Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η ΔΟΜΗ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ



     Κάθε μάθημα Ιππασίας αρχίζει και τελειώνει με Ιπποκομία μέσα στον Σταύλο. Τα μαθήματά μας είναι διαδραστικά και η παρακολούθηση του κάθε μαθήματος ωφελεί και τους "ακροατές" οι οποίοι επαυξάνουν την εμπειρία τους ασχέτως εάν δεν "πρωταγωνιστούν" σ' αυτό. Σήμερα η έμπειρη στην Ιπποκομία, Φλώρα, έδειξε στους αρχαρίους την προετοιμασία του Ίππου προκειμένου να επισαχθεί και να εκτελέσει μάθημα. Η στρατιωτική πειθαρχία που επικρατεί καθ' όλη την λειτουργία της Ομάδος μας ξεκινά από εδώ όπου όλοι παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις και ενέργειες του έμπειρου Ιπποκόμου στην φροντίδα του οποίου αφήνεται ο Ίππος. Σε λίγο, κάθε Μαθητής θα είναι ένας έμπειρος Ιπποκόμος, υπεύθυνος για την ακεραιότητα και υγιεινή του Ίππου του.


     Η πειθαρχημένη συμπεριφορά της Ομάδος των Μαθητών ξεκινά πολύ πριν οι Ίπποι περάσουν το κατώφλι της φάτνης τους. Οι μαθητές με μοναστική σιγή και προσήλωση θα παραταχθούν στις εισόδους των φατνών τους και με τις ηνίες ανά χείρας θα αναμείνουν το σφύριγμα της εξόδου των Ίππων!


     Με το σφύριγμα οι Μαθητές θα επιτρέψουν στους ρυταγωγούμενους Ίππους τους να περάσουν το κατώφλι της φάτνης τους και, πάντοτε συντεταγμένα, με ήρεμες κινήσεις και τηρώντας ίδιο βηματισμό και αποστάσεις, θα παρατάξουν τους Ίππους τους στον κεντρικό διάδρομο για να τους οδηγήσουν στην έξοδο του Σταύλου προς το Ιππευτήριο.


     Διασχίζοντας τον διάδρομο του Σταύλου προς την έξοδο, Μαθητές και Ίπποι διατηρούν την συντεταγμένη παράταξή τους η οποία οργανώνει την σκέψη τους και διευκολύνει σε ήρεμο κλίμα μαθήματος. Είμαστε στρατιωτική Ομάδα, φέρνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα γιατί η πειθαρχία μας συνάδει με την υψηλή αυτοπειθαρχία μας ευκολύνοντάς μας στο καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα!


     Η συντεταγμένη κίνηση προς το Ιππευτήριο δεν θα διαταραχθεί ούτε για μια στιγμή κι ενώ Μαθητές και Ίπποι παραμένουν χαλαροί και χαρούμενοι, είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν θετικά την οποιανδήποτε έκτακτη κατάσταση. Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" έχουμε αποδείξει ότι διαχειριζόμαστε επιτυχώς την οιανδήποτε κρίση έχοντας παραδεχθεί με σεμνότητα ότι το απευκταίο μπορεί να συμβεί ΚΑΙ σε εμάς! Με αυτή τη ρεαλιστική παραδοχή, ίσως, ποτέ δεν μας συνέβει το απευκταίο!


     Η είσοδος στο Ιππευτήριο συνεχίζεται με ρυταγώγηση εδάφους σύμφωνα με τις Αρχές της Φυσικής Ιππασίας! Ηνίες (ή ρυτήρας) χαλαρά στο χέρι και ο Ίππος ακολουθεί πειθήνια, σταματά πειθήνια, αναλόγως με την κίνηση ή στάση του ρυταγωγούντος χειριστού του. Αυτό διασυνδέει τον Ίππο με τον Ιππέα και χειριστικά και, κυρίως, συναισθηματικά. Και ποτέ δεν εφιππεύουμε εάν δεν προηγηθεί αυτή η πεζή ρυταγώγηση η οποία αποτελεί θεμέλιο ενός ασφαλούς και ευεργετικού Μαθήματος Ιππασίας.


