Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

H ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Υπό το πρίσμα μιας Ενώσεως Ερασιτεχνών Τοξοτών

     Φέτος η ένωσή μας γίνεται τεσσάρων ετών αλλά εξασκούμεθα στην Παραδοσιακή Τοξοβολία από το 2005. Στην αρχή τοξεύαμε σε έναν μικρό χώρο, κατόπιν σε ένα από τα όμορφα πάρκα της Βουδαπέστης, το Merzse. Στην αρχή τοξεύαμε για την ευχαρίστησή μας. Ιδρύσαμε μαζύ με φίλους την Ένωση Παραδοσιακής Τοξοβολίας  με την ονομασία «Rákosmenti Turul Szitty» το φθινόπωρο του 2008. «Rákosmenti» είναι η ονομασία της περιοχής στην οποία ζούμε και βρίσκεται μέσα στη Βουδαπέστη, “Turul” είναι το όνομα του αετού, εθνικού συμβόλου της Ουγγαρίας και «Szittya» η ονομασία μιας από τις Ουγγρικές φυλές.



     Μετά την ίδρυση της Ενώσεώς μας, νοιώσαμε την ανάγκη να λάβουμε μέρος σε ερασιτεχνικούς αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας και, σ΄αυτό το σημείο καταλάβαμε ότι δεν θα μας ήταν αρκετό να παραμείνουμε απλώς "φιλοξενούμενοι" σε αγώνες που διοργανώνουν άλλοι αλλά και να διοργανώσουμε δικούς μας αγώνες. Τότε, αποφασίσαμε να κάνουμε το «βήμα μπροστά» που ήταν αναγκαίο ώστε να μην αρκούμεθα στις παροτρύνσεις των φίλων, διευρύνοντας τη φήμη μας.


     Κατά την πρώτη διοργάνωση αγώνων που επιχειρήσαμε ο στόχος ήταν να βελτιώσουμε την εμπειρία μας και την φήμη της Ενώσεώς μας, παρά ταύτα σ΄εκείνο το πρώιμο στάδιο καταφέραμε να επιτύχουμε και καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας σωστά τον εξοπλισμό μας. Έτσι, αρχίσαμε να αυξάνουμε τον αριθμό των Μελών μας αλλά και τις επαφές μας με άλλες Ενώσεις Παραδοσιακής Τοξοβολίας.

     Οι αγώνες μας διεξάγονται συνήθως σε πολύ όμορφα μέρη, όπως, σε κάστρα (Eger, Tata, Szigliget, Csesznek),  ανακτορικούς κήπους  (Gödöllő , το αγαπημένο μέρος της Πριγκήπισσας Sissi αλλά και το Ráckeve), όμορφα δάση ( Nagykőrös , όπου ευδοκιμεί ένα από τα πλέον όμορφα άνθη ) κλπ. Ασφαλώς, οι διοργανώσεις μας κινούνται μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ενώσεώς μας.

     Στους αγώνες μας επικρατεί ένα εξαιρετικό πνεύμα και αυτό ισχύει διότι αγαπάμε το αντικείμενο και να συμμετέχουμε σε αυτούς. Κατά την διάρκεια αυτών των αγώνων παρατηρεί κανείς τους αγωνιζομένους να επικοινωνούν φιλικά μεταξύ τους ανταλλάσσοντας πληροφορίες για κοινά τοξευτικά ενδιαφέροντα, ενώ κάποιοι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι αυτοί οι αγώνες μας αποτελούν πρόκληση  επιδόσεων, κάποιοι άλλοι διασκέδαση και κάποιοι άλλοι μια ευκαιρία να συναντήσουν φίλους. Όμως, όλοι βρίσκουν κάποιο κέντρισμα για να επιστρέψουν στον επόμενο αγώνα που διοργανώνουμε σχεδόν ανά εβδομάδα (και σε κάποιες περιπτώσεις και δύο φορές την εβδομάδα) ενώ οι περισσότεροι αγωνιζόμενοι καταφθάνουν με τις Οικογένειές τους και με τα κατοικίδιά τους! Χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε γίναμε, πια, μια μεγάλη κοινότητα κι αυτό σε πολύ σύντομο χρόνο. Κι αν συμβεί να μη μπορέσουμε να λάβουμε μέρος σε έναν αγώνα ο χρόνος μας φαίνεται πολύ μακρύς περιμένοντας τον επόμενο…

     Οι αμφιέσεις των αγωνιζομένων είναι ποικίλες και κάθε ένας επιλέγει το στυλ της εποχής που τον συγκινεί.  Ελπίζουμε φέτος να αποκτήσουμε ένα κοινό στυλ εμφανίσεων στην Ένωσή μας.

     Επίσης, χρησιμοποιούμε μία μεγάλη ποικιλία Τόξων  και ο αγαπημένος μας κατασκευαστής Τόξων, ο Kassai Lajos είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής της Έφιππης Τοξοβολίας. Η Ένωσή μας προτιμά τα Τόξα “KASSAI” τόσο στις Προπονήσεις μας όσο και στους αγώνες μας.

     Αυτονόητο είναι ότι κάθε Ένωση διαθέτει την Σημαία της και το Έμβλημά της. Ο ιερός εθνικός αετός μας, ο Turulmadár αποτελεί το κεντρικό «θέμα» της Σημαίας μας.

