα μάχης μέχρι σημείου να ...θρηνεί σήμερα ο Ιφικράτης μας ο οποίος ήταν και ο κατασκευστής του ωραίου αυτού δόρατος το οποίο, μετά ταύτα, ο Αρπάλυκος ανέλαβε να αποκαταστήσει. Δε πειράζει, όμως, κανένας εχθρός δε θα είχε καμιά τύχη από το δόρυ ενός σύγχρονου Κενταύρου απειλώντας έναν καλπάζοντα "Ποσειδώνα" κι έναν μαινόμενο ...Αρπάλυκο.


     Αυτό το σαββατοκύριακο στη Κοιλάδα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αρκετά μαθήματα της Χαράς αλλά και του Αρπάλυκου σε προχωρημένους και αρχαρίους μαθητές, πριν τη καθιερωμένη ομαδική μας Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας.


     Ιδιαίτερη απόλαυση υπήρξε η πρωτόλεια Έφιππη Τοξοβολίας της Νεφέλης η οποία είναι μία ευφυέστατη και ικανότατη ανήλικη μαθήτρια της Χαράς. Τόξευσε έφιππη σε βάδην αλλά με εξαιρετική ευστοχία, στη δε ομαδική Προπόνηση που συμμετέσχε έδειξε επίσης λαμπρές επιδόσεις.


     Βεβαίως, παραλείπουμε τα αυτονόητα, ήτοι, τις έξοχες φάσεις που μας χάρισε η Έφιππη Τοξοβολία του Αρχηγού της Ομάδος μας! Τα ευκόλως ...εννοούμενα, άλλωστε...


     Τώρα που αρχίζει να βελτιώνεται ο καιρός και όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, τα στρέμματα της Κοιλάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αρχίζουν να φαίνονται λίγα λόγω της αυξανόμενης συμμετοχής των Μελών μας ...


Αυτό βιώσαμε και σε τούτη την ομαδική εβδομαδιαία Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας βλέποντας με χαρά την αύξηση των Συνασκουμένων μετά την αναγκαστική αδράνεια λόγω καιρικής αντιξοότητος. 


     Οι μακρινοί Δάσκαλοί μας αυτή τη φορά μας ζήτησαν να τους δείξουμε ό,τι εμείς θα θέλαμε να τους ...δείξουμε, αιφνιδιάζοντας τον Αρχηγό της Ομάδος να επιδείξει το επίπεδο συντονισμού κι ευστοχίας της Ομάδος του με μία συντονιστική κινητική άσκηση δύο ζυγών εναλλασσόμενων ρυθμικώς στη γραμμή βολής. 


     Άσκηση δύσκολη που διδάσκεται για πρώτη φορά υπό τις συνθήκες που διδάχθηκε, αλλά μετά από εύλογη προσπάθεια και χρόνο έδειξε τα αποτελέσματά της, μέχρι πλήρους ...ανατινάξεως του στόχου.


     Η Προπόνηση έκλεισε με τοξεύσεις από μακρές αποστάσεις με πολύ καλό αποτέλεσμα από όλους, ακόμη και τους αρχαρίους.


     Ένας ενδιαφέρων Κύκλος ολοκλήρωσε και αυτή την εκπαιδευτική ημερίδα που μας πρόσφερε ωραίες εμπειρίες μέχρι την επόμενη!


     Όμως, η πάντοτε ανήσυχη και ρέουσα Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ετοιμάζεται να εμπλουτισθεί σύντομα, με έναν ακόμη κλάδο μιας αρχέγονης παραδοσιακής τέχνης που πλαισίωσε τον Ίππο και τις δραστηριότητες του τροφοσυλλέκτη Ανθρώπου. Μείνετε ...συντονισμένοι!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.