Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΑ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ 10/Χ/2016


     Με μεγαλύτερη της αναμενόμενης συμμετοχή, ολοκληρώσαμε σήμερα την εκδήλωσή μας "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΑ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ" στη Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", ιππεύοντας και τοξεύοντας με μία Ούνικη σέλα.


     Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον Ιδρυτή των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» μία ημίωρη εισαγωγή για το ιστορικό της εμφανίσεως της σέλας και των αναβολέων καθώς και τον χρηστικό προορισμό των τελευταίων.


     Έγινε μία ιστορική αναδρομή στο εφίππιο των Ασσυρίων (700 π.χ.χ.), στα ενισχυμένα εφίππια του Pazyryk του οροπεδίου Ukok της οροσειράς Altai (500-400 π.χ.χ.), στα εφίππια του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις σέλες με την πρώτη αστράβη (ξύλινη) της δυναστείας Han της Κίνας (200 π.χ.χ.) , στη τετρακέρατο ρωμαϊκή σέλα με ξύλινη αστράβη  (100 π.χ.χ.), στην εμφάνιση του αναβολέως με μορφή λωρίου στην Ινδία (2ος αι. π.χ.χ.) και στη πρώτη εμφάνιση μεταλλικού αναβολέως επί δυναστείας Jin της Κίνας (302 μ.χ.χ.).


     Ακολούθησε μία συγκριτική παρουσίαση μιας «δυτικής» σέλας και μιας σέλας της στέπας με αντίστοιχα εποπτικά μέσα επί των οποίων κατεδείχθησαν τα κύρια σχεδιαστικά σημεία, η σημασία τους  και η ορολογία τους ώστε οι παριστάμενοι να εννοήσουν βασικές σχεδιαστικές διαφορές οι οποίες καθορίζουν πολύ περισσότερα της απλής προσεγγίσεως της Ιππικής τέχνης.


     Εν συνεχεία ο Ιδρυτής της Ομάδος ανέπτυξε το, εκ της συγκριτικής μελέτης των σελών, πόρισμα της «Υψηλής προσθίας Αψίδος» η οποία αποτελεί σχεδιαστικό τεκμήριο των σελών των ιππικών λαών, όχι μόνον ιππικώς αλλά και κοινωνιολογικώς ως συνιστώσα παράμετρο αποτιμήσεως της κοινωνικής ψυχολογίας των λαών.



     Ο αναπληρωτής Αρχηγός Ομάδος Μηνάς Α. Τσομπανιάν, κατόπιν, ανέλαβε την φροντίδα να οργανώσει την υλοποίηση του πρακτικού προγράμματος, ενώ ο Συνασκούμενος Γεώργιος Μυλωνόπουλος ανέλαβε να μυήσει στη Τοξοβολία τους, εκτός Ομάδος, αγαπημένους επισκέπτες μας οι οποίοι επρόκειτο να ιππεύσουν και να τοξεύσουν. Και όσο οι επισκέπτες μας συνέχιζαν τη μύησή τους στη Τοξοβολία, οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» άρχιζαν να απολαμβάνουν την σέλα της στέπας εν κινήσει και τοξεύσει.


     Πλην του αναπληρωτή Αρχηγού Ομάδος, όλοι οι άλλοι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» σήμερα δοκίμαζαν για πρώτη φορά αυτή τη σέλα (κατασκευής "KASSAI") μιας και, όπως είναι γνωστό στην Ομάδα μας μόνον οι διαπεπιστευμένοι Εφιπποτοξότες δικαιούνται του προνομίου της χρήσεως σέλας, γενικώς.


     Παρά ταύτα, ενώ όλοι εδήλωσαν –κατ’  αρχήν- δυσκολία στην εφίππευση και αφίππευση λόγω του ύψους των αψίδων, ομοφώνως παρεδέχθησαν ότι η σέλα της στέπας είναι μοναδική για την εξασφάλιση της ευσταθείας του Ιππέως.


     Κανένα από τα Μέλη μας δε συνάντησε την οιανδήποτε δυσκολία ασφαλούς «καθίσματος» και όλοι διεπίστωσαν ότι ακόμη και στη περίπτωση μιας αιφνιδιαστικής ανορθώσεως ή άλλης αποσταθεροποιητικής αντιδράσεως του Ίππου ο Ιππέας αντιμετωπίζει ελάχιστες πιθανότητες εξόδου από την σέλα λόγω των ανεπτυγμένων (εμπροσθίας και οπισθίας) αψίδων της σέλας.


     Οι τοξευτικοί χειρισμοί των μαθητών μας υπήρξαν άψογοι και, ακόμη και οι πλέον αρχάριοι επέδειξαν ικανοποιητική εικόνα χειριστή του Τόξου.


     Η ολοκλήρωση της μυήσεως στην Τοξοβολία των επισκεπτών μας, σύντομα μας έφερε κοντά μας αρκετά αξιόλογα παιδιά αλλά και μεγαλυτέρους οι οποίοι εφίππευσαν και απέδειξαν ότι η Ιππική και η Τοξοβολία είναι δεξιότητες εγγεγραμμένες στο ανθρώπινο «DNA» επί σειρά αιώνων.


     Οι επισκέπτες μας οι οποίοι είχαν για πρώτη φορά την εμπειρία της Έφιππης Τοξοβολίας και, βεβαίως, της σέλας της στέπας, υπήρξαν υποδείγματα άμεσης εκτελέσεως των οδηγιών του αναπληρωτή Αρχηγού Ομάδος ο οποίος τους συνόδευε και τους βοηθούσε στη σωστή  ίππευση και τόξευση.


     Όλοι, ασχέτως, ηλικίας υπήρξαν άψογοι και όχι μόνον…


     Κάποιοι εξ αυτών μας εξέπληξαν και με την εν κινήσει ευστοχία τους καθώς και με την ιδιαιτέρως ευχάριστη διάθεσή τους παρά τον αιφνιδιασμό αυτής της, ισορροπιστικώς, πολύ ξεχωριστής, πρώτης, εμπειρίας.


     Η Ομάδα των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» νοιώθει υπερήφανη σε κάθε παρόμοια εκδήλωσή της όταν ανακαλύπτει νέα Ελληνόπουλα με αυτοπειθαρχία και δεξιότητες, θεωρώντας ότι η παιδαγωγική της Πολεμικής Αρετής αποτελεί την πανάκεια μιας ουσιαστικής εγγυήσεως για κοινωνική επιβίωση.


     Και γι αυτά τα νέα Ελληνόπουλα, αξίζει κάθε επένδυση προσπαθειών αλλά, κυρίως, ελπίδων, με την βαθύτατη επίγνωση ότι αυτή η «γενιιά», αδικήθηκε, από τις προϋπάρξασεις, χωρίς καμία τύψη, με αποτέλεσμα σήμερα να κείται περιθωριοποιημένη στο έλεος της καφετέριας και των σαθρών τηλεοπτικών “realities” αντί να αναδεικνύεται η ζωογόνος αλκή της στα Ιππευτήρια και στα Γυμναστήρια.



     Ένα ιδιαιτέρως γόνιμο Σάββατο ολοκληρώθηκε για τους «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ» και τους αγαπημένους μας φίλους στη Κοιλάδα μας, ευχόμενοι να επαναληφθεί σύντομα η χαρά της επανασυναντήσεως τέτοιων χαρακτήρων και ικανοτήτων σε μέλη μιας κοινωνίας υπό –δυστυχώς!- κατάρρευση!


Πλήρες φωτογραφικό λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.