Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΑΠΟΤΙΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟ
ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΛΑΔΑ
"4α  ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ  2016"


     Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως των Συνελλήνων της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητος "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ", η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" συμμετέσχε δι' αντιπροσωπείας στα 4α Παναθήναια (2016), την Τετάρτη, 3η Αυγούστου 2016, τιμώντας την πολιούχο των Αθηνών, θεά Αθηνά Παλλάδα.


     Σε μία τρίωρη πομπική τελετή με αφετηρία την πλατεία του Θησείου και με πολυάνθρωπη συμμετοχή, η Κοινότητα "ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ" και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" τιμήσαμε την θεά η οποία έδωσε το όνομά της στη πόλη που ζούμε και εις βάρος της ιστορίας της οποίας επιχειρούν να επιδράσουν οι παραχαράκτες αλλογενών δογμάτων.


     Με την εξαίρετη διοργάνωση της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ", η μακρά πομπή πλέον των πενήντα λατρευτών διήλθε από τους κεντρικούς δρόμους του Θησείου, Μοναστηρακίου, Πλάκας, βορείας κλιτύος του Ιερού Βράχου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καταλήγοντας στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού όπου έλαβε χώρα και η καταληκτική τελετή της εναποθέσεως του πέπλου προς την Θεά Αθηνά, ενώπιον πολλών Ελλήνων επισκεπτών και ξένων περιηγητών .


     Η αφή της πυράς κάτω από το άγαλμα του Θησέως και οι αναπεμφθέντες ύμνοι συνέθεσαν την καλύτερην εναρκτήρια "ατμόσφαιρα" για την, όπως εξελίχθηκε, κατανυκτική και "αληθινή" τελετή, με όλα τα Μέλη της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώπιον πολλών διερχομένων του σημείου οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν με πολύ ενδιαφέρον το τελετούργημα.


     Οι προπορευόμενοι τυμπανιστές και μουσικοί "άνοιγαν" τον δρόμο με ένα ρυθμικό προανάκρουσμα που υπέβαλε το Κοινό για ό,τι ακολουθούσε.


     Πίσω τους, η φερομένη ναυς και οι τοξοφόροι φύλακες της πομπής, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ".


     Ακολουθούσαν οι παρθένες με τον πέπλο-προσφορά στην θεά Αθηνά, με οπισθοπορούντα τα υπόλοιπα Μέλη της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" και τους συνακολούθους παρευρισκομένους επισκέπτες και περιηγητές.


     Η διέλευση της πομπής μέσα από τους πολυανθρώπους δρόμους του Μοναστηρακίου έγινε αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος από ξένους περιηγητές αλλά και από Έλληνες παρευρεθέντες και συχνά όλοι όσοι μετείχαμε της πομπής επεξηγούσαμε στους ερωτώντες την σημασία της εκδηλώσεως.


     Όλα τα στάσιμα τα οποία προέβλεψε η καλοσχεδιασμένη διοργάνωση της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" υπήρξαν υποβλητικά, "πειστικότατα", με άριστα εκφωνημένες υμνωδίες που, πραγματικά και ως εκφορά λόγου απ΄ όλους τους μετασχόντες και ως τελεστικό δρώμενο, υπήρξαν άψογα.


     Με την ανίδρυση του αγάλματος της θεάς Αθηνάς στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού και την εναπόθεση του πέπλου προ αυτού κατέληξε και η όλη τελετή εν μέσω κατανύξεως όλων των μετασχόντων αλλά και μεγάλου ενδιαφέροντος όλων των τυχαίως παρευρισκομένων επισκεπτών και περιηγητών του αρχαίου χώρου. 


     Χαριτωμένα αιφνιδιασμένοι οι αρχαιοφύλακες του Ηρωδείου, παρά τον αρχικό πανικό τους, αντελήφθησαν γρήγορα ότι οι χώροι αυτοί δεν είναι ...νεκρικώς μουσειακοί αλλά συνεχίζουν, παρά τις ανίερες προσβολές που δέχονται από αλλόδοξα δόγματα, να διατηρούν τη λατρευτική ιερότητα και ιστορική σημαντικότητά τους.


     Την λήξη της τελετής ακολούθησε ευωχία με προσφορά οίνου από την "ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΝ" στον προ του Ηρωδείου χώρο  και την αναμνηστική φωτογράφιση πολλών συμμετασχόντων πλάι στο πεπλοφόρο άγαλμα της θεάς Αθηνάς.


     Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" συμμετείχαν σε αυτή τη λαμπρή τελετή με πέντε εκπροσώπους. 


     Τον Έφορο-Συνασκούμενο, ηθοποιό, Γιάννη Δρίτσα, τον Εφιπποτοξότη Μηνά Τσομπανιάν, τον Συνασκούμενο Πολυδεύκη, τον Ιδρυτή της Ομάδος και την Γραμματέα-Συνασκουμένη Φλώρα Γ. Παπαδοπούλου η οποία είχε και την φροντίδα της τηρήσεως οπτικοακουστικού υλικού και την οποία ευχαριστούμε για το άριστο αποτέλεσμα. 


     Η "ΕΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους ομοδόξους Συνέλληνες της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητος "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" για την τιμητική πρόσκληση στη λαμπρή τελετή την οποία με τόσην επιμέλεια διοργάνωσαν, προσφέροντάς μας μοναδική συγκίνηση ιεροπρεπούς μεθέξεως.Πλήρες φωτογραφικό λεύκωμα
     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.