Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ «ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ» …ΑΣΧΕΤΟΙ
ΚΑΙ
ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ  … «ΑΡΧΑΡΙΟΙ»

Ή, πόσο τα μεγάλα και λαμπρά προσελκύουν ταπεινές "πυγολαμπίδες".
     Όσο πιο μεγάλο και λαμπρό είναι "κάτι" τόσο πιο πολλές, ταπεινές, "πυγολαμπίδες" προσελκύει. Τη φράση αυτή δεν είναι γνωστό αν την είπε κάποιος γνωστός, αλλά είναι σίγουρο ότι ισχύει όσο τίποτε! Ευτυχώς και δυστυχώς, η Ιππική υπήρξε και μεγάλη και λαμπρή υπόθεση στην Ιστορία της Ανθρωπότητος, με την ανάλογη προσέλκυση ..."πυγολαμπίδων".

     Η αντίθεσή μας προς τα παραπληροφορούντα "φόρα" και τους αργοσχολάζοντες θαμώνες τους είναι γνωστή. Σε ό,τι αφορά στην Ιππική, θεωρούμε ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει πράξη Ιππευτηρίου, Σταύλου, Ανατομείου, ανοικτού εδάφους αλλά όχι ... αέρα "κοπανιστού" στο κυβερνο-χάος. Δυστυχέστατα, η ύπαρξη αυτών των διαδικτυακών αποστημάτων διασποράς βλακείας, όχι μόνο ευτελίζει την Ιππική αλλά και διαμορφώνει επικίνδυνες καταστάσεις για όσους λαμβάνουν σοβαρά υπ΄όψη την παραπληροφόρηση που παρέχουν.

     Σε όλους είναι γνωστή η προσεκτική εκπαίδευση την οποία θα πρέπει να έχει υποστεί ένας Ίππος ώστε να είναι κατάλληλος  προς ίππευση ακόμη στο ασφαλές περιβάλλον ενός περιφραγμένου χώρου. Κανείς δε διανοείται ότι πρέπει να ιππεύσει έναν ανεκπαίδευτο Ίππο  και όταν και μόνον γνωρίζουμε ότι ένας Ίππος είναι ανεκπαίδευτος, αποφεύγουμε να τον ιππεύσουμε πριν τον εκπαιδεύσουμε, αφού η ακεραιοτητά μας είναι εκ των ουκ άνευ.

     Πολύ περισσότερο σημαντική είναι η εκπαίδευση για έναν Ίππο προοριζόμενο για έφιππες Πολεμικές Τέχνες, μία κατάσταση στην οποία θα ιππευθεί υποχρεωτικώς χωρίς χρήση ηνιών (όπως στην ¨Εφιππη Τοξοβολία) και, συχνά, χωρίς ιπποσαγή. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ίππος όχι απλώς θα πρέπει να εκπαιδευθεί ώστε να είναι πλήρως ευάγωγος στους χειρισμούς, αλλά και απαθής στη παρουσία των κατά περίπτωση όπλων (δόρατος, σπάθης, Τόξου και βελών) και, κυρίως, στους ήχους που παράγουν (συριγμό της χορδής, κρούση σπάθης κλπ)! Δεν χρειάζεται μακρυγορία ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ο Ίππος που προορίζεται για έφιππες Πολεμικές Τέχνες  χρειάζεται δύο ανεξάρτητες εκπαιδεύσεις : ως προς την απλή ίππευση και ως προς τις συνθήκες της Πολεμικής Τέχνης για την οποία προορίζεται.

     Όλα τούτα τα απλά κι αυτονόητα φαίνεται να τα αγνοούν κάποιοι ...φωστήρες της τρισηλίου Ιππικής οι οποίοι χτυπώντας τα πλήκτρα τους νομίζουν ότι ...ιππεύουν!  Έτσι, όπως μας πληροφορεί απορημένος "αρχάριος" (όπως υπογράφει) σε ΄"σεσημασμένο" ιππο-φανές "φόρουμ" η ίδια η παντογνώστρια ιδιοκτήτριά του, "πυγολαμπίς", αποφθέγγεται "ΕΙΔΙΚΑ" για τις έφιππες Πολεμικές Τέχνες, η αθεόφοβη:

"...δεν χρειάζεται και καμμια ειδική εκπαίδευση το άλογο ειδικά για τις έφιππες πολεμικές τέχνες....ένα ήρεμο, καλοιπευμένο άλογο με εμπιστυσύνη στον αναβάτη του, κάνει και παρακάνει!..."

