Τρίτη 23 Μαΐου 2023

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ

 ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ



     Η Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" δέχθηκε την Τιμή της δωρεάς εκ μέρους του Ταγματάρχη Ιππικού -ΤΘ κ. Ι.Τ., ενός παλαιοτύπου το οποίο συνέγραψε ο Βλάσιος Γαβριηλίδης και εξέδωσε το 1869 με τίτλο "Η Ελλάς και ο Πανσλαβισμός".

     Το δωρηθέν παλαιότυπο φέρει ιδιόγραφην αφιέρωση του συγγραφέως προς τον Αλέξανδρο Ρ. Ραγκαβή, πρέσβη της Α.Μ. Μεγαλειότητος του Βασιλέως των Ελλήνων στην Υψηλή Πύλη (Κωνσταντινούπολη).









     Στα εννέα κεφάλαιά του, το συγκεκριμένο πόνημα τεκμηριώνει την σταθερή μισελληνική στάση της Ρωσίας αναλύοντας την πολιτική της, ήδη, από το 851 μ.χ.χ., όταν εκίνησε πολεμική εκστρατεία κατά του Αυτοκράτορος της Νέας Ρώμης (Κωνσταντινουπόλεως) ο οποίος, βεβαίως, δεν εκπροσωπούσε Ελληνικό κράτος αλλά ως αφετηρία ενδεικτική της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και του πανσλαβιστικού κινδύνου τον οποίο ανέπτυξε και που απετέλεσε, μετέπειτα και κίνδυνο κατά του Ελληνισμού! 


     Όμως, η ευγενής δωρεά του Ταγματάρχη Ιππικού - ΤΘ κ. Ι.Τ. δεν εξαντλείται εδώ διότι ο ίδιος προσέφερε για την Βιβλιοθήκη μας και έναν ακόμη έντυπο θησαυρό, το βιβλίο του Γεωργίου Κωνσταντινίδου - Μακεδόνος "Ομηρική Θεολογία" (Κωνσταντινούπολις, 1876, σελ. 268) το περιεχόμενο του οποίου εάν είχαν υπ΄ όψη τους αρκετοί των συγχρόνων γραφικών "αρχαιολατρών" δεν θα είχαν καταντήσει καρικατούρες "αρχαιοθρήσκων" με κόκκινες λαμέ εσάρπες και ...αντιφασιστικές σοβιετικές παραισθήσεις! 


     Η γνώση της ελληνικής Θεολογίας και Ιστορίας και, ειδικώς από μία Σχολή όπως αυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι απαραίτητη για τον ορθότερο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού της curriculum, πέραν της υποχρεώσεως ενός εκάστου να γνωρίζει το παρελθόν ώστε να χαράσσει σωστότερα το μέλλον του! Και για τον λόγον αυτό είμεθα ευγνώμονες προς τον ευγενή δωρητή μας Ταγματάρχη Ιππικού - ΤΘ κ. Ι.Τ., ρέκτην Ιστορίας, τον οποίο από τώρα προσκαλούμε σε μιαν ειδικήν εκδήλωση ώστε να μας διαφωτίσει τόσο για τον ρόλο της Ρωσίας έναντι του Ελληνισμού, όσο και για τον πανσλαβιστικό κίνδυνο! Αυτές, δε, οι ευγενείς δωρεές είναι και η πραγματική αναγνώριση του έργου των "Ελλήνων Κενταύρων" που μας κάνουν υπερήφανους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.