      Αυτή η Σημαία μας συνδέεται με τον αρχαίο βασιλικό Οίκο των Árpád όπως εμφανίζεται από τον ΧΙ αιώνα. Τα χρώματά της (κόκκινες και λευκές ρίγες)  για εμάς τους Ούγγρους έχουν έναν ισχυρό συμβολισμό. Είναι πολύ πιθανό αυτή η Σημαία να αποτελούσε το σύμβολο της εθνικής μας ενότητος από την εποχή του  Álmos ο οποίος συνένωσε, κάποτε τις οκτώ Φυλές των Μαγυάρων (και όχι επτά όπως διδάσκεται συνήθως)  με Αρχηγούς τους Álmos, Árpád, Előd, Kund, Ond, Tas, Huba και Töhötöm. Η συνένωση έγινε με δεσμούς αίματος, ώστε οι κόκκινες ρίγες της Σημαίας να συμβολίζουν την δύναμη της εξουσίας  και οι λευκές την ευγένεια των Αρχηγών.


     Στους αγώνες μας προβλέπονται οι παρακάτω κατηγορίες αθλουμένων: βρεφών έως 9 ετών, παίδων 9-12 ετών, νέων 12-14 ετών , εφήβων 14-18 ετών, ενηλίκων 18-50 και ηλικιωμένων άνω των 50. Το νεώτερο Μέλος μας είναι ηλικίας 2 ετών και το μεγαλύτερο 75 ετών, όπως διαπιστώσαμε στον τελευταίο αγώνα μας, κάτι που σημαίνει διαφορά ηλικιών 73 ετών1

     Οι περισσότεροι αγώνες μας διαρκούν ολόκληρη ημέρα και κάθε αγωνιζόμενος δικαιούται 3 τοξεύσεις σε κάθε στόχο οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 15-20 μέτρων. Υπάρχει και ένας στόχος τοποθετημένος σε απόσταση 100 μέτρων.


     Οι στόχοι αυτοί δεν είναι οι τυπικοί στόχοι («πρόσωπα») της FITA αλλά εμφανίζουν διάφορες μορφές και φιγούρες. Συνήθως τους κατασκευάζουμε μόνοι μας έτσι που να κάνουν τα Μέλη μας, νέους και μεγαλύτερους, να φωτίζονται από ένα χαμόγελο!


     Οι ομάδες σχηματίζονται ελεύθερα μεταξύ των συμμετεχόντων ή με κλήρωση. Η  τελευταία περίπτωση αποτελεί και αφορμή για τη δημιουργία νέων φιλικών δεσμών κι ενισχύσεως των παλαιοτέρων. Κάποιες άλλες φορές είναι ευκαιρία να απολαύσεις τους γνωστούς και φίλους σου για μια ολόκληρη ημέρα, τοξεύοντας.


      Τον τελευταίο καιρό στην Ουγγαρία σχηματίζονται ολοένα και περισσότερες Ενώσεις Παραδοσιακής Τοξοβολίας. Υπάρχει διαδικτυακή πληροφόρηση για τους αγώνες που διοργανώνονται αλλά οι ημερομηνίες γίνονται γνωστές και από στόμα σε στόμα λόγω ενδιαφέροντος. Τους τελευταίους μήνες διοργανώνονται τόσο πολλοί αγώνες τα σαββατοκύριακα  (συχνά  4 και 5) που μας είναι αδύνατον να λαβαίνουμε μέρος σε όλους αν και πολύ θα το θέλαμε.

     Λόγω των πολλών συμμετοχών μας σε αγώνες κερδίζουμε και αρκετές διακρίσεις. Αυτό βοηθά τα Μέλη μας να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους αλλά και τους μικρούς μας φίλους να βελτιώνονται στα αθλητικά σχολεία όπου φοιτούν.
Παρά την έκταση που έχει πάρει η Παραδοσιακή Τοξοβολία στη Χώρα μας δεν θεωρείται από τα κύρια αθλήματα. Κύριος στόχος της Ενώσεώς μας είναι η ανάπτυξη της αγάπης προς την Παραδοσιακή Τοξοβολία στο ευρύτερο Κοινό καθώς και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Μαγυάρους από την εγκατάστασή μας στην Ουγγαρία μεταξύ 895 και 900 μ.χ.χ.  Η Ένωσή μας παρουσιάζεται σχνά από τις τοπικές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια.

     Ο επόμενος αγώνας μας έχει προγραμματισθεί για τον Αύγουστο του 2012 και έχουμε ως προσκεκλημένο να αγωνισθεί τον πλέον φημισμένο ζωγράφο αλλά και Τοξότη της Ουγγαρίας. Ως πρώτο βραβείο θα προσφέρουμε έναν αετό, τι άλλο, Turul  όπως επίσης και Κύπελλα, Μετάλλια αλλά και Διπλώματα.



     Αυτή την Τοξοβολία εμείς την ονομάζουμε «Τοξοβολία Χαράς» διότι προσφέρει χαρά σε όσους συμμετέχουν αυτές τις ώρες και ημέρες… Ελπίζουμε μια ημέρα να υποδεχθούμε και Έλληνες Τοξότες!




Το παραπάνω Άρθρο το ζητήσαμε από την γνωστή Τοξότρια Zlatnik Zsuzso και το προαναγγείλαμε, προκειμένου να κατανοήσουμε περισσότερο το "πνεύμα¨" της Ούγγρικης Παραδοσιακής Τοξοβολίας η οποία, παρά τις επιφυλάξεις της συγγραφέως, είναι πολύ διαδεδομένη σε όλη την Ουγγαρία. Επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο της παραπάνω Ενώσεως :  http://www.turul-szittya.hu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.