Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

ΣΤΕΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ
ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
"ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ"

[Με τη συμμετοχή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"]


     Ο στέφανος αλλά και ο κεφαλόδεσμος ως στοιχεία αρχαίων εμφανίσεων, αντιμετωπίσθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή από τον επιστημονικό επιμελητή του ιστορικού ντοκιμαντέρ "Ένας Θεός γεννιέται", με τη συμμετοχή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", που προορίζεται για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεραπέτρας 2015 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κρήτης και, εν συνεχεία για 32 χώρες.


     Για την ακριβή απόδοση "επί σκηνής" των παραπάνω δύο στοιχείων, ο επιστημονικός επιμελητής έλαβε υπ΄ όψη του δύο σημαντικά βοηθήματα από την Βιβλιοθήκη της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ", το μεν ένα εκ των παλαιοτύπων της το δε άλλο εκ των νεωτέρων εκδόσεων που περιέχει.


     Το μεν πρώτο, "Ολίγα τινα περί αρχης και χρήσεως του στεφάνου παρά τοις αρχαίοις Έλλησιν",   συγγραφέν από τον Αλέξανδρο Καρικούλα αποτελεί μία Γερμανική πανεπιστημιακή έκδοση του Erlangen (1880) και εξαντλεί το ζήτημα της αρχής και χρήσεως των αρχαίων στεφάνων κάνοντάς μας γνωστό ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν ακόμη και στέφανοι ...αισχύνης (!) τεκμηριώνοντας την εν λόγω παράγραφο (κεφ. Β' παρ. ΙV, σελ. 40) με ένα χωρίο του Διοδώρου: "τους δ' επί συκοφαντία καταγνωσθέντας προσέταξε περιπατείν εστεφανωμένους μυρίκη, όπως εν πάσι τοις πολίταις φαίνωνται το πρωτείον της πονηρίας περιπεποιημένοι" (Διοδ. XII, 12). Ας δούμε, όμως, το πολύ ενδιαφέρον, εισαγωγικό, Α' Κεφάλαιο, αυτής της παλιάς Γερμανικής πανεπιστημιακής εκδόσεως:

     Επάνω, λοιπόν σε αυτό το παλιό σύγγραμμα ο επιστημονικός επιμελητής βάσισε τις σκηνές στεφανηφορίας του υπό δημιουργία ντοκιμαντέρ


     Το δεύτερο βοήθημα το οποίο ελήφθη υπ΄ όψη αναφορικώς με τους κρητικούς κεφαλοδέσμους, δε θα μπορούσε παρά να είναι το λαμπρό πόνημα του Μιχαήλ Ε. Σκούληκα "Οι Κρήτες Τοξότες" το οποίο προ πολλού καιρού παρουσιάσαμε από το παρόν Ιστολόγιο.


     Και, βεβαίως, το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι ...πειστικότερο!


     Τα μεταλλικά χρυσόχροα στεφάνια αλλά και οι μαύροι κρητικοί υφασμάτινοι κεφαλόδεσμοι που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, όπως και όλα τα υπόλοιπα σκηνικά, κατασκευάστηκαν από τον ίδιο τον Αρχηγό της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Δ. Π. Χρήστου (Αρπάλυκο).


      Έτσι, κατά την διάρκεια των "γυρισμάτων" χαρήκαμε ακόμη και τον νεαρό μας Γεώργιο να ζητά να φορέσει έναν από τους στεφάνους, προφανώς, εμπνευσμένος από το κλέος του προγόνου του Αλεξάνδρου. Ευχόμαστε στον νεαρό Συνέλληνα να καταφέρει να υπερβεί τα επιτεύγματα του μεγάλου Στρατηλάτη!
Για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
2015
υπό την αιγίδα του
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
και του
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.