για να της απαντήσει πολύ λογικά κι εύστοχα, ένα ...ταπεινό μέλος της φορουμικής πανηγύρεως:

"και μια απλη βολτα να κανεισ θελεισ ενα ηρεμο καλοιπευμενο αλογο με εμπιστοσυνη στον αναβατη του...."

     Σημειωτέον ότι η ίδια "πυγολαμπίς" βαθυστόχαστη "φορουμάρχις" επιδίδεται σε διαπρύσια κηρύγματα υπέρ του (αστείου) προστατευτικού καπέλλου το οποίο, κατά την θεϊκή παντογνωσία της αποτελεί πανάκεια ασφαλείας για τον Ιππέα, έστω, ...ανεκπαιδεύτου Ίππου!

     Ασφαλώς, η ανοησία των "πυγολαμπίδων" είναι αβυθομέτρητη και δε θα το κάναμε "θέμα" εάν η ανευθυνότητά τους δεν εξέθετε σε βέβαιο κίνδυνο Ιππείς και Ίππους. Αναγνωρίζουμε την εμμονή τους να καταπιάνονται με στόχους οι οποίοι τους είναι αρεστοί αλλά οι ατομικές τους δυνατότητες πολύ περιωρισμένες ώστε να τους κατακτήσουν. Λίγη όμως εγκράτεια στην έκφραση βλακείας δε βλάπτει, ιδιαιτέρως όταν με αυτή τη βλακεία τους εκθέτουν σε κίνδυνο ζωής υπάρξεις που επηρεάζουν. Η κάθε έφιππη Πολεμική Τέχνη προϋποθέτει την αντίστοιχη λεπτομερή εκπαίδευση του Ίππου ο οποίος θα πρέπει βαθμιαία να εξοικειωθεί στις συνθήκες διεξαγωγής της!

     Αγαπητοί Επισκέπτες, η εκπαίδευση ενός Ίππου προοριζόμενου για έφιππες Πολεμικές Τέχνες είναι μία απολύτως απαραίτητη και σύνθετη διαδικασία και ποτέ δεν την παραλείπουμε διότι, ακόμη κι εάν ένας ανεκπαίδευτος Ίππος αντιδράσει θετικά κατ' αρχήν, χωρίς παγιωμένη εκπαίδευση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντιδράσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ίδιο και τον εφίππως μαχόμενο! Ποτέ μα ποτέ, δε παραλείπουμε την εξοικειωτική διαδικασία του Ίππου μας αρχίζοντας από το έδαφος για να καταλήξουμε σε μία ασφαλή καλπαστική τόξευση βέλους, ή έναν επιτυχή σπαθισμό ή δορατισμό ή ακοντισμό. Το ίδιο δεν παραλείπει ποτέ και ο παγκόσμιος Πρωταθλητής Kassai Lajos κι αυτός, δεν είναι ...θαμώνας κανενός "φόρουμ" ! 

     Κρατηθείτε, λοιπόν, μακρυά από τους αργόσχολους "φορουμίστες" και ασχοληθείτε με τις έφιππες Πολεμικές Τέχνες με μεθοδικότητα και εργατικότητα. Αν στην Ιππική ήταν αρκετή η κρούση του ...πληκτρολογίου η Google και το Yahoo θα ήσαν οι μεγαλύτεροι ...Σταύλοι του Κόσμου!     Καλές οι "πυγολαμπίδες" αλλά η Ιππική δεν έχει ανάγκη απλώς από κωλοφωτιές αλλά από γνώση κι εκπαίδευση!  

ΥΓ: Θα ήταν πολύ ψυχοφθόρο να ασχοληθώ και με εκείνον τον φορουμικό ειδήμονα ο οποίος απεφάνθη δημοσίως ότι "Τα Przewalski είναι σαν ζέβρες με χρώματα αλόγου"! Καλά κάνεις Μάκη και κυλιέσαι από τα γέλια! Το μόνο που με θυμώνει είναι ότι το ασύδοτο δημοκρατικό σύστημα επιτρέπει σε αυτόν τον ανθυποκρετίνο (ο οποίος παραδίδει και μαθήματα Ιππασίας από ...διαδικτύου!) να κατέχει και να χρησιμοποιεί Ίππο τον οποίο, πιθανώς, να εκλαμβάνει για ...Καγκουρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.