     Κατόπιν, Μαθητές και Ίπποι παρατάσσονται στο κέντρο του Ιππευτηρίου για εφίππευση. Μια τελευταία επιθεώρηση στην ιπποσαγή, κυρίως στο έποχο και το μάθημα αρχίζει χωρίς την χρήση αναβολέων τουλάχιστον για τα πρώτα δεκαπέντε μαθήματα.  Σήμερα κάποιοι ιππεύουν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Ένα καινούργιο όμορφο ξεκίνημα χαράς που για όλους μας κάποτε υπήρξε σταθμός! Μια, επί τα βελτίω, αλλαγή ζωής! Και ο Κωνσταντίνος μας (άριστος Τοξότης!!) παρά τον σωματότυπό του που δεν φαίνεται να τον βοηθά "κάθισε"  βαθιά και άνετα στον "Captain", βρίσκοντας αμέσως την σωστή στάση και χαλαρότητα. Χαρείτε την αδιάψευστη φωτογραφία του "πρωτάρη" Κωνσταντίνου επάνω στον "Captain"! Σε λίγο, ο εξαιρετικός Τοξότης θα είναι και εξαιρετικός Ιππέας!


     "ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ" αυτός είναι ο βασικός κανόνας και πάντοτε ξεκινάμε με βασικές γυμνιππευτικές ασκήσεις που προθερμαίνουν τον Ιππέα για να τον προετοιμάσουν ώστε να μην βαρύνει με πιθανή δυσκαμψία τον Ίππο και να μην υποστεί μυοσκελετικές κακώσεις κι ο ίδιος.


     Στερεώνοντας τις ηνίες με κόμβο επάνω στον τράχηλο του Ίππου, ο Ιππέας διευθύνει τον Ίππο με το βάρος του κορμού του, ωθεί με την πίεση των ποδών του και απολαμβάνει την ισορροπιστική κίνηση σα να βρίσκεται σε ...λούνα παρκ!


     Χωρίς καμιά βιασύνη και επί 20 λεπτά το σώμα του Ιππέως θα ανακαλύψει την κιναισθητική η οποία είναι απαραίτητη στη ίππευση και θα μάθει να ακολουθεί το σώμα του Ίππου πριν αρχίσει το κυρίως μάθημα. Εμείς, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", δεν βιαζόμαστε, δε προτρέχουμε, δεν τρέχουμε καν, αλλά ...κερδίζουμε ...άνετα και μια πρώτη παγκόσμια διάκριση (!) διότι μάθαμε να σεβόμαστε την Φύση παντού, κυρίως, στην αγαπημένη μας Ιππασία!

     Το μάθημά μας θα τελειώσει με την αποθέρμανση Ίππου και Ιππέως η οποία γίνεται επίσης με πεζή ρυταγώγηση και τελική Ιπποκομία.

     Σήμερα στο Κ.Ε.ΙΠΠ. γίνεται μια "δουλειά" ιππικής εκπαιδεύσεως πολύ σοβαρότερη απ΄ όσο θα μπορούσε να φαντασθεί κι ο πιο αισιόδοξος, σε μια Ελλάδα που πάσχει από καθολική απαισιοδοξία. Διοίκηση, Ίπποι και "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ελπίδα για ένα δημιουργικό Μέλλον και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε!

  
                                                      


     Tην ίδια στιγμή που το διεφθαρμένο "κράτος" ξοδεύει δισεκατομμύρια στο βούρκο του ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα να εκ-luben-ίζεται η Κοινωνία μας και, σήμερα, να διώκονται 90 ποδοσφαιρικοί "παράγοντες" ως τζογαδόροι συμμορίτες κακουργηματικών απατών, στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου, στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.ΙΠΠ. κάποιοι παράγουμε πραγματικό ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ χωρίς καμιά κρατική υποστήριξη! Ακόμη ένα αίσχος του κράτους των διεφθαρμένων δημοκρατικότατων μαφιόζων που κάνει τους σημερινούς Έλληνες να ντρεπόμαστε διεθνώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.