Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΕΙΣ ΚΑΘΑΡΜΟΝ ΑΚΟΗΣ...

 ΕΙΣ ΚΑΘΑΡΜΟΝ ΑΚΟΗΣ...


     Mια μεγάλη γειτονιά Τέχνης και Πολιτισμού εκτείνεται από τη Βορδόνια μέχρι το Ξηροκάμπι, γύρω από τη Κοιλάδα των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης", με πολλούς ποιοτικούς χαρακτήρες οι οποίοι αποτελούν "πολιτικά όντα" (κατ΄ Αριστοτέλη) που διεξάγουν πολιτική δια του Πολιτισμού! Αρχιτέκτονες, γλύπτες, ζωγράφοι, μουσικοί, λαμπροί θεράποντες της υψηλής τέχνης του Ξενοφώντος, όλοι μαζύ σε μια γεωγραφική περιοχή που την ορίζει το κλέος της Σπάρτης και η επίστεψη του Ταϋγέτου. Κι ανάμεσα σ΄ αυτούς κι ο αρχιτέκτονας αλλά και ανακατασκευαστής της αρχαίας ελληνικής λύρας Ιωάννης Σταθάκος που δημιουργεί στο εργαστήριό του "ΝΕΑ ΛΥΡΑ" στο Ξηροκάμπι, που τον πρωτογνωρίσαμε στην τριήμερη συνάντηση του περασμένου Μαίου, όταν η Ομάδα μας ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τούτο τον συναρπαστικό τόπο. 

     Έκτοτε, κάθε φορά που θα βρεθούμε στην Κοιλάδα των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" θεωρούμε απαραίτητο τον "αναβαπτισμό" στο εργαστήριο του Ιωάννη Σταθάκου, όπου χαιρόμαστε τα δημιουργήματά του κι ακούμε τον υπέροχο ήχο των αρχαίων οργάνων που ανακατασκευάζει.

     Και, με την ευκαιρία της παρουσίας μας στην περιοχή για το "Εκπαιδευτικό 10ήμερο Σπάρτης" μας ξανάδωσε την χαρά να βρεθούμε στο χώρο εργασίας του Ιωάννη Σταθάκου απολαμβάνοντας τις, εν τω μεταξύ, νεώτερες δημιουργίες του.

     Ένα είδος "ακουστικού καθαρμού" για την ακοή μας είναι οι νότες των λυρών του σημαντικού αυτού ανακατασκευαστή και είμαστε υπερήφανοι διότι κοντά του μαθητεύει σ'  αυτή την υψηλή τέχνη και ο Συνασκούμενός μας Σταύρος Γεωργάκης περιμένοντας εναγωνίως να δούμε (και να ...ακούσουμε) την πρώτη αρχαιοελληνική λύρα ανακατασκευασμένη από τα χέρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.