ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑΥΛΟΥΣ
ΤΟΥ CHRISTIANSBORG
THΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Αν και από προηγούμενη ταξιδιωτικήν εμπειρία μας ήταν οικεία η "εικόνα" αυτής της βόρειας πρωτεύουσας και του επικέντρου του παρελθόντος της Kastellet, εν τούτοις σε αυτό το εκπαιδευτικό μας ταξίδι είχαμε την δυνατότητα να αφιερώσουμε μια διεξοδικήν επίσκεψη στους βασιλικούς Σταύλους τoυ ανακτόρου Christiansborg, στην αρχιτεκτονική τους και στο προ αυτών Ιππευτήριο, στην μεγάλη συλλογή των βασιλικών αμαξών, αλλά και στα ειδικά εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου το οποίο, αν και προβάλλει την ναυτική παράδοση των θαλασσοπόρων Δανών, εμπεριέχει και πλείστα εκθέματα ιππικού ενδιαφέροντος.
Ένα κτήριο του οποίου η ανίδρυση ξεκίνησε τον 12ο αιώνα ως έδρα του πανίσχυρου Επισκόπου Absalon στην τότε Havn και σήμερα Copenhagen, εξελίσσεται τον 15ο αιώνα στην έδρα του βασιλέως Eric VII της Πομερανίας, όταν αυτός απεφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας στη σημερινή Κοπεγχάγη. Μετά από πολλές αναδιαμορφώσεις, τον 16ο αιώνα, ο βασιλέας Christian III το εξελίσσει σε ένα αναγεννησιακό συγκρότημα το οποίο αγγίζει το ζενίθ του επί βασιλείας Christian IV (1660) όταν, πλέον καθιερώνεται στη Δανία η μοναρχία.
Ακολουθούν νέες αρχιτεκτονικές τροποποιήσεις όταν ο βασιλεύς Frederick IV το επεξέτεινε κάνοντάς το πενταόροφο, όπως το ολοκλήρωσε το 1728. Κατόπιν, ο βασιλέας Christian VI διαμορφώνει αυτό το ανάκτορο το οποίο σήμερα γνωρίζουμε ως "Christiansborg", το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο ανάκτορο της Δανίας, με επικεφαλής αρχιτέκτονα τον E. D. Hausser. Επιπλέον, δύο νεώτεροι αρχιτέκτονες, ο Nicolai Eigtved και ο Laurids Thura ενεπλάκησαν σε περαιτέρω σχεδιάσεις και η βασιλική Οικογένεια εγκαταστάθηκε, τελικώς, εδώ, το 1740.
Δυστυχώς, το 1794, το Christiansborg υπέστη δεινή καταστροφή από φωτιά από την οποία διεσώθησαν οι ...ιππικές εγκαταστάσεις του ανακτόρου. Κατόπιν το Christiansborg ξαναχτίστηκε από τον αρχιτέκτονα C. F. Hansen (1828) αλλά δεν απέφυγε και τη νέα καταστροφή από φωτιά το 1884. Και πάλι επεχχειρήθη για τρίτη φορά η αποκατάστασή του (1907) η οποία ολοκληρώθηκε το 1928.
Στις σταυλικές εγκαταστάσεις του φιλοξενήθηκαν, από το 1745, οι 250 βασιλικοί Ίπποι. Δεινότερος εξ όλων των εστεμμένων Ιππέων ο Christian V κατάφερνε να ιππεύει κάθε πρωί 6 Ίππους, διατηρώντας τους σε ακμαία κατάσταση. Φρόντιζε ώστε στο ιιπικό συγκρότημα να επικρατεί απόλυτη τάξη, διατηρούσε την τάξη των χρωμάτων των Ίππων με κυρίαρχους τους λευκούς Ίππους επιμελούμενος ο ίδιος ώστε οι άμαξες να ζευγνύονται με ομοίους Ίππους κατά δυνατότητα και χρώμα. Τέλος, καθιέρωσε τον "Δανικό Ίππο" (Frederiksborg Horse) ο οποίος έγινε περιζήτητος στις ευρωπαϊκές αυλές του 18ου αιώνος.
Εδώ, παρουσιάζονταν και ιππικές επιδείξεις υπό μορφήν Carousel στο κοινό με ανάλογη πρόβλεψη εγκαταστάσεων (θεωρεία κλπ).
Η σταυλική εγκατάσταση στηρίζεται σε 76 μαρμάρινους κίονες από νορβηγικό μάρμαρο που εισήχθη στη Δανία ειδικώς για τον σκοπό αυτό.
Εδώ φυλάσσονται και οι βασιλικές άμαξες εκ των οποίων η αρχαιότερη (1778) ανήκε στην Βασίλισσα Juliane Marie και την έσερναν οκτώ Ίπποι, ενώ η ωραιότερη είναι η άμαξα που δημιουργήθηκε για τον βασιλέα Christian VIII από τον βρεταννό αμαξοκατασκευαστή Henry Fife το 1840 και η οποία επικαλύπτεται από χρυσό 24 καρατίων ενώ, δεν είναι ο χρυσός αυτό που την διακρίνει, αλλά η σοφή σχεδίαση των παραθύρων που επιτρέπουν την πλήρη θέα του μεταφερόμενου βασιλέως στο κοινό.
Σήμερα στους βασιλικούς Σταύλους διαμένουν 13 Ίπποι και το ημερήσιο πρόγραμμά τους έχει ως εξής:
07:00 Καθαρισμός φατνών και Ίππων και σίτιση των τελευταίων.
07:45 Eνώ στεγνώνουν οι Ίπποι το προσωπικό χαλαρώνει και λαμβάνονται αποφάσεις ποιος Ιππέας θα ιππεύσει ποιον Ίππο.
08:00 Ιπποκομία και επίσαξη για την έναρξη της ιπποεκπαιδεύσεως.
09:00 Η πρώτη ομάδα ξεκινά την εργασία, είτε με ίππευση εντός πόλεως ή εντός Ιππευτηρίου, είτε αμαξοδήγηση.
12:00 Επιστροφή Ίππων, ιπποκομία και καθαρισμός ιπποσαγών.
13:00 Ενσταυλισμός και αποχώρηση προσωπικού πλην ενός ο οποίος φροντίζει για την σίτιση των Ίππων στις 13:00 και στις 17:00 και το έχειν καλώς όλων. Κατόπιν (μετά τις 17:00) αποχωρεί και αυτός.
Στο Πολεμικό Μουσείο του ανακτόρου εκτίθενται, με μουσειολογική πρωτοτυπία, πολλά τεκμήρια της Δανικής πολεμικής ιστορίας με βαρύνουσα προβολή, όπως είναι φυσικό, στη ναυτική της Παράδοση!
Μεγάλες συλλογές μεσαιωνικών και αναγεννησιακών όπλων και παρελκομένων κατακλύζουν μεγάλες βιτρίνες και το υλικό είναι πρόσφορο για μελέτη.
Εκτίθενται, φυσικά, ιστορικά τεκμήρια του πολεμικού παρελθόντος της χώρας με έμφαση στην κατοχή της από το ΙΙΙ Reich, μια κατοχή η οποία πανθομολογουμένως υπήρξε αναίμακτη για την Δανία.
Εντυπωσιακό το ζωντανό διόραμα με αυθεντικά εκθέματα από την δράση του εκστρατευτικού σώματος της Δανίας στο Αφγανιστάν, με μία σύνθεση που σου κόβει την ανάσα κάνοντάς σε να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ενέδρα εν εξελίξει.
Εξίσου ενδιαφέροντα και τα εκθέματα των εξωτερικών χώρων του Πολεμικού Μουσείου με παρουσίαση βαρέων όπλων διαφόρων εποχών.
Και, εν τέλει, το δίδαγμα από την επίσκεψη και μελέτη των ιππικών εγκαταστάσεων και της, ακόμη και σήμερα, λειτουργίας των Σταύλων, ποιο ήταν? Μα ποιο άλλο, από εκείνο που επιτάσσει στην Ιππική, σοβαρότητα, προσήλωση, πειθαρχία, εργατικότητα και κυρίως Π Α Ι Δ Ε Ι Α ώστε ο Ίππος να υπηρετείται όπως του αξίζει με αφιερωματικήν ουμανιστικότητα και, κυρίως, με υψηλήν Αισθητικήν όπως ο όλος ανθρώπινος βίος απαιτεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.