Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

"ΜΑΡΑΘΩΝ 2500 ΧΡΟΝΙΑ"
ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 


Mε αφορμή την επέτειο των 2500 χρόνων
από την Μάχη του Μαραθώνος
και με χρηματοδότηση
Ελλήνων Ομογενών της Αυστραλίας,
ο σκηνοθέτης Ευάγγελος Μυγδάλης
ολοκλήρωσε τα γυρίσματα
ενός ιστορικού  documentaire με τίτλο
"ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2500 ΧΡΟΝΙΑ".
Στην ιστορική αυτή παραγωγή συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και, βεβαίως και η
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ"
παρέχουσα, ευγενώς, πληροφορίες σχετικές με την Ιππική Tέχνη και την Τοξοβολία της εποχής,
εκείνης της κοσμοϊστορικής αναμετρήσεως.

Ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Αντικατζίδης

     Η συμμετοχή της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" έγινε δια της παρουσίας του Αρχηγού της Ελληνικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας "ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ KASSAI" , Εφιπποτοξότη Αριστοτέλους Η. Καλέντζη, ο οποίος διεκπεραίωσε όλες τις σκηνές ιππεύσεως του σεναρίου και παρουσίασε "on camera" λεπτομέρειες για την Ιππική Τέχνη και την Τοξοβολία των αρχαίων Ελλήνων και Περσών.


Ο Εφιπποτοξότης Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης

     Κατ' αρχήν, ο Ίππος που θα εχρησιμοποιείτο ήταν ο Ίππος της Ομάδος μας, ευάγωγος μεν κι εκπαιδευμένος, αλλ' όχι για το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον "studio" και, μάλιστα, ενός κλειστού και σκοτεινού "green box", όπως προεβλέπετο από τεχνικής πλευράς. δηλαδή, ενός "πράσινου κουτιού" πολύ μικρών διαστάσεων, κινούμενος με τον αναβάτη του επί συγκεκριμένων κατευθύνσεων και στους τρεις βηματισμούς, ανάμεσα σε δυνατούς προβολείς και πολλούς τεχνικούς να κινούνται σε απόσταση αναπνοής, σαν σκιές, γύρω του!  Ο αναγνώστης που γνωρίζει από Ίππους, αντιλαμβάνεται πόσο αντίξοα είναι όλα αυτά για την ηρεμία του Ίππου..Η δυσκολία, όμως, δεν είχε να κάνει μόνο με το εν γένει περιβάλλον αλλά και με το είδος του πολύ ολισθηρού, λείου, δαπέδου επάνω στο οποίο ήταν αδύνατο ακόμη και το απλό βάδην του Ίππου μας.

Εφευρίσκοντας το ...απαιτούμενο!

     Μπορεί τα ζώα να είναι σοφά και να βρίσκουν απολύτως λειτουργικές λύσεις ώστε να απολαμβάνουν την διαβίωσή τους μέσα σε μία ήπια Φύση που δεν την καταστρέφουν, όμως, οι άνθρωποι κάνουν ακριβώς τα αντίθετα, όπως έκαναν και οι κατασκευαστές του υπερμοντέρνου "studio" που δεν έλαβαν καν υπ΄όψη τους την ολισθηρότητα των δαπέδων του, αρχής γενομένης από την εξωτερική ράμπα εισόδου, μέχρι το εσωτερικό δάπεδο. Έτσι, μόλις ο καλός μας Ίππος, ρυταγωγούμενος, προσπάθησε να βαδίσει στη ράμπα για να μπει στο "studio", άρχισε να γλιστρά δραματικά κινδυνεύοντας να πέσει και να χτυπήσει, χωρίς όμως να πανικοβληθεί, κάτι που δείχνει την απόλυτη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που τον συνόδευε! Παρά το πρώτο "γενναίο" σοκ, ο Ίππος μας εξακολούθησε να ακολουθεί τον άνθρωπο-συνοδό του μπαίνοντας στον εντελώς άγνωστο αλλά και τρομακτικό χώρο του σκοτεινού "studio" που το "τάραζαν" οι ανταύγειες των δυνατών προβολέων και εδώ ακολούθησε το δεύτερο "οδυνηρό" σοκ. Το τσιμεντένιο και λακαρισμένο δάπεδο του στενού αυτού χώρου, μετέτρεψε τον Ίππο σε ξέφρενο χορευτή που διέγραφε τρελλές ...πιρουέτες μη μπορώντας να σταθεί όρθιος ούτε και ακίνητος! Με ιδιαίτερη προσοχή, κόπο και πολύ καλή υποστήριξη από τον ρυτήρα, προσπαθώντας πάνω απ΄όλα να αποφύγουμε τον πανικό του (που το αποφύγαμε!) τον βγάλαμε εκτός "studio", στον ελεύθερο ...αέρα και ξεκινήσαμε μια σύνθετη επιχείρηση για να του παρέξουμε ευστάθεια και να υλοποιήσουμε τις ανάγκες του γυρίσματος μιας και οι "ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ KASSAI" δεν ανακόπτονται ούτε από την ανθρώπινη βλακεία την οποία πολλοί θεωρούν ως "ανίκητη"! 

Επιτόπιες λύσεις!


     Κόψαμε από ένα παλιό, κοινό, λάστιχο αυτοκινήτου τέσσερα "πέλματα" ίσα με τα πέλματα του Ίππου μας και τα στερεώσαμε προσεκτικά επάνω σ' αυτά με την βοήθεια ταινίας. Κατόπιν,  περιδέσαμε με ύφασμα τις οπλές και επιθέσαμε λάσπη, δίνοντας την εικόνα αυθεντικών στρατιωτικών ιπποσανδάλων , αν όχι τόσο εντυπωσιακών, όσο τα ...ολόχρυσα, αντίστοιχα, των Ημιόνων της συζύγου του Νέρωνος, Ποππαίας, αλλά εξίσου πιστά και , κυρίως, ευεργετικά για την πολυπόθητη ευσταθή κίνηση του μεγάλου, πλέον, ...σταρ-Ίππου μας, ο οποίος περνά περισσότερες ώρες στα plateaux παρά στα maneges!

Ο Εφιπποτοξότης Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης
παρουσιάζει την Τοξοβολία εκείνης της εποχής.

     Μετά από όλα αυτά, ο τετράποδος συνεργάτης μας όχι μόνον κινήθηκε ασφαλέστατα στο ολισθηρό δάπεδο του "studio" με τον ...Δάτι στην ασέλλωτη ράχη του, αλλά έκανε και τον σκηνοθέτη να φωνάξει από την χαρά του "Θαυμάσια!" μη πιστεύοντας ότι ένα τετράποδο, κινούμενο σε αυτό τον ερεβώδη στενό χώρο που τρομάζει ακόμη και αυτούς που τον έφτιαξαν, ανάμεσα από κινούμενες κάμερες, εκτυφλωτικούς προβολείς και καλώδια, θα μπορούσε να δώσει αυτό το σκηνικό αποτέλεσμα με τόσο πειθαρχημένη σκηνική παρουσία!

Στα στενά "όρια" του "green box"

     Εμείς οι  "ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ KASSAI" λέμε ότι τα ζώα είναι σοφά και οι Ίπποι μας, απλώς, μας ...επαληθεύουν! Και πρώτος απ΄όλους ο συγκεκριμένος για τον οποίο, κάποτε, ένας κορυφαίος πρωταθλητής υπερπηδήσεως εμποδίων τον χαρεκτήρισε..."ακατάλληλο"! Δεν πειράζει, εμείς θεωρούμε κάθε πλάσμα "κατάλληλο" και με αγάπη και σεβασμό, τολμάμε να το κοιτάζουμε στα μάτια! Έτσι, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτού του ιστορικού γυρίσματος ξεπερνώντας δυσκολίες που δεν φανταστήκαμε καν...

Σχέση αγάπης και συνεργασίας!

     Η avant premier δόθηκε στο κινηματοθέατρο "ΔΑΪΣ", στο Μαρούσι , μέσα στο γνωστό "κλίμα" της προεκλογικής σταλινομιζέριας αυτών των ημερών, λίγες μόνο ημέρες πριν τη παρωδία των επικείμενων δημοτικών "εκλογών". Εδώ διαπιστώσαμε ότι το σενάριο είχε "λεκιασθεί" με φαλκιδευμένες "υπέρ δημοκρατίας" απολογίες, ευθυγραμμιζόμενο με την περιρρέουσα μαζοκρατική παραζάλη των προεκλογικών ημερών που θα παρέλθουν και θα αφήσουν μια νέα κρούστα δημοκρατικότατης απογοητεύσεως στους επιλήσμονες ανεγκεφάλους. Όμως, από την προβολή του συγκεκριμένου έργου εμείς χαρήκαμε διότι   την κατάμεστη αίθουσα λάμπρυναν οι  εξαιρετικές "εικόνες" μάχης  ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος που κοσμεί την βίβλο των παγκοσμίων αναμετρήσεων, μεταξύ λαών υπερασπιζόμενων την έννοια της Φυλής και του Έθνους (Έλληνες) κι εκείνων που πολεμούν για έναν αδικαίωτο επεκτατισμό.

Αιχμές βελών από την μεγάλη Μάχη

     Επική, πράγματι, η μουσική επένδυση του Γιάννη Μαρκόπουλου, ανέδειξε το μεγάλο μήνυμα που δικαιώνει τον υπέρ Βωμών και εστιών Πόλεμο, τον "Πατέρα πάντων..." κατά Ηράκλειτο, αυτό το διαχρονικό καθήκον όχι μόνον των ανθρώπων αλλά όλης της Φύσεως, σε μια διαρκή ανέλιξη της ζωής!

Με τον σκηνοθέτη κ. Ευ. Μυγδάλη

     Τέλος, ο Αρχηγός των "ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ KASSAI" είχε την Τιμή να παρουσιάσει ένα σημαντικό αντικείμενο από την ιδιαίτερη σημασία που προσέδωσε ο Ηγέτης του Γ' Ράιχ Αδόλφος Χίτλερ και οι στρατιωτικές δυνάμεις του για την Μάχη του Μαραθώνος και, μάλιστα, σχεδόν αμέσως, μόλις οι Δυνάμεις του Άξονος εισήλθαν στην Ελλάδα. Από την προσωπική συλλογή του, ο Αρχηγός των "ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ KASSAI" παρουσίασε το ειδικό "ντοσιέ" από την αναβίωση της Μάχης και το επακολουθήσαν Αρχαιολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκαν από τους Ναζί, τον Σεπτέμβριο του 1941 στον αρχαιολογικό τόπο του Μαραθώνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.