Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΤΑ "ΣΩΣΤΑ ΧΕΡΙΑ"


     Οι μαθητές της Σχολής μας σίγουρα θα έχουν προσέξει πόση έμφαση δίνουμε στα "σωστά χέρια", δηλαδή, στο σωστό κράτημα των ηνιών, στην σωστή στάση των χεριών και στην ηρεμία τους κατά την ίππευση! Όλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα στην περίπτωση που ο Ίππος ιππεύεται με στομίδα προκειμένου να αποφευχθούν οδυνηρές επιβαρύνσεις που προκαλούνται στο στόμα αλλά και στον αυχένα του Ίππου  (βλ. : παρακάτω video) από απότομους χειρισμούς των ηνιών λόγω "λάθος χεριών". 


 Δείτε το προσεκτικά  



     Στην Έφιππη Τοξοβολία, αναγκαστικώς και τα δύο χέρια του Εφιπποτοξότη είναι δεσμευμένα με την χρήση του Τόξου, οπότε δεν τίθεται ζήτημα χρήσεως ηνιών για τον έλεγχο και την διεύθυνση του Ίππου, κάτι που επιτυγχάνεται με τις κινήσεις του κορμού του Ιππέως και τα πόδια του. Εμμένοντας στην Έφιππη Τοξοβολία και στη δέσμευση των χεριών του Εφιπποτοξότη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Πολεμική Τέχνη μας είναι το πλέον "ανθρωπιστικό" είδος ιππεύσεως αφού καθιστά άχρηστα την στομίδα και το μαστίγιο αλλά και τις εγκεντρίδες οι οποίες είναι χρήσιμες, μεν, στην ώθηση του Ίππου αλλά παρακωλύουν την διευθυντική επενέργεια των ποδιών κάτι απαραίτητο στον Εφιπποτοξότη! Υπό αυτή την προϋπόθεση, θα μπορούσε να νομίσει κανείς ότι εμείς οι Εφιπποτοξότες δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη διδασκαλία ώστε να αποκτήσουμε "σωστά χέρια"... Λάθος! Ένας Ιππέας, ασχέτως εάν είναι Εφιπποτοξότης ή "διάκονος" οιουδήποτε άλλου είδους Ιππασίας, θα πρέπει να είναι ικανός να χειρίζεται ανώδυνα και με σεβασμό τον Ίππο, αποφεύγοντας πάση θυσία να τον κακοποιεί! Και στην Σχολή μας επιμένουμε σ'  αυτό αφού η ευημερία του Ίππου αποτελεί την βασική Αρχή λειτουργίας της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" και της Εφιπποτοξοτικής Ομάδος μας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ".


     Ιππεύοντας με στομίδα τα χέρια θα πρέπει να διατηρούν μια μόνιμη, συγκεκριμένη, στάση χαλαρά ελεγχόμενα αλλά και ήρεμα! Οι ηνίες θα πρέπει να αποτελούν ευθεία προέκταση των πήχεων και η εικόνα θα πρέπει να είναι όπως του παραπλεύρως σχήματος. Ασχέτως της ιππευτικής κινήσεως, του όποιου βηματισμού ή αντιδράσεως του Ίππου, βασική μέριμνα του Ιππέως είναι η διατήρηση της σωστής στάσεως των χεριών του όχι με σκληρότητα αλλά με διαχειριστική ευελιξία, διαφορετικά είναι δεδομένη η ενόχληση ίσως και ο πόνος αλλά και η κάκωση του στόματος και του αυχένος του Ίππου με την συνεπαγόμενη δυσπιστία και φόβο του τελευταίου προς τον αναβάτη του.

     Με σωστά χέρια, λοιπόν, ο Ίππος μας θα κινείται ήρεμα, αρμονικά, ισορροπημένα και, κυρίως, χωρίς ενοχλήσεις, κάπως έτσι :



 και όχι έτσι:



έτσι:

και όχι έτσι:



και, βεβαίως, έτσι :


     Οι Εφιπποτοξότες αποτελούν τους κορυφαίους Ιππείς, με απόλυτη αυτοπεποίθηση κι εκτίμηση στον Ίππο και το Τόξο τους γι αυτό και η ίππευσή τους είναι τέτοια ώστε, αν και όποτε κληθούν να ιππεύσουν ενστομισμένο Ίππο να το κάνουν με τον ορθότερο τρόπο, χωρίς να κακοποιήσουν τον τετράποδο Σύντροφό τους! 


Τα θετικά παραδείγματα των παραπάνω εικόνων μας τα δίνουν οι αρχάριοι μαθητές της Σχολής μας.

Τα αρνητικά παραδείγματα των παραπάνω εικόνων καθώς και το video προέρχονται από την Ρωσική Ακαδημία Υψηλής Ιππασίας του Alexander Nevzorov η οποία μάχεται υπέρ της ευημερίας του Ίππου, κατά της χρήσεως στομίδος, πεταλώσεως και βίας εν γένει κατά την ίππευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.