Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΣΙΟ "ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΡΕΚΑΣ"

 ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΣΙΟ "ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΡΕΚΑΣ"


     Χωρίς τους Ευεργέτες και Φίλους της, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν θα μπορούσε καν να υπάρξει και την φορά αυτή ακόμη ένας Ευεργέτης της Ομάδος μας προέβη σε μιαν ευγενή δωρεά 74 σημαντικών βιβλίων σχετικών με τον Ίππο και την Ιππική τα οποία αποτελούν πολύτιμα βοηθήματα για την βελτίωση της ιππικής μας Παιδείας. Και αυτό το πολύτιμο, έντυπο, εκπαιδευτικό υλικό, επίσης ευγενικά χέρια Φίλων της Ομάδος μας βοήθησαν να το μεταφέρουμε στην Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" προκειμένου να το εντάξουμε στα ήδη υπάρχοντα βοηθήματα τα οποία υποστηρίζουν το έργο μας και διευρύνουν τις γνώσεις των εκπαιδευομένων μας.


     74 εκδόσεις κορυφαίων εκδοτικών οίκων ειδικευμένων στην ιππική βιβλιογραφία αυτά τα 74 "διαμάντια" γνώσεων (J. A. Allen, Cadmos, Inapa κλπ) με τις υπογραφές κορυφαίων συγγραφέων (Alois Podhajsky, Nuno Oliveira, Sylvia Loch κλπ), σε άριστη κατάσταση, προστίθενται σε μια Βιβλιοθήκη ιππικού αλλά και τοξευτικού περιεχομένου και τίθενται στη διάθεση των "Ελλήνων Κενταύρων" (όπως και τα υπόλοιπα περιεχόμενα αυτής της Βιβλιοθήκης) προσδοκώντας όχι μόνον την επαύξηση των γνώσεών μας αλλά, κυρίως, την βελτίωση του παιδευτικού μας ήθους ως μιας Ομάδος της οποίας ο Ιδρυτής έχει αντικαταστήσει το ατυχές "δει δε χρημάτων" δια του "δει δε Παδείας"!


     Πολλά από τα δωρηθέντα βιβλία καλύπτουν πλήρως ζητήματα υγείας και ευζωίας του Ίππου, κάτι το οποίο για τους "Έλληνες Κενταύρους" προέχει αφού αποβλέπουμε πρωτίστως στην ευημερία του αγαπημένου μας Δασκάλου και συνεργάτη Ίππου.


     Αρκετά από τα βιβλία αυτά αναφέρονται σε παραμέτρους που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβιώσεως και εργασίας του Ίππου.

     Μια σειρά ολοκληρωμένων μελετών σταυλικών εγκαταστάσεων περιέχεται σε κάποια άλλα από αυτά τα βιβλία που απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στην τεχνητή "κατοικία" του Ίππου. 


      Και έπονται τα βιβλία Ιππασίας με πρώτα αυτά τα οποία αποτελούν αποθησαύρισμα των γνώσεων και της εμπειρίας μεγάλων Δασκάλων - Ιππέων.


      Πολλά και τα βιβλία της αμιγούς εκπαιδεύσεως στην Ιππασία, με την δική του προσέγγιση το καθένα.


     Επίσης, πολλά και τα vade mecum εκπαιδεύσεως νεολέκτου Ίππου, τομέας ιδιαιτέρως ενδιαφέρων για την Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων".


    Τίτλοι με προσεγγίσεις για τον Ίππο, την τυπολογία και τις ιδιαιτερότητές του, εν μέσω αυτών...


     Βεβαίως, αρκετά βιβλία αφιερωμένα στην υψηλή τέχνη της εκτροφής του Ίππου ...


     Και αρκετά από αυτά αφιερωμένα στη ράτσα των Lusitano! Διότι ο ευγενής Έλληνας Ευεργέτης μας υπήρξε ένας επιτυχημένος εκτροφέας Ίππων Lusitano στην Πορτογαλία επί πολλά χρόνια, ένας αφιερωμένος ρέκτης της Ιππικής και της Ιπποτροφίας που παρήγαγε τετράποδα "Έργα Τέχνης" όπως τα απολαύσαμε σε φωτογραφίες που μας μάγεψαν. Ένας ανιδιοτελής ευπατρίδης, οραματιζόμενος την ευημερία του ζώου υπεράνω υλικών μικροτήτων, αυτός είναι ο Ευεργέτης της Ομάδος μας Χάρης Τσιρέκας προς τον οποίον, οι "Έλληνες Κένταυροι" είμαστε ευγνώμονες για την ευγενική του γενναιοδωρία! 


     Και αυτά τα 74 βιβλία τα οποία ήδη κατεγράφησαν, πλέον, θα αποτελούν αυτοτελές σώμα στην Βιβλιοθήκη μας διότι δεν θα θέλαμε ποτέ να διασπασθεί η ενότητα της προελεύσεώς τους, εγκαθιστάμενα σε ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης μας, στο ΄"Βιβλιοστάσιο Χάρης Τσιρέκας" μέσα στο οποίο δεν θα εναποτεθούν, μόνον, τα γνωστά προστατευτικά χάρτου αλλά και η ευγνωμοσύνη μας προς τον φίλιππο Ευεργέτη μας!


     Αξίζει να αναφερθεί δε, ότι, παραλλήλως με τα δωρηθέντα βιβλία, κοντά τους βρίσκονται τα κύπελλα, τα μετάλλια και οι ροζέτες που κατέκτησε ο Χάρης Τσιρέκας ως αθλητής υπερπηδήσεως εμποδίων σε αγώνες.


     Και, βεβαίως, μαζύ με όλα τα παραπάνω και το κύπελλο της βραβεύσεώς του ως εκτροφέως Lusitano  


     ΥΓ: Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ξημέρωμα και κάποιοι ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς το Ιππευτήριο των "Ελλήνων Κενταύρων" όπου και σήμερα θα ανελίξουν την Ιππική, θα βοηθήσουν νέους Ανθρώπους να υπηρετήσουν ακόμη καλύτερα τον Ίππο και να στηρίξουν την ευημερία του ακόμη και υπό τις δυστοκότατες οικονομικές δυνατότητες της εποχής μας, τηρώντας τις πλατωνικές αριστοκρατικές Αξίες αλλά και την ασκητικότητα των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως οι οποίοι αποτελούν τα ινδάλματα αυτής της Ομάδος. Χωρίς τίποτε το ιδιαίτερο, τίποτε το σπουδαίο, κάποιοι καταφέρνουν να υπογραμμίζουν ότι δεν είναι το χρήμα "εργαλείο" όπως εσφαλμένα νομίζεται, αλλά η Παιδεία της ψυχής. Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" καταφέραμε να ακυρώσουμε το "Δει δε χρημάτων" ανελίσσοντάς το σε "Δει δε ΠΑΙΔΕΙΑΣ!". Και με την ευγενή δωρεά του Χάρη Τσιρέκα προς την Βιβλιοθήκη μας, φάνηκε ότι έχουμε διακεκριμένους συναντιλήπτορες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.