Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ...



     Δεν χρειάζεται να είσαι παιδί για να μάθεις Ιππασία, η Ιππασία θα σε κάνει ...παιδί ειδικά με μαθήματα που εξελίσσονται σε Τέχνη όπως την δίδαξαν κάποτε οι Κένταυροι και την κατέγραψε ο Ξενοφών!


     Η νέα Εκπαιδεύτρια (υπό επίβλεψη) των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Χαρά, έδειξε πια ότι γι αυτήν η διδασκαλία της Ιππικής αποτελεί Τέχνη και μάλιστα Υψηλή! Παρά την μόνιμη ...τετράποδη ενόχληση του Ιππευτηρίου, δηλαδή, τη χαδιάρα γάτα Νεκταρία η οποία νομίζει ότι όποτε μπαίνουμε στο Ιππευτήριο το κάνουμε για να τη χαϊδέψουμε, η Χαρά αφοσιώνεται στο μαθητή της και προσπαθεί, όσο πιο παραστατικά γίνεται, να μεταδώσει το περιεχόμενο του εναρκτήριου μαθήματος που είναι ο Κύκλος Προσεγγίσεως. Χωρίς να αρκείται, απλώς, στον προφορικό λόγο, η Χαρά θα βρεθεί να σχεδιάζει στο έδαφος ό,τι χρειασθεί να γνωρίζει ο μαθητής της για τον Κύκλο Προσεγγίσεως και χάρη σ' αυτή την αφοσίωσή της, πάντοτε οι μαθητές της κατανοούν κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό το τόσο σημαντικό εισαγωγικό μάθημα όχι μόνον για τον αρχάριο αλλά και για τους προχωρημένους.


     Η Χαρά όχι μόνον δε θα κουραστεί να εξηγεί δια ζώσης κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια αλλά θα σχεδιάσει στο χώμα αυτό που θέλει να μεταδώσει. Η εκ μέρους της καλή ανατομική εννόηση του Ίππου την βοηθά ώστε συχνά τα επί γης σχέδιά της να μοιάζουν με τις παλαιολιθικές σπηλαιογραφίς της ...Lascaux κάνοντας όλους μας, κατόπιν, να αποφεύγουμε να τις πατήσουμε από σεβασμό στο ...εικαστικό αποτέλεσμα!


     Έτσι, ο μαθητής θα κατανοήσει και θα εκτελέσει σωστά τον Κύκλο Προσεγγίσεως αποσπώντας την συνεργασιμότητα του Ίππου ως Αρχηγός του πριν προχωρήσει στην Εργασία Εδάφους που λέγεται Ρυταγώγηση. 


     Πράγματι, η επιτυχία του Κύκλου προσεγγίσεως είναι αφετηρία της επιτυχίας κάθε αρχαρίου ώστε να προχωρήσει σωστά και γρήγορα στην Ιππασία. Και στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αυτό είναι κανόνας, ασχέτως ηλικίας του μαθητού. Και η πρώτη επιτυχής ίππευση γίνεται πράξη αμέσως, από την πρώτη κιόλας εφίππευση, με το σώμα του μαθητή να βρίσκει το τέλειο κάθισμά του και την ψυχή του την καλύτερη χαλάρωση.


     Σε λίγο, ο πρωτοείσακτος μαθητής θα μας χαρίσει τα πρώτα του χαμόγελα κι αυτό ακριβώς είναι για μας η ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος μας αρχάριος θα συνεχίσει απρόσκοπτα την εκπαίδευσή του απολαμβάνοντας καθημερινώς, ολοένα και περισσότερο, τον Ίππο και την Ιππική!


     Στα σημερινά μαθήματά μας ίππευσαν για πρώτη φορά και δύο πρωτοείσακτοι και οι δύο με την ίδιαν επιτυχία, με το ίδιο κέφι και κυρίως και οι δύο επιστρέφοντας στη παιδική ηλικία, αν κρίνουμε την ωραία διάθεσή τους σε όλη την διάρκεια του μαθήματός τους.


     Και μιλώντας για "ωραία διάθεση" εννοούμε αυτό που δείχνει η φωτογραφία, τον αγαπητό μας Γεώργιο να μας χαιρετά ευχάριστα από την πρώτη στιγμή που ο Ίππος του ξεκινά για να τον ταξιδέψει στο πανέμορφο ταξίδι της Ιππασίας!


     Βεβαίως, στα υποδειγματικά σημερινά μαθήματα των αρχαρίων μας δεν συνέβαλε μόνον ο πανέμορφός μας "Ντόρτζε Τσαγκ" και η Εκπαιδέυτρια Χαρά αλλά και ο νέος Ιππέας Χρήστος ο οποίος βοήθησε σημαντικά με την συμβολή του στη ρυταγώγηση του Ίππου με τους αρχαρίους στη ράχη του. Στιγμή πολύ σημαντική και ο Χρήστος, απ΄ ό,τι έδειξαν όλες οι φωτογραφίες του μαθήματος, εξετέλεσε την αποστολή του με εξαιρετική αυτοσυγκέντρωση και συντονισμό με τον Ίππο, βοηθώντας μαθητές και Εκπαιδεύτρια.


     Και όπως αποτελεί κανόνα, η αλληλοσυνεργασία των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", αυτής της ευγενούς "Οικογενείας" σε χρόνια ...αγενή και πέτρινα, επεκτάθηκε ώστε τα μαθήματα να συνεχισθούν με τον Χρήστο εκπαιδευόμενο σε Συραγώγηση από την Χαρά και ...αντιστρόφως! 


     Διότι, στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" Εκπαιδευτές κι Εκπαιδευόμενοι, απλώς, συνεχίζουν να εκπαιδεύονται από κοινού ισοβίως, θεωρώντας ότι η Ιππική είναι ανεξάντλητη. Κι αυτή η σεμνή προσέγγιση της Υψηλής Τέχνης που ονομάζεται Ιππική αποτελεί και την εγγύηση για την διατήρηση του μηδενικού δείκτη ατυχημάτων κατά την λειτουργία της Ομάδος μας.


     Κι όσοι αναρωτιούνται τι , επί τέλους κάνει ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκος;... Μα τι άλλο, από το να ιππεύει καθημερινώς περισσότερους από 15 διαφορετικούς Ίππους ώστε να τους κρατά "ετοιμοπόλεμους" ως Ίππους Σχολής, Έφιππης Τοξοβολίας και Αγώνων. Η αγάπη του προς τον Ίππο και την Ιππική αλλά και οι υψηλές ικανότητές του τον αξίωσαν, πάρα πολύ γρήγορα, να μετατρέψει σε επάγγελμα το χόμπυ του κάτι για το οποίο ο ίδιος δείχνει να είναι ευτυχής αλλά και ικανοποιημένος από τους βοηθούς του Εκπαιδευτές των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!


     Ο ίδιος ποτέ δεν παραλείπει να εφαρμόζει τα όσα προβλέπει η εκπαιδευτική "φιλοσοφία" της Φυσικής Ιππικής προς βελτίωση των Ίππων μας...


...όπως δεν παραλείπει ποτέ και να θέτει σε δοκιμασία τους νέους Ιππείς σαν καλή ώρα που πλησιάζει επίτηδες τη φοράδα του στον επιβήτορα που συραγωγεί ο νέος Ιππέας μας Χρήστος, για να "τσεκάρει" αν ο τελευταίος μπορεί να τον ελέγξει αποτελεσματικά! Τι να κάνουμε, Αρπάλυκος είναι αυτός, γνήσιος "γιος του μπαμπά του"...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.