Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΤΟ "ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ" ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ


     Μία "ανατομική τράπεζα" και, ταυτοχρόνως, ένας "ζωντανός Σταύλος" είναι αυτό το βιβλίο το οποίο αποτελεί ένα, πραγματικό, συγγραφικό και εκδοτικό "θαύμα" ενός Φινλανδού συγγραφέως κι ενός φινλανδικού εκδοτικού Οίκου που συνιστά ένα πραγματικό "αλφαβητάριο" του ίππου και του Ιππαγωγού, ταυτοχρόνως. Ο τίτλος του "ABC OF THE HORSE", o γενικός συντάκτης του (με πλήθος άλλων ειδικών επιστημόνων) Pauli Grőnberg, o εκδοτικός Οίκος του "PG Team" και το έτος εκδόσεώς του 2002 με 342 έγχρωμες σελίδες και πάμπολλες υπέροχες εικόνες και σχεδιάσματα.


     Η λαμπρή αυτή έκδοση έχει διαχωριστεί και ευρετηριοποιηθεί σε οκτώ ενότητες που συνθέτουν την πλήρη "εικόνα" της ανατομίας, της εμβιομηχανικής και της εν όλω καταστάσεως του Ίππου. 


     Σκελετός και αρθρώσεις, μύες και τεχνικές αναδιατάξεων, διατάσεων και αποκαταστάσεων προβλημάτων, κλινική εξέταση, ειδικές μαλάξεις, οπλή, πετάλωση και εκπαίδευση, ιπποσαγή, όλα αυτά είναι τα επιμέρους κεφάλαια αυτού του "ευαγγελίου".


     Χωρίς να υποκαθιστά τον Ιππιατρό, αυτό το "αλφαβητάριο" μας διευκολύνει να καταλαβαίνουμε καλύτερα τον Ιππιατρό όταν αυτός κρίνεται απαραίτητος, αλλά και να προλαμβάνουμε τα δυσάρεστα της ορθοπεδικής και της φυσιολογίας του Ίππου.


     Τα επιμέρους θέματά του αναπτύσσονται διεξοδικότατα και βοηθούν ακόμη και όσους δεν κατέχουν την επιστημονική ορολογία να αντιληφθούν το κάθε τι που αφορά στο φυσικό πλάσμα που λέγεται Ίππος.


     Κατανοητότατα σχήματα, εικόνες και σχεδιαγράμματα συνοδευόμενα από λακωνική και κατανοητότατη ορολογία με ειδικό υποβοήθημα αγγλο-λατινικού λεξικού, επιστημονικών όρων.


     Σπουδαίο, πραγματικά, πόνημα το οποίο τηρούμε δίκην "αγίας γραφής" από πολλών χρόνων στην Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" και αν είχαν μελετήσει κάποιοι θα μπορούσαν τουλάχιστον να διακρίνουν την πραγματική ...χωλότητα μιας φορβάδος χωρίς να ανοηταίνουν! 


     Αν και παλιότερη έκδοση, εξακολουθεί να παραμένει ανυπέρβλητη αποδεικνύοντας ότι και στις μικρές χώρες ο ιππικός Πολιτισμός μπορεί να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, βεβαίως, αναλόγως της Παιδείας και μην πάει ο νους σας σε οδυνηρές "συγκρίσεις" με την σημερινή "Ελλάδα"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.