Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...
 
 
     Δύο διαφορετικοί Άνθρωποι, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, χρησιμοποίησαν την ίδιαν ακριβώς έκφραση για να χαρακτηρίσουν την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και την μοναδική Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ": "Αιχμή του δόρατος" της Ελληνικής Τοξοβολίας. Ο φίλτατος ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και ανακατασκευαστής αρχαίων όπλων Κύριος Δημήτριος Νικολακόπουλος και η ερίτιμη Κυρία Θ. Χρυσομπελώνη, μία από τις παλαιές αθλήτριες του "Long Bow" στη Μεγάλη Βρεταννία του '60, η οποία μας ετίμησε με μία σημαντική δωρεά σπανίων βιβλίων Ιππικής και Τοξοβολίας της προσωπικής της Βιβλιοθήκης.
 
 
     Η ερίτιμη Κυρία Θ. Χρυσομπελώνη η οποία διέπρεψε στη χρήση ενός από τα πλέον δύσκολα πολεμικά Τόξα στην παγκόσμια ιστορία της Τοξοβολίας μας εδώρισε πολλά από τα βιβλία της ευχόμενη να είναι χρήσιμα στις μελέτες μας και στο έργο μας, λόγος για την οποία της είμεθα εσαεί ευγνώμονες!
 
 
     Ανάμεσα στα δωρηθέντα βιβλία και ένα σπάνιο δίτομο έργο των αρχών του 19ου αιώνος με διεξοδική ανάλυση των τοξευτικών και ιππικών παραδόσεων των Ινδιάνων της Β. Αμερικής, όπου αντλούμε στοιχεία για τις εφιπποτοξοτικές μεθόδους του σημαντικού αυτού, υπό εξαφάνιση, λαού, με λεπτομερείς αναφορές στα Τόξα, στους Ίππους και στις μεθόδους εκπαιδεύσεως των νεαρών Ινδιάνων στην Τοξοβολία και στην Ιππασία.
 
 
     Όχι μόνον η καθημερινή κυρίως εφιπποτοξοτική δραστηριότητα των Ινδιάνων αλλά και τα σχετικά εκπαιδευτικά "παιγνίδια" τους για την απασχόλησή τους κατά τις ελεύθερες ώρες τους, μας γίνονται γνωστά μέσα από τις σελίδες αυτού του σπανίου βιβλίου, το οποίο αναφέρεται διεξοδικά στις φυλές των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής κατά γεωγραφικά διαμερίσματα.
 
 
     Και αυτά τα "παιγνίδια" των βορειο-Αμερικανών Ινδιάνων αποτελούν ιδιαίτερο σημείο αξιοποιήσεως για την δική μας εκπαίδευση η οποία βασίζεται σε ανάλογα διδάγματα του ανθρώπινου εφιπποτοξοτικού παρελθόντος.
 
 
     Γενικώς, με την επιπρόσθεση των τίτλων αυτής της ευγενούς προσφοράς στην Βιβλιοθήκη της Ομάδος μας, νοιώθουμε ακόμη πιο δυνατοί ως προς την δυνατότητα εξαγωγής εκπαιδευτικών συμπερασμάτων για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ".
 
 
     Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου έργου θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικών δημοσιεύσεών μας. Ωστόσο, η ευγνωμοσύνη μας συνοδεύει την ερίτιμη δωρήτρια κ. Θ. Χρυσομπελώνη.
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.