Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΜΙΚΡΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΙΠΠΕΙΣ
3


     Η "μάστιγα", όπως αποκαλείται είναι ένα βασικό συνέργημα για την επιτυχή διεξαγωγή συραγωγήσεως. Αποτελεί μία προέκταση του χεριού μας που δεν κτυπά αλλά καθοδηγεί τον Ίππο κατά την διεύθυνση και την ταχύτητα συμπράττοντας με το κυρίως συνέργημα του συραγωγέως.

     Η μάστιγα χρησιμεύει για να οδηγεί τον Ίππο προς τα εμπρός, να επιταχύνει τον βηματισμό του,να τον απομακρύνει από το κέντρο του Ιππευτηρίου σύμφωνα με μία συχνή τάση των συραγωγούμενων Ίππων και, βεβαίως, να τον σταματά.

     Υπερβολική και αλόγιστη χρήση της μάστιγος εκνευρίζει τον Ίππο, τον αναγκάζει να επιταχύνει τον βηματισμό του πέραν του επιθυμητού και τον προδιαθέτει σε φυγή μέχρις αφηνιασμού. Για τον λόγο αυτό, η μάστιγα δεν πρέπει να αναλαμβάνεται ανά χείρα πριν ο Ίππος καταστεί υπάκουος στην φωνή του συραγωγούντος, κάτι που προϋποθέτει υπομονητική εκγύμναση με χρήση απλού μαστιγίου το οποίο χρησιμοποιείται και πάλι ως δείκτης και όχι ως μέσο εξαναγκασμού ή τιμωρίας του Ίππου.

     Κατά την συραγώγησή του ο Ίππος δεν πρέπει ούτε να βλέπει ούτε να ακούει την μάστιγα αλλά θα πρέπει να την διαισθάνεται διαρκώς πίσω από τους ταρσούς του.


     Ένα από τα βασικά κατασκευαστικά λάθη είναι η προσαρμογή στο άκρο της μάστιγος ενός επιπρόσθετου μήκους σχοινιού  λεπτότερο από το κυρίως σώμα της (βλέπε φωτογραφία μετωπίδος). Αυτό το καταληκτικό σχοινί, συχνά και χωρίς την πρόθεση του συραγωγούντος, παράγει οξείς κρότους (στράκες) οι οποίοι προξενούν ταραχή στον Ίππο και αυτό το επεσήμανε ο μεγάλος Γάλλος Εκπαιδευτής και συγγραφέας Ιππικής Ακαδημίας της Saumur, o Comte Raoul de Gontaut-Biron στο μνημειώδες σύγγραμμά του "TRAVAIL A LA LONGE E DRESSAGE A L' OBSTACLE" (Εργασία δια του συραγωγέως και δεξιοτεχνία προς το εμπόδιο). Δυστυχώς, η "δυτική ιππασία" είναι τόσο "ξεροκέφαλη" που παρά το ότι τα πάντα είναι από ...αιώνων κοινός τόπος, αυτή εξακολουθεί στο μονοπάτι των σταθερά επαναλαμβανόμενων στερεοτυπικών ...λαθών!

     Η μάστιγα κρατείται με την λαβή μέσα στην παλάμη του συραγωγούντος, με το χονδρό μέρος εξερχόμενο προς τα επάνω και με τα νύχια των δακτύλων στραμμένα προς τα δεξιά ή αριστερά, αναλόγως του χεριού που την κρατάμε. Δηλαδή, αν ο Ίππος συραγωγείται προς τα δεξιά, εκείνος που συραγωγεί θα κρατά τον συραγωγέα στο δεξί χέρι του και την μάστιγα στο αριστερό και αντιστρόφως.

     Αυτές τις ημέρες κατά τις οποίες οι μαθητές μας εκπαιδεύονται και στην συραγώγηση καλόν είναι να έχουν υπ΄όψη τους τα παραπάνω γενικά περί μάστιγος η οποία αποτελεί μόνον μία από τις παραμέτρους της συραγωγήσεως. Τις υπόλοιπες παραμέτρους θα τις αναλύσουμε εν συνεχεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.