Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΟΞΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΒΕΛΗ 
Και "τι" να αποφεύγουμε


     Η γνώση των διαδικασιών εξοικειώσεως του Ίππου με το Τόξο, τα βέλη και την τόξευση του βέλους είναι απαραίτητη για κάθε Εφιπποτοξότη και, επί 15 χρόνια, αυτή η γνώση παρέχεται συστηματικά στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" και πάντοτε με επιτυχία. Στην συνέχεια, ευγενώς προσφερόμενος και χρησιμοποιώντας Ίππο γνωστών αντιδράσεων, ο Αρχηγός των Παραρτημάτων των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος και Σχηματαρίου" Εκπαιδευτής Γ. Σταυριανόπουλος - Ιφικράτης μας παρουσιάζει μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν το "τι" πρέπει να αποφεύγουμε κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας εξοικειώσεως του Ίππου με το Τόξο, τα βέλη και την τόξευση.


     1. ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΕΩΣ


     Ουδέποτε προσδένουμε τον ρυτήρα απευθείας σε σταθερό αντικείμενο αλλά επί του σταθερού αντικειμένου προσδένουμε εύθραυστο σχοινάκι και επ΄ αυτού στερεώνουμε τον ρυτήρα ώστε εάν ο Ίππος ανησυχήσει και ανορθωθεί ή αφηνιάσει να απελευθερωθεί σπάζοντας το εύθραυστο σχοινάκι και όχι, ενδεχομένως τον αυχένα του. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην διαδικασία της εξοικειώσεως.


     Αντιθέτως, σε μια τέτοια διαδικασία ο Ίππος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελεύθερος ώστε να μην αισθάνεται εγκλωβισμένος ανησυχώντας αλλά και να μπορέσει να μας δείξει τις αντιδράσεις του ώστε να επαναλάβουμε την προσπάθεια εξοικειώσεως μέχρι σημείου να μην αντιδρά διόλου.


     2. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ 


     Για τους λόγους τους οποίους ήδη γνωρίζουμε από τον Κύκλο προσεγγίσεως και στην διαδικασία της εξοικειώσεως αποφεύγουμε να κοιτάμε τον Ίππο απευθείας στα μάτια.


     Αντιθέτως, τον προσελκύουμε προς το αντικείμενο της εξοικειώσεως με διάφορους τρόπους και με την γλώσσα του σώματος αφήνοντάς τον να πιστεύει ότι έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεών του.


     3. ΚΑΜΙΑ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΞΟ Ή ΒΕΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΠΠΟ


     Προκειμένου να εξοικειώσουμε τον Ίππο με τον εξοπλισμό της Έφιππης Τοξοβολίας (Τόξο, βέλη κλπ) δεν πρέπει να τείνουμε προς αυτόν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.


     Αντιθέτως, θα πρέπει να προηγηθούμε "αδιάφοροι" αφήνοντάς τον να μας ακολουθήσει ώσπου, σε κάποια στάση μας, να "ανακαλύψει" το αντικείμενο και με δική του πρωτοβουλία το ταυτοποιήσει μυρίζοντάς το. Όταν, μετά από επαναλήψεις βεβαιωθούμε ότι το αποδέχθηκε, τότε το αντικείμενο αυτό το φέρνουμε σε επαφή με όλο του το σώμα.




     4. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ


     Η επιφάνεια του εδάφους στο σημείο όπου διεξάγεται η εξοικείωση θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από επικίνδυνα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά σε έναν Ίππο που αποφασίζει να διαφύγει ενοχλημένος από την διαδικασία. Πολύ δε περισσότερο δεν θα πρέπει να αφήνουμε πεσμένα βέλη τα οποία μπορεί να πατηθούν με απρόβλεπτες συνέπειες στα πέλματα του Ίππου.




     5. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΝΙΕΣ ΚΑΤ΄ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ 


     Αν και αυτός ο τρόπος στερεώσεως των ηνιών παρατηρείται συχνά σε σταυλικές προσδέσεις, στην περίπτωση της εξοικειώσεως είναι απαγορευμένος διότι στην περίπτωση ανησυχίας του Ίππου, ακόμη και μικρής, η κίνηση των ηνιών εν σχέσει προς την θέση τους θα πολλαπλασιάσει τις αντιδράσεις του Ίππου με απρόβλεπτες συνέπειες.


     Αντιθέτως, η ενδεδειγμένη στερέωση των ηνιών για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι η εμφαινόμενη στην παραπάνω φωτογραφία (Εδώ, ο ρυτήρας αφέθηκε ελεύθερος μετά την διαπίστωση ότι ο Ίππος είναι απολύτως υποχειριασμένος). 


     Η εξοικείωση του Ίππου με το Τόξο, τα βέλη και τις τοξεύσεις (περί των οποίων δεν έγινε μνεία με την επιφύλαξη να γίνει σε μία, νέα, μελλοντική ανάρτηση αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία διότι από ένα λάθος μας μπορεί να προκληθεί σοβαρό ατύχημα ή να καταστεί ένας Ίππος μονίμως ακατάλληλος για Έφιππη Τοξοβολία ("κάψιμο"). Ωστόσο, ευχαριστούμε τον αγαπημένο μας Ιφικράτη για την προσφορά του φωτογραφικού υλικού που κατέγραψε ο φακός με την βοήθεια του ηρεμότατου Ίππου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.