Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΡΑΣ

 ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 

ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΡΑΣ


     Η Ιππασία είναι ρυθμός και δεν υπάρχει αρμονικότερο κουαρτέτο από τις τέσσερις οπλές του Ίππου οι οποίες συνθέτουν μουσική σε οποιονδήποτε βηματισμό και αν κινούνται!

     Είναι γνωστή η σχέση της Ιππασίας με την υπέροχη τέχνη του Απόλλωνος και στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" αυτή η σχέση αναγνωρίζεται και υπηρετείται διαρκώς με έναν αόρατο "μετρονόμο" που λειτουργεί συνεχώς και αδιαλείπτως εκεί όπου ζει και κινείται Ίππος!

     Έτσι, στους "Έλληνες Κενταύρους" ενθαρρύνουμε την ενασχόληση των Μελών μας με την μουσική και τον χορό διότι και ο (μουσικός) ρυθμός και ο χορός (ρυθμική) βοηθούν στην βαθύτερη αίσθηση Ιππασίας.

    Σε ένα βήμα παραπέρα, στο φυτώριο των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" αναπτύσσεται μια ουσιαστικότερη σχέση με την μουσική όπου ένας καταξιωμένος Δάσκαλος, ο Γιάννης Σταθέας διδάσκει κατασκευή και παίξιμο αρχαίας ελληνικής λύρας δίνοντας την χαρά της μαθητείας, κοντά του, στον Συνασκούμενο Σταύρο Γεωργάκη ο οποίος επιχειρεί την κατασκευή της πρώτης του λύρας.

     Το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο για να εξαντληθεί σε μία ανάρτηση Ιστολογίου και το ενδιαφέρον των "Ελλήνων Κενταύρων" γι αυτή την σημαντική εκπαιδευτική πτυχή είναι τεράστιο λόγος για τον οποίο, εν προκειμένω, επιχειρείται μόνον μια μικρή νύξη, ενώ θα επανέλθουμε με πλήρη κάλυψη του αντικειμένου.

     Εκείνο το οποίο θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι την συστηματική συνέχιση των προσπαθειών στο εργαστήριο του Γιάννη Σταθέα, στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, όπου σύγχρονα ανθρώπινα χέρια ξαναδίνουν "ζωή" στο αρχαίο όργανο του Απόλλωνος με επιμέλεια και προσήλωση στην ιστορική του "αλήθεια".

     Ο Συνασκούμενος Σταύρος, τον καιρό αυτό, συνεχίζει υπό την καθοδήγηση του Δασκάλου του την κατασκευή της πρώτης του λύρας την οποία σύντομα θα δούμε ολοκληρωμένη. 

     Ευχή μας είναι να ακούσουμε σύντομα τους ήχους αυτού του λυρικότατου οργάνου να συνοδεύει τα μαθήματα Ιππασίας στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" η οποία, ήδη, μας έχει προσφέρει πολλές και ποιοτικές εκπλήξεις, πολλά υποσχόμενη!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.