Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ "KASSAI"
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΤΕΧΝΗ                          
     Η σημερινή επέτειος γενεθλίων του Δασκάλου μας Kassai Lajos μας εμπνέει να παρουσιάσουμε το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του, τη πασίγνωστη "Κοιλάδα" στο Kaposmérő της Ουγγαρίας, ώστε οι Έλληνες αναγνώστες μας να αποκτήσουν μιαν εικόνα του λίκνου της αναβιώσεως της Έφιππης Τοξοβολίας στη σύγχρονη εποχή.      Η κωμόπολη του Kaposvár είναι το πλησιέστερο συγκοινωνιακό κέντρο απ΄ όπου θα κατευθυνθούμε προς τη Κοιλάδα! Μια πεντακάθαρη και νοικοκυρεμένη, όπως όλες οι πόλεις της Ουγγαρίας, πάντα φιλόξενη για όποιον θα περάσει από αυτή, το ίδιο φιλόξενη με όλη την Ουγγαρία. Συχνά προτιμούσαμε να διανυκτερεύουμε στο ξενοδοχείο "Kapos" και διαλέγαμε ένα δωμάτιο προς τη κεντρική πλατεία, μη παραλείποντας να επισημάνουμε τη παρουσία μας με μία Ελληνική σημαία που τη φέρουμε πάντοτε μαζύ μας. 


     H Rákóczi út. είναι η δημοσιά που οδηγεί από το Kaposvár στο  Kaposmérő, περνώντας ακριβώς από μπροστά από τη χωμάτινη παρακαμπτήριο που θα μας οδηγήσει στη Κοιλάδα.     Οι Ούγγροι, πιστοί στις εθνικές τους Αξίες, επιμένουν στην αναβίωση της εθνικής γλώσσας τους η οποία αριθμεί ζωή 7.500 χρόνων, τη Rovásírás της οποίας η γραφή μοιάζει με τη ρουνική και δε διστάζουν να τη χρησιμοποιούν και στα επίσημα τοπωνύμια όπως κι εδώ, στο Kaposmérő, όπως ακριβώς τη βλέπουμε στη ακόλουθη φωτογραφία!


     Ο θυρεός της κωμοπόλεως του Kaposmérő δεν θα ήταν δυνατόν να μην υπενθυμίζει την απότιση φόρου Τιμής στο λαμπρό κάτοικό της, τον Kassai Lajos και την Έφιππη Τοξοβολία κι έτσι το άνω ήμισύ της είναι παραστατικό αυτής της αρχέγονης πολεμικής τέχνης της οποίας το παγκόσμιο λίκνο βρίσκεται εδώ.      Τα προσεγμένα "σήματα" του δήμου του Kaposmérő, σκαλισμένα σε τοπικό ξύλο, συντελούν κι αυτά στην όμορφη τοπική αισθητική αλλά και στην υπόμνηση της Έφιππης Τοξοβολίας που καλλιεργείται σε αυτή τη πολίχνη της νοτιοδυτικής Ουγγαρίας.
  

     Πλησιάζοντας στο νούμερο 122 της Rákóczi út. αριστερά μας, επί της δημοσιάς, θα μας υποδεχθούν οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου και του πρατηρίου πωλήσεων του Οργανισμού "KASSAI". Ένα πραγματικό "θησαυροφυλάκιο" για κάθε παραδοσιακό και έφιππο Τοξότη ο οποίος μπορεί να προμηθευθεί τα πάντα σε υπερπροσεγμένη ποιότητα και τιμές πολύ προσιτές.


     Μέσα στο πρατήριο θα σε υποδεχθεί μια ευγενέστατη Εφιπποτοξότρια η οποία αποτελεί και στήριγμα του Οργανισμού; η αγαπημένη μας και εξυπηρετικότατη Χριστίνα η οποία θα σπεύσει να μας ετοιμάσει ό,τι της ζητήσουμε ώστε προχωρώντας προς τη Κοιλάδα, πάντα για εκπαίδευση, να μη μας λείψει τίποτε.


     Αυτός ο χώρος, αν και εμπορικού, διατηρεί μια φιλική ατμόσφαιρα και αποτελεί συναντήσεως Εφιπποτοξοτών αλλά και παραδοσιακών Τοξοτών από όλο τον κόσμο! Παρά ταύτα εδώ εκτίθεται και ένα ιστορικό αντικείμενο το οποίο χάραξε τη πορεία του σύγχρονου παραδοσιακού τόξου.  


     Πρόκειται για τη λίμα με την οποία ο σημερινός παγκόσμιος Πρωταθλητής και τιμημένος Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών της πατρίδος του έφτιαξε το πρώτο του τόξο! Έκτοτε, πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν τα δημιουργήματα αυτής της λίμας αλλά (όπως και στο τόπο μας) οι "πολλοί" δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πρότυπα δε τα δημιουργούν τα εργαλεία αλλά τα "χέρια" υπό την καθοδήγηση των εγκεφάλων... Κι έτσι, τα τόξα "KASSAI" διατηρούν τη μοναδικότητά τους κι η συγκεκριμένη λίμα το ...σεβασμό μας στα όσα προσέφερε στη παγκόσμια Παραδοσιακή Τοξοβολία.


     Αφήνοντας πίσω μας, στη δημοσιά, το εργοστάσιο και το πρατήριο του Οργανισμού, παίρνουμε έναν χωματόδρομο για να κατευθυνθούμε πεζή μετά από 20 λεπτά στη Κοιλάδα. Εδώ το τοπίο γίνεται πραγματικά μαγευτικό, με το απέραντο "πράσινό" να σμίγει με το γαλάζιο του ουρανού αλλά και τις όχθες των πολλών και μικρών λιμνών που θα μας ξαφνιάζουν με την ομορφιά τους μέχρι να φθάσουμε στη πύλη της Κοιλάδος.


     Ένα μαγευτικό οικοσύστημα αποτελεί ολόκληρη η περιοχή στο τεράστιο επίκεντρο της οποίας εκτείνεται η Κοιλάδα του Οργανισμού "KASSAI" και αυτή η εικοσάλεπτη πεζοπορική διαδρομή από την ασφαλτοστρωμένη δημοσιά μέχρι τη πύλη του Οργανισμού διασχίζοντας αυτό τον χωματόδρομο είναι από τις πιο όμορφες πεζοπορικές εμπειρίες.


     Για τους εποχούμενους με τα αγροτικά τους οχήματα οι οποίοι, στην Ουγγαρία, σε παρόμοιες διαδρομές οδηγούν πολύ προσεκτικά, προειδοποιητικές πινακίδες για την ενημέρωση διελεύσεως ζωηρών ...ζαρκαδιών αποτρέπουν να συμβούν "δυσάρεστα".     Τα δυσάρεστα, όμως, δεν είναι μόνον τα πιθανά ατυχήματα των ζαρκαδιών αλλά και οι ...επιθέσεις από πλευράς λύκων (!) που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή, κυρίως τον χειμώνα και οι περαστικοί προειδοποιούνται για την ύπαρξή τους με ειδικές ανακοινώσεις ! Διότι σε μια φυσική περιοχή δεν υπάρχουν μόνον τα καλοδεχούμενα ζαρκάδια αλλά και οι ...συμπαθέστατοι λύκοι!


     Άλλωστε, ο μεγάλος Kassai Lajos δε θα μπορούσε να συνυπάρχει με τα όμορφα αλλά και με τα άγρια φυσικά πλάσματα όπως όμορφη και άγρια είναι και η τέχνη που αναβιώνει...


     Καθώς πλησιάζουμε στη Κοιλάδα, αν ήμασταν πάνω σε ένα εναέριο μέσο θα τη βλέπαμε από ψηλά να εμφανίζει μία εικόνα αρμονίας με απόλυτα αφομοιωμένα στο φυσικό περιβάλλον όλα τα αισθητικότατα κτίσματα που αποτελούν μοναδικά αρχιτεκτονήματα που συνδυάζουν τη Παράδοση αλλά και τις αισθητικές αντιλήψεις των Μαγυάρων.


     Ωστόσο, εμείς πλησιάζοντας από το χωματόδρομο τη πύλη εισόδου στη Κοιλάδα, θα ευχηθούμε να είναι προσβάσιμη αφού, συνήθως, μπροστά της κυκλοφορούν διάφορα κοπάδια (καλά φυλασσόμενα από κάθε ενδεχόμενο επιθέσεως λύκων...) δίνοντας ένα ιδιαίτερο βουκολικό "χρώμα" στο τοπίο.


     Η πύλη του Οργανισμού είναι πάντοτε φυλασσόμενη για λόγους ιστορικής Παραδόσεως και στο πλάι της βρίσκεται ένα οξυκόρυφο φυλάκιο με την αισθητική γιούρτας. Αυτός ο ρυθμός και συμβολισμός εντοπίζεται και σε εσωτερικά αρχιτεκτονήματα της κεντρικής αυλής.


     Το ίδιο γραφική και τον χειμώνα, η κεντρική πύλη, παραμένει το ίδιο λειτουργική και φρουρούμενη, αποκλείοντας την είσοδο κάθε ανεπιθύμητου.


     Μπαίνοντας στο κατοικίσιμο κομμάτι του απέραντος κτήματος που ορίζει την Κοιλάδα, παρατηρούμε στο κέντρο μία μεγάλη, βαθειά, τεχνητή λίμνη με νούφαρα να διαχωρίζει προς νότο τα κτίσματα και προς βορρά τους Σταύλους, ενώ οι Ίπποι κινούνται παντού απολύτως ελεύθεροι και τόσο καλά εκπαιδευμένοι ώστε, με μία εντολή του Kassai απ΄ οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, εκείνοι εγκαταλείπουν το σημείο τους για να βρεθούν καλπάζοντας μπροστά του.


     Μιλώντας για "κατοικίσιμο κομμάτι" αναφερόμαστε στο ίδιο το οίκημα που διαμένει ο Kassai, στο οίκημα των φιλοξενουμένων μαθητών του, στη κεντρική αυλή με την αίθουσα Τιμής και την κυκλική στεγασμένη τραπεζαρία των επισκεπτών, καθώς και στον οικίσκο των κοινόχρηστων τουαλετών.


     Η εικόνα του καμπύλου παραπέμπει στο συμβολισμό της στρογγυλής γιούρτας που ήταν η πατροπαράδοτη μεταφερόμενη κατοικία των μεταναστευτικών νομαδικών λαών, όπως οι προπάτορες των Μαγυάρων. Κι αυτή η εικόνα είναι εμφανής στη Κοιλάδα!     Εκτός, όμως, από τα σύγχρονα κτίσματα, στη Κοιλάδα δεσπόζει μία αυθεντική Καυκασιανή γιούρτα του ιθ' αιώνος την οποία ο Kassai έχει στήσει στο λόφο, απέναντι από το κυρίως κατοικίσιμο κομμάτι ώστε, μέσα σ΄ αυτή να αναβιώνονται οι Παραδόσεις φιλοξενίας και επικοινωνίας των Μελών του Οργανισμού αλλά και οι τελετουργικές συναντήσεις με σημαίνοντες φιλοξενουμένους.


     Μαύρες, πολεμικές, ιππουρίδες και κρανία υποδέχονται έξω από την είσοδο της γιούρτας τους προσερχομένους υπενθυμίζοντάς τους ότι εδώ κυριαρχεί το πολεμικό πνεύμα!


     Μέσα, απέναντι ακριβώς από την είσοδο της στρογγυλής γιούρτας καταλαμβάνει πάντοτε τη θέση του οικοδεσπότη ο Kassai και δεξιά του κάθονται οκλαδόν οι άντρες και αριστερά, ομοίως, οι γυναίκες, σύμφωνα με την εθιμοτυπία των νομαδικών λαών.


     Στο κέντρο της μουσειακής αλλά και χρηστικότατης γιούρτας, βράζει το φαγητό στο παραδοσιακό καζάνι με τον καπνό του να διαφεύγει προς τα πάνω από το σοφά σχεδιασμένο και ελεγχόμενο άνοιγμα της οροφής της γιούρτας.


     Μέσα σ΄ αυτή τη παραδοσιακή γιούρτα έχουμε βιώσει υπέροχες επικοινωνιακές στιγμές και, παρά τις δυσκολίες της γλώσσας, ποτέ δε θυμόμαστε να έχει διαμεσολαβήσει η οποιαδήποτε αδυναμία επικοινωνίας.


     Κι εδώ μέσα, θυμόμαστε πάντοτε μετά από μια δύσκολη εκπαιδευτική μέρα, να μας βρίσκει το βράδυ συναδελφωμένους και ευτυχισμένους ανταλλάσσοντας σκέψεις και συναισθήματα με το μόνιμο χαμόγελο του Kassai, ακόμη κι όταν δέχεται παράπονα κι επικρίσεις από οποιονδήποτε νοιώθει ότι θα πρέπει να του τα εκφράσει.


     Στις υπώρειες του λόφου, εκεί, στην αρχή της αγωνιστικής διαδρομής, βρίσκεται ακόμη ένα υπαίθριο ημιανοικτό, ξύλινο, παραδοσιακό στέγαστρο στο οποίο, συνήθως, γίνονται πρόχειρες συγκεντρώσεις κατά την διάρκεια των αγωνιστικών και προπονητικών ημερίδων.


     Από ψηλά, η αγωνιστική διαδρομή εμφανίζεται στα πόδια του λόφου όπου και η γιούρτα, με την αρχή της στο ένα άκρο με τη κυκλική "είσοδο" και το πέρας της στο αντίθετο άκρο. Στο μέσον βρίσκεται το επίσης κυκλικό άνοιγμα των στόχων.


     Η ακριβής αρχή της αγωνιστικής διαδρομής βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που τελειώνει το μικρό ξύλινο γεφυράκι, εκεί όπου αρχίζει το αμιγώς χωμάτινο μήκος, δίπλα από το παραδοσιακό ημιανοικτό στέγαστρο. Για να φτάσουν ως αυτή την αρχή της διαδρομής οι Ίπποι έρχονται κάτω από το γεφυράκι και το περνάνε στρέφοντας προς τα αριστερά ώστε να ανεβούν και πάλι στο ύψωμα, να διασχίσουν το γεφυράκι και να αναμείνουν στην άκρη του το σήμα για την έναρξη του αγωνιστικού καλπασμού τους.


     Στη φωτογραφία που ακολουθεί παρατηρούμε τους Ίππους να κινούνται δοκιμαστικώς στην αγωνιστική διαδρομή και δίπλα, χαμηλότερα, ένα ίχνος χωμάτινης διαδρομής από την οποία θα επιστρέψουν μετά τον αγωνιστικό καλπασμό τους και πάλι, κάτω από το γεφυράκι, για να ξαναπάρουν τη θέση τους στην αφετηρία.


     Εδώ τα πάντα είναι φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον. Τίποτε το ...οψίπλουτον και "κοσμικόν"! Οι πιστοί της Έφιππης Τοξοβολίας δεν θα καθίσουν σε "κερκίδες" ή ...πλαστικές καρέκλες, αλλά θα αφομοιωθούν από το χώμα και τη βλάστηση και ως μέρος του φυσικού τοπίου θα χαρούν τους καλπασμούς και τις τοξεύσεις των αγωνιζομένων! Διαφορετικά, υπάρχουν και ...γήπεδα!


     Ο κόσμος που καταφθάνει στη Κοιλάδα για να παρακολουθήσει τον Kassai και την Έφιππη Τοξοβολία δεν είναι διόλου περιστασιακός, αλλά ...παραδοσιακώς ...υποψιασμένος!


     Πρόκειται, κατά κανόνα, για νεαρούς Ούγγρους με σεβασμό στη πατρίδα τους και στις Παραδόσεις τους, νοιώθοντας υπερήφανοι για την Ιστορία τους και ευθαρσώς απαιτούντες τη δικαίωση του Έθνους τους έναντι των αδικιών που του επεφύλαξε η απάνθρωπη συνθήκη του Trianon. Στην Ουγγαρία, ο πατριωτισμός αποτελεί βασική ένδειξη πνευματικής υγείας, όπως πρέπει να είναι σε κάθε έθνος που θέλει να επιβιώσει εν μέσω εχθρών!


     Ένα παλιό διακοσμητικό γλυπτό μέσα στην υπέροχη βλάστηση δίνει μια παγανιστική εικόνα λατρευτικού συμβόλου, έτσι, ξαφνικά καθώς περιδιαβαίνεις την αχανή Κοιλάδα.


     Πριν από την έναρξη κάθε δραστηριότητος, οι Ίπποι οδηγούνται στην όχθη της λίμνης και αφήνονται να χαλαρώσουν. Το θέαμα, μοναδικό.


     Η "αετοφωλιά" του Kassai δεσπόζει στο χώρο έχοντας μία πλήρη θέα σε όλη του την έκταση. Μέσα η διακόσμησή του με φυσικό ξύλο και ξύλινα χειροποίητα έπιπλα αφήνει μία μοναδική αίσθηση στον επισκέπτη.


     Εδώ στο "ψήλωμα" ο αέρας είναι μοναδικός κι όλα ευωδιάζουν καθαρό οξυγόνο και καρποφόρα δέντρα.


     Δίπλα στον οικίσκο του Kassai, ένας μικρός βιολογικός κήπος που καλλιεργεί ο ίδιος για τις διατροφικές του ανάγκες αποτελεί ακόμη ένα φυσικό κόσμημα στο χώρο. 


     Στη κεντρική αυλή με το καμπυλωτό στέγαστρο και τους ξύλινους πάγκους με τα τραπέζια, λαβαίνουν χώρα όλες οι γιορτές και οι μαζικές συγκεντρώσεις της Κοιλάδος.


     Εδώ, κυριολεκτικώς, γίνεται το αδιαχώρητο, όταν καταφθάνουν επισκέπτες, τηλεοπτικά συνεργεία και διοργανώνονται εκδηλώσεις με επίκεντρο τον Kassai και την Έφιππη Τοξοβολία. Και η κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια αυτού του ημιανοικτού προαυλίου παραπέμπει στους νομαδικούς μεταναστευτικούς λαούς.


     Στο μέσον του ημιστεγασμένου κεντρικού προαυλίου μία παραδοσιακή βάση πυροστιάς διακοσμημένη με σκυθικούς γύπες παραμένει έτοιμη να υποδεχθεί το μεγάλο καζάνι με το "γκούγιας" των ομαδικών καλοκαιρινών αλλά και χειμωνιάτικων γευμάτων.


     Στο ίδιο κεντρικό προαύλιο και η είσοδος του παραδοσιακού κτίσματος που είναι η Αίθουσα Τιμής της Κοιλάδος, όπου γίνονται δεκτοί οι ξένοι και φυλάσσονται και τα τρόπαια του Οργανισμού.


     Οι αρμονικές αρχιτεκτονικές καμπύλες και η χρήση παραδοσιακών δομικών υλικών είναι κανόνας και γι αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα.


     Στην Αίθουσα Τιμής φυλάσσονται και οι ξύλινες πινακίδες του Οργανισμού "KASSA" με χαραγμένα επάνω τους τα ονόματα των στελεχών μεταξύ των οποίων και εκείνο του πρώτου Έλληνος μαθητή του Kassai Lajos και, κατόπιν, εκπροσώπου του Οργανισμού στην Ελλάδα. Αυτή η πινακίδα με τη χρονολογία "2006" ορίζει και την επίσημη αφετηρία της εισαγωγής της Έφιππης Τοξοβολίας αλλά και της Παραδοσιακής Τοξοβολίας στην Ελλάδα από τον Ιδρυτή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Στους τοίχους της Αίθουσας Τιμής, κρεμασμένες και οι επίσημες πανοπλίες Ιππέων και Ίππων που φέρονται στις δημόσιες εμφανίσεις του Οργανισμού "KASSAI" .


     Σ'  αυτό το χώρο συχνά απολαύσαμε το "ταρτάρ" και το "γκούγιας" σε μια ζεστή και συντροφική ατμόσφαιρα που δε μπορεί να υπάρξει πουθενά αλλού εκτός από τη ...καυκασιανή γιούρτα που στέκει στο λόφο της Κοιλάδος!     Βεβαίως, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών περιόδων, σα πιο "οικογενειακή" ατμόσφαιρα, όλοι τρώγαμε έξω από τη κουζίνα, σε μία πανέμορφη ημιανοικτή μικρή τραπεζαρία με ξύλινη επίπλωση, στην οποία η ατμόσφαιρα είναι πάντα χαλαρή. Απολαυστικές φρουτόσουπες και πολλά άλλα "γαργαλιστικά" της ούγγρικης κουζίνας είναι ό,τι μοσχοβολά σ' αυτό το χώρο της Κοιλάδος.


     Ακριβώς απέναντι, οι Σταύλοι για τους δεκατρείς επιβήτορες του Οργανισμού, με το εργαστήριο ξυλουργικής και γενικής τεχνικής υποστηρίξεως, παραμένουν εύτακτοι και πεντακάθαροι συνεχώς.


     Από τους Σταύλους παρελαύνουν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές του Οργανισμού και φροντίζουν τους Ίππους ως μέρος της εκπαιδεύσεώς τους. Και το πρόγραμμα της σταυλικής εκπαιδεύσεως είναι πολύ συστηματικό και βασικό για κάθε Εφιπποτοξότη.


     Είτε το καλοκαίρι, είτε το χειμώνα με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ο Σταύλος σφύζει από ζωή και οι δεκατρείς επιβήτορες-κάτοικοί τους δέχονται τη συνεχή φροντίδα των ανθρώπων της Κοιλάδος.


     O Kassai Lajos δοκίμασε πολλές σταυλικές "συνθέσεις" μέχρι να καταλήξει στους επιβήτορες, πάντοτε όμως εδώ οι Ίπποι ζούσαν ευτυχισμένοι και, προ παντός, ελεύθεροι να επιλέγουν ανά πάσα στιγμή το προστατευμένο ή φυσικό περιβάλλον.


     Για τον λόγο αυτό, η ημιανοικτή αρχιτεκτονική των Σταύλων αλλά και η εκπαίδευση την οποία οι Ίπποι υφίστανται, τους δίνει τη δυνατότητα της επιλογής του περιβάλλοντος το οποίο, ανά πάσα στιγμή του εικοσιτετραώρου, μπορούν να επιλέξουν.


     Όταν οι Ίπποι αποφασίζουν να βγουν από τους Σταύλους κατευθύνονται, συνήθως, στο λόφο για ανέμελη βοσκή ή και στις όχθες της λίμνης για χαλάρωση.


     Πουθενά αλλού δε βλέπει κανείς τόσο ευτυχισμένα και ανέμελα πλάσματα τα οποία, λόγω ψυχισμού, αποτελούν ιδανικά για Έφιππη Τοξοβολία.


     Σε όλο το απέραντο κτήμα που λέγεται "Κοιλάδα" η παρουσία των επιβητόρων Ίππων είναι διάχυτη, παρά ταύτα ποτέ δε θα παρατηρήσει κανείς την οποιανδήποτε βίαιη συμπεριφορά τους.


     Η περιρρέουσα εύτακτη συμπεριφορά της αγέλης αφομοιώνει και αποσβαίνει "γλυκά" ακόμη και τη φυσική ζωηρότητα των νεωτέρων Ίππων με αποτέλεσμα τα πάντα μέσα στην αγέλη να κινούνται σε μία απολύτως ομαλή καθημερινότητα.


     Και η καταπράσινη "γονιμότητα" της Κοιλάδος τα κάνει ακόμη πιο ευτυχισμένα!


     Οπουδήποτε, όμως κι αν βρεθούν οι επιβήτορες, αρκεί μία εντολή του Kassai Lajos για να βρεθούν αυτοστιγμεί μπροστά του, σε κάθε κάλεσμά του.


     Περιβαλλόμενο από πολύ πράσινο το κλειστό Ιππευτήριο φιλοξενεί όχι μόνο τις ιππικές εκπαιδεύσεις και επιδείξεις του Kassai Lajos αλλά και πολλές γιορτές, πολυάνθρωπα γεύματα και εξετάσεις αποκτήσεως βαθμών.

     Ευτυχείς όσοι ασκηθήκαμε σε αυτό το χώρο υπό τους παλλόμενους ήχους των τυμπάνων και το βλέμμα του Δασκάλου.


     Δίπλα στο κλειστό Ιππευτήριο, το ημιανοικτό με τη καλπαστική ευθεία, τους ηλεκτροκίνητα ανασυρόμενους και σταθερούς στόχους και τη φυσική ατμόσφαιρα στο οποίο και ο Ιδρυτής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" μυήθηκε στην Έφιππη Τοξοβολία, ένα χειμωνιάτικο απόγευμα με θερμοκρασία -22 Κελσίου.


     Οι πανέμορφες ώρες της αυτοσυγκεντρώσεως σε αυτό το μαγικό χώρο σε φέρνουν πιο κοντά στη Τοξοβολία και σε εισάγουν σε ένα διαφορετικό τρόπο προσεγγίσεώς της. Το περιβάλλον παίζει κι αυτό το ρόλο του ..


     Οι Ούγγροι έχουν μιαν υψηλή αισθητική στην οποία πρωταγωνιστεί ο μεταναστευτικός αφαιρετισμός, η υπόμνηση της λιτότητος δομικών στοιχείων προς χάρη της διατηρήσεως της αρχιτεκτονικής ουσίας κι αυτό είναι κάτι πολύ αισθητό στη Κοιλάδα και στα κτίσματά της. 


     Σε μικρή απόσταση από το κλειστό και το ημιανοικτό, Ιππευτήρια, η εντελώς ανοικτή Lovarda (Iππευτήριο) υποδέχεται όλες τις εκδηλώσεις με ανάλογες απαιτήσεις. 


     Είτε επιδείξεις, είτε συνασκήσεις, είτε εξετάσεις, είτε παραστάσεις όλα μπορούν να φιλοξενηθούν σε αυτό το εντελώς ανοικτό Ιππευτήριο όταν επικρατεί καλοκαιρία.


     Και, βεβαίως, πως θα ήταν δυνατόν στη Κοιλάδα να μην υπάρχει και γήπεδο ...Τοξοσφαίρου, όπου, με ειδικά βέλη, ομάδες Τοξοτών προσπαθούν να σπρώξουν μία μπάλλα στα αντίπαλα ...δίχτυα! Όλα προβλεπόμενα σ' αυτή τη Κοιλάδα, στο λίκνο της παγκόσμιας Έφιππης και Παραδοσιακής Τοξοβολίας!


     Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου ο Kassai Lajos θα είναι στη Κοιλάδα του Kaposmérő, στο ...βασίλειό του για να γιορτάσει τα γενέθλιά του όπως κάνει πάντοτε, κάθε τέτοια μέρα! Θα ξεκινήσει τη πρωινή του Προπόνηση λίγο πριν χαράξει ο Ήλιος σπένδοντας στα πνεύματα των Προγόνων του και μετά θα πάρει το πρόγευμά του στην αετοφωλιά του. Κατόπιν θα δεχθεί πολλούς φίλους που θα του ευχηθούν... Εμείς από την Αθήνα, μέσα από αυτό το σύντομο αφιέρωμα, του στέλνουμε τις ευχές μας και την ευγνωμοσύνη μας για τη συμβολή του στο να αναβιώσει και στη σύγχρονη Ελλάδα η Έφιππη Τοξοβολία και η Παραδοσιακή Τοξοβολία μέσω της μόνης Ελληνικής Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" της οποίας υπήρξε η αφετηριακή έμπνευση και ο Δάσκαλός της!  

                            


Boldog születésnapot, Mester!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.