Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΜΙΚΡΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΙΠΠΕΙΣ
2


     Oι περισσότεροι των μαθητών μας ξεκίνησαν ήδη να προσεγγίζουν τον πλέον δύσκολο από τους βηματισμούς : τον ανακουφιστικό τροχασμό (rising trot). Bεβαίως η πρακτική εξάσκηση σ' αυτόν τον βηματισμό δεν μπορεί να γίνει με κανέναν άλλο τρόπο αλλά, όπως όλη η ιππασία, μόνον ...εφίππως! Επειδή όμως, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές μας (αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη του Ιστολογίου μας) να προετοιμασθεί εκ του εδάφους ώστε να εξοικονομήσει και χρόνο και χρήμα, παρουσιάζουμε εν συνεχεία μία άσκηση που βελτιώνει τον Ιππέα εκ του εδάφους στον ανακουφιστικό τροχασμό.


(a) Σταθείτε κάθετα με τα πόδια ανοικτά σε διάσταση περίπου 60 εκτμ. και τους ώμους σε ευθεία.

(b) Κλείστε τις γωνίες των γονάτων σας (βαθύνετε το κάθισμά σας) μέχρι να παραλληλισθούν οι κνήμες σας.

(c) Διατηρώντας το κάθισμά σας ως έχει και τις κνήμες να σχηματίζουν μία νοητή κάθετη γραμμή από το μέσο του γόνατος έως το φαρδύτερο σημείο του πέλματος, χαμηλώστε ελάχιστα το κάθισμά σας και κλίνετε ελάχιστα προς τα εμπρός τον κορμό σας ώστε να διατηρηθείτε εν ισορροπία.

(d) Από την θέση που βρίσκεσθε τώρα, ανοίξτε λίγο τις γωνίες των γονάτων σας ανεβάζοντας την έδρα σας έως πέντε εκτμ. εκτείνοντάς την και προς τα εμπρός.

(e) Ξαναχαμηλώστε την έδρα σας επανερχόμενοι στη στάση (c) και συνεχίστε επαναλαμβάνοντας ρυθμικά τις στάσεις (c)-(d) εναλλάξ.   

     Όσοι μαθαίνετε τον ανακουφιστικό τροχασμό, έχετε υπ΄όψη ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά απαιτητικό βηματισμό ο οποίος έχει πολλές και λεπτές παραμέτρους.

     Συνοπτικώς, θα λέγαμε ότι θα πρέπει να βρίσκεστε στο "σωστό πόδι", δηλαδή να ανασηκώνεστε όταν το εμπρόσθιο εσωτερικό πόδι του Ίππου πατά στο έδαφος, να μην ανασηκώνεστε ούτε απότομα ούτε πολύ από την σέλλα (διότι κινδυνεύετε από πτώση), κατά το ανασήκωμα να διατηρείτε ελάχιστα προς τα εμπρός τον κορμό, να επιστρέφετε στο κάθισμά σας ήρεμα (για να μην ενοχλείτε τον Ίππο κατά την "προσγείωση"), να διατηρείτε σταθερά το βλέμμα (αυχένας) προς την κατεύθυνση που κινείσθε, να διατηρείτε σταθερή επαφή των ηνιών με την στομίδα (αν χρησιμοποιείτε στομίδα), να διατηρείτε σταθερά την θέση των ποδών στους αναβολείς (αν χρησιμοποιείτε αναβολείς) χωρίς μετακινήσεις και με την φτέρνα πάντα προς τα κάτω και όλα αυτά παρακολουθώντας τον "ρυθμό" τροχασμού του Ίππου σας! Χωρίς να θέλω να τρομάξω τους μαθητές μας, ο ανακουφιστικός τροχασμός είναι κάτι σαν τη παρακάτω φωτογραφία : δύσκολη "φάση", πολύ ...δύσκολη, αλλά τελικώς, ευχάριστη! Δείτε τον καλόγηρο πως χαμογελά...


     Πέραν αυτών, μία εξαιρετική σωμασκητική διαδικασία για τον Ιππέα είναι η εκτέλεση ανακουφιστικού τροχασμού άνευ αναβολέων, δηλαδή, με μόνη βοήθεια για το ανασήκωμα την ενέργεια των προσαγωγών. Ο ανακουφιστικός τροχασμός άνευ αναβολέων για τον Ιππέα σημαίνει ανάπτυξη της ισορροπιστικής ικανότητος στην οποία συντελούν οι καλά γυμνασμένοι προσαγωγείς. 

     Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.