Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 
18ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
(ΑΘΗΝΑ & ΛΕΥΚΩΣΙΑ)

ΤΗΕ TRAINING SESSION HELD ON APRIL 18th 2015 
IN THE “GREEK CENTAURS” VALLEY 
(ATHENS-GREECE  &  ΝΙCOSIA-CYPRUS)

     Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της τακτικής εβδομαδιαίας Προπονήσεως στη Παραδοσιακή Τοξοβολία και στον καταληκτικό "Κύκλο" που επισφράγισε την ημερίδα,  τέθηκαν τα θεμέλια λειτουργίας μέσα στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ενός σημαντικού, νέου, εκπαιδευτικού κλάδου της Ιερακοτροφίας η οποία θεωρείται και αυτή, όπως και η Έφιππη Τοξοβολία, μέρος της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και τελεί υπό την αιγίδα της διεθνούς "UNESCO". O Ιερακοτρόφος-Εκπαιδευτής μας Κοσμάς Σκλαβουνάκης, με τον νεαρό Ουκρανό βοηθό του Διονύση Γκλύφκα, είχαν μια διεξοδική, πρώτη, επαφή με τα παρόντα Μέλη και φίλους των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προκειμένου να μπορέσουν να "σχεδιάσουν" την Εκπαίδευσή μας στην εκτροφή και στο χειρισμό των αρπακτικών. Όμως, όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια...  


     Ο καλοκαιρινός καιρός που αρχίζει να επικρατεί στη περιοχή των εγκαταστάσεων της Ομάδος μας, οι ωραίες θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια της εποχής, επέτρεψαν τη διεξαγωγή πολλών μαθημάτων Ιππασίας και Έφιππης Τοξοβολίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημερίδος, όπως επίσης και την απόλαυση πολλών εφίππων εξωτερικών περιπάτων.


     Τα μαθήματα Ιππευτηρίου σιγά-σιγά πολλαπλασιάζονται και οι αρχάριοι μαθητές μας προχωρούν υπό ιδανικές συνθήκες στο εφιπποτοξοτικό "μονοπάτι" τους. Η Εκπαιδεύτρια της Ομάδος μας Χαρά Πολυζοπούλου σε κάθε φωτογραφία μαθητή της εμφανίζει τα άριστα δείγματα της διδασκαλίας της και αυτό  μας κάνει όλους υπερήφανους!


     Aυτή τη φορά απολαύσαμε και συνδυασμό ταυτοχρόνων διδασκαλιών των δύο Εκπαιδευτών μας σε αγαστή συνεργασία με λαμπρό αποτέλεσμα επί των μαθητών τους.


     Η τακτική των συνδυαστικών διδασκαλιών, όπως εφαρμόστηκε στα σημερινά μαθήματα ομογενοποιεί την πρακτική διδασκαλία του προγράμματος των μαθημάτων μας, τους χαρακτήρες των Εκπαιδευτών και την συνεργασία των Ίππων.


     Και το αποτέλεσμα ήταν τόσο λαμπρό που φαίνεται στη φωτογραφία η οποία ακολουθεί και αποτελεί "μνημείο" γαλήνης του μαθητή επάνω στον Ίππο του!


     Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και σε αυτή την εκπαιδευτική ημερίδα βοήθησε τους μαθητές μας να βελτιώσουν τη ψυχοπνευματική τους ευστάθεια μέσα από ασκήσεις ισορροπιστικού διαλογισμού οι οποίες περνούν ...απαρατήρητες αφήνοντας, όμως, πίσω τους ανεκτίμητα οφέλη.


    Ακόμη και τα βρέφη σ΄ αυτή την Ομάδα προσπαθούν υπό συνθήκες ασφαλείας και εκπαιδευτικής συνεπείας επιβλεπόμενα αλλά χωρίς περιορισμούς στην ανάπτυξη ορθών πρωτοβουλιών, κυρίως, αντιμετωπιζόμενα όχι ως "τωρινά ανεύθυνα παιδιά" αλλά ως μέλλοντες υπεύθυνοι ενήλικες. 


     Ο Αρχηγός της Ομάδος μας ξεκίνησε κι αυτή την εκπαιδευτική ημερίδα με την δική του Προπόνηση επεκτείνοντας την δι'  εφάλσεως εφίππευσή του και με πλήρη οπλισμό (Τόξο και βέλη ανά χείρας) , ικανότητα που χαρακτηρίζει μόνον τους πολεμικούς λαούς της στέπας. Ήδη, οι ιππικές ικανότητες του Αρχηγού των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι λαμπρές κι αυτό σημαίνει και την δυνατότητά του  να τις μεταφέρει σε όλη την Ομάδα.


     Το πρόγραμμά του ξεκίνησε με πάρθειους εμπηκτικούς καλπαστικούς δορατισμούς και με χρήση ελαφρού όπλου, άσκηση απολύτως απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του πολεμιστή Ιππέως ως προς τις απαιτητικότερες ασκήσεις που θα ακολουθήσουν. Η εξαιρετική, βαθμιαία, εκτέλεση των ασκήσεων του προγράμματός μας βήμα προς βήμα αποτρέπει το ατύχημα και επιταχύνει την πρόοδο των μαθητών μας.


     Σταθερά και χωρίς βιασύνη, ο Αρπάλυκος έδειξε ότι τα καταφέρνει εξαιρετικά με το ελαφρύ όπλο ολοκληρώνοντας το κύκλο της συγκεκριμένης ασκήσεως πριν προχωρήσει στην επόμενη ακόμη δυσκολότερη.


     Κατά πολύ δυσκολότερη η επόμενη άσκηση αφού τη θέση του ελαφρού όπλου καταλαμβάνει μία ...Αλεβάρδα (δόλιχο δόρυ)  η οποία ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε εφίππως αλλά οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" θα πρέπει να καταφέρνουν αυτό που άλλοι δεν κατάφεραν! Ο Αρπάλυκος, λοιπόν, στη συνέχεια θα εκτελέσει αρκετούς πάρθειους εμπηκτικούς καλπαστικούς δορατισμός με μια βαρειά Αλεβάρδα (δόλιχο δόρυ). Κι εδώ οι κρούσεις του επιτυχέστατες αλλά τα χέρια πια έχουν κουραστεί, το βάρος του όπλου κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, όμως... Τώρα αρχίζει η εκπαίδευση και η ωφέλεια ειδικώς του δεξιού χεριού που ανοίγει τη χορδή και χειρίζεται τη σπάθη. Ο πολεμιστής  τ ώ ρ α  εξελίσσεται, με την επόμενη άσκηση που είναι η περισυλλογή κρίκων με την ίδια βαρειά Αλεβάρδα!


     Αναγκαστικώς, τώρα το βαρύ όπλο αναλαμβάνεται μόνον από ένα χέρι, το χρηστικό (δεξί, για τον δεξιόχειρα Αρπάλυκο) για την άσκηση της περισυλλογής κρίκων! Η άσκηση αυτή προετοιμάζει κατά τον καλύτερο τρόπο τον πολεμιστή στην ανάπτυξη στοχαστικής ικανότητος αλλά και ανέσεως χρήσεως της ένοπλης χείρας, δηλαδή, σε ό,τι χρειάζεται για την επιτυχή διεξαγωγή έφιππης μάχης, ενώ, παραλλήλως, βελτιώνει και το "κάθισμά" του βαθαίνοντάς το και ασφαλίζοντάς το! Άσκηση πανάρχαιη, καθιερωμένη σε όλες τις Στρατιωτικές Ιππικές Ακαδημίες και συστήματα με ελαφρύ όπλο, κυρίως σπάθη, όμως, όπως προαναφέρουμε, εμείς οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ...πολλώ κάρονες "γενησόμενοι" δεν αρκούμεθα σε όσα οι άλλοι καταφέρνουν αλλά στοχεύουμε σε πολύ ανώτερα... Και ο Αρπάλυκος θα περισυλλέξει τους κρίκους του όχι με την (ελαφρά) σπάθη αλλά με τη βαρύτατην Αλεβάρδα (δόλιχο δόρυ) έχοντας, μάλιστα, ήδη καταπεπονημένο το χρηστικό του χέρι από τις προηγούμενες ασκήσεις! Ναι,  ο ύ τ ω  π ω ς   εκπαιδεύεται ο αληθινός Πολεμιστής κι όχι ο "δηθενάριος" λογάς!    


     Έτσι φτάνουμε στα λαμπρά αποτελέσματα της ...κλασικής πλέον Έφιππης Τοξοβολίας που φαίνονται στη φωτογραφία που ακολουθεί μέσα σε χρόνο λιγότερο των είκοσι λεπτών (διότι τόσο πρέπει να διαρκεί μία άριστη πολεμιστήρια Προπόνηση) με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κανένα δυσάρεστο απρόοπτο, με χαμόγελο (!) Ίππου και Ιππέως, χωρίς ηνίες, χωρίς σέλλα, χωρίς αναβολείς, χωρίς πτερνιστήρες, χωρίς μαστίγια, με γνώση, τόλμη και σύστημα! Διότι οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" δεν αρκούνται σε ..."διαλέξεις" επί παντός ...ανοήτου σε κλιματιζόμενες αίθουσες αλλά τεκμηριώνουν ένα έμπρακτο παράδειγμα ικανοτήτων Πολεμικής Αρετής.


     Σε λίγους μήνες οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας και ήδη έχει αρχίσει η προπονητική προετοιμασία των Μελών που θα λάβουν μέρος σε αυτή την πολύ απαιτητική διοργάνωση. Έτσι, σήμερα ξεκίνησε στη Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" η Προπόνηση των Μελών της Σχολής των Αθηνών τα οποία, όμως, δεν είναι τα μόνα που θα λάβουν μέρος στους συγκεκριμένους Διεθνείς Αγώνες...


     Στη Κύπρο προετοιμάζεται εντατικά για να λάβει μέρος στους ίδιους Διεθνείς Αγώνες και η ανήλικη Αρχηγός του Κυπριακού Παραρτήματός μας, η εξαιρετική Εφιπποτοξότρια Αναστασία Φ. Φωτίου η οποία για πρώτη φορά θα βρεθεί σε μια τέτοια διοργάνωση. Συνεπής και με αγωνιστικό φρόνημα, η μικρή μας Αναστασία προπονείται εντατικά και με τις ευχές και την αγάπη όλων μας θα τη χαρούμε για πρώτη φορά στη γραμμή βολής Διεθνών Αγώνων ανάμεσα στους κορυφαίους Εφιπποτοξότες να λαμπρύνει την Ελλάδα και το νησί της με το έμβλημα του Παραρτήματός μας της Κύπρου!


     Η κυρίως Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας άρχισε με τη προβλεπόμενη Προθέρμανση υπό την επίβλεψη του Αρχηγού της Ομάδος.


     Οι προθερμαντικές τοξεύσεις στη Γραμμή Βολής έδειξαν μιαν Ομάδα καλώς συντονισμένη κι έτοιμη για την έναρξη του κυρίως προγράμματος το οποίο σήμερα, όπως είχε προαναγγελθεί, περιορίζονταν στη διδασκαλία μόνον μιας ασκήσεως αρμονικής τοξεύσεως με την βελτίωση της ικανότητος αμφοτεροχειρίας του Τοξότη που είναι απαραίτητη σε κάθε Πολεμιστή.


     Παραστατικότατα, ο Αρχηγός της Ομάδος επέδειξε, επεξήγησε και ανεπαρέστησε επιτυχώς την άσκηση αυτή ενώπιον όλων και η προσπάθειά του απέδειξε ότι όλοι τον κατάλαβαν αμέσως.


     Τα επί του στόχου τοξευτικά αποτελέσματα είναι ο αδιάψευστος "μάρτυρας" επιτυχίας της διδασκαλίας του Αρπάλυκου αλλά και της επιτυχίας όλων των παρισταμένων στη Γραμμή Βολής "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!


     Και παρά τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες, παρά την διαφορά χαρακτήρων, ιδιοσυγκρασιών, σωματοτύπων και βιωμάτων, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των Πλατωνικών διδαγμάτων μέσα στο φυσικό πλαίσιο που εμπεριέχονται στη διδασκαλία της Ομάδος μας φέρνουν πάντοτε το ιδανικό αποτέλεσμα με την καλύτερη ψυχική διάθεση και την βαθύτερη υπαρξιακή ευφορία. Για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" η διδασκαλία Πολέμου αποβαίνει η καλύτερη εφαρμογή εσωτερικής ειρήνης και γαλήνης και προετοιμαζόμενοι για πόλεμο θεμελιώνουμε την υπαρξιακή μας ειρήνη!


     Μετά την ολοκλήρωση της τακτικής εβδομαδιαίας Προπονήσεως στη Παραδοσιακή Τοξοβολία, ήρθε η ώρα των ...γερακιών, της Ιερακοτροφίας η οποία, με αναφορά του Αριστοτέλους, υπήρξε γνωστή και στην αρχαία Ελλάδα!


     Για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" η Ιερακοτροφία σε συνδυασμό με την Ιππική μπορεί να παραγάγει ήρεμους και αποτελεσματικούς Ιππείς με βαθύ κάθισμα και "καλές χείρες", ηρεμώντας ταυτοχρόνως και τον Ίππο, αφού το κράτημα ενός αρπακτικού στο χέρι του Ιππέως έχει αποδειχθεί πολύ ευεργετικό και για τους δύο.


     Παραλλήλως, η Ιερακοτροφία υπευθυνοποιεί ακόμη περισσότερο τον Άνθρωπο φέρνοντάς τον ακόμη κοντύτερα προς τη Φύση, προϋποθέσεις απαραίτητες για τη διάπλαση πολεμικού φρονήματος με αυτοέλεγχο ώστε να αναπτύσσεται η μαχητικότητα χωρίς εκτροπές άσκοπης και, εν πολλοίς, νοσηρής επιθετικότητος.


     Και, ειδικώς για το ιστορικό πλαίσιο της Ομάδος μας, θα είναι πολύ σημαντικό στο μέλλον να μπορούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι στη σημερινή Ελλάδα όχι μόνον δεν απεμπολούμε τις Παραδόσεις μας αλλά και διατηρούμε τις πλέον ιδιαίτερες εξ αυτών, όπως ακριβώς η διεθνής "UNESCO" τις αναγνωρίζει ως παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Άλλωστε, η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" θεωρεί ως απολύτως αδιανόητο ο σύγχρονος Έλληνας να μη μπορεί να απολαύσει όσα υπέροχα απολαμβάνουν άλλοι λαοί  σε διαφορα "μήκη και πλάτη" του πλανήτη.


     εναγός" μας στην όμορφη "περιπέτεια" της Ιερακοτροφίας που μόλις αρχίζει όχι μόνον στην Ομάδα μας αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της νεώτερης ελληνικής κοινωνίας ιδρύεται συντεταγμένη Σχολή Ιερακοτροφίας, ο Κοσμάς Σκλαβουνάκης, γόνος ευγενούς Οικογενείας της Κεφαλληνίας, ο οποίος είναι διεθνώς ανεγνωρισμένος ως ένας πολύ ικανός Ιερακοτρόφος με εμπειρία πολλών χρόνων στο δύσκολο, αυτό, αντικείμενο.



     Έτσι, στον καταληκτικό "Κύκλο" της σημερινής εκπαιδευτικής ημερίδος μας ενημερωθήκαμε για το ξεκίνημα του πρωτοποριακού εγχειρήματος της Σχολής Ιερακοτροφίαςπου θα λειτουργήσει στους "κόλπους" της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" και, μάλιστα, υποδεχόμενη μαθητές οι οποίοι θα μπορούν να αφιερώνονται μόνον στην Ιερακοτροφία χωρίς να υποχρεούνται να μετέχουν και της Έφιππης Τοξοβολίας. Σε αυτό τον "Κύκλο" ακούστηκαν όλες οι τοποθετήσεις των παρόντων μαθητών μας οι οποίοι όλοι, ενθουσιωδώς, συνεφώνησαν ως προς την συμπαθέστατη προσωπικότητα του νέου Εκπαιδευτή μας αλλά και του νεαρού Ουκρανού βοηθού του, έτοιμοι να γνωρίσουμε ένα νέο κεφάλαιο ενδιαφερόντων που ο Κοσμάς Σκλαβουνάκης και ο Διονύσης Γκλύφκα προετοιμάζονται να μας το μεταδώσουν.


     Σήμερα, ο Αρχηγός της Ομάδος είχε τη χαρά να εισαγάγει και τον νεαρό φιλοξενούμενό μας γερακάρη Διονύση στη Παραδοσιακή Τοξοβολία. Ο πολυτάλαντος γερακάρης έδειξε ότι και το Τόξο του πάει τόσο καλά όσο και τα γεράκια πραγματοποιώντας ωραίες τοξεύσεις.


     Και αυτή η εκπαιδευτική ημερίδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" υπήρξε ωφελιμότατη και χαρούμενη. Ακόμη ένα βήμα προόδου για όλη την Ομάδα και για τον καθένα ξεχωριστά... Και τώρα που νυχτώνει και αργά, τελειώνοντας δεν έχουμε διάθεση να αποχαιρετίσουμε εύκολα και το χώρο...


     Η δημοκρατική "Ελλάδα" (?) εκείνη της παρακμής και της ανελευθερίας, μπορεί να παραμένει υπόδουλη στους τοκογλύφους, όμως, η Πλατωνική Ελλάδα (!), εκείνη της προόδου και της υψιπετούς ελευθερίας, απολαμβάνει τις ποιοτικές Αξίες των αναλλοίωτων Παραδόσεών